«Παίζουν» πολύ τα σενάρια συνεργασιών ενόψει των διπλών εκλογών-Τα δεδομένα στα κόμματα

Η προεκλογική περίοδος για τις Προεδρικές Εκλογές που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Φεβρουάριο, μας επιφύλαξε μια μακρά -πέραν του ενός έτους- και έντονη προεκλογική δραστηριότητα. Την ώρα που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι προεκλογικές περίοδοι διαρκούν λίγους μήνες, στην Κύπρο υπάρχει η τάση οι προεκλογικές να διαρκούν πέραν του εξαμήνου, με έντονη προεκλογική δραστηριότητα από τα κόμματα, γεγονός που προκαλεί κόπωση και στους πολίτες, αλλά και στα ίδια τα πρόσωπα που ζητούν τη ψήφο του λαού.

Κάτι ανάλογο πάει να συμβεί και τώρα, αφού ήδη τα κόμματα άρχισαν να σκέφτονται τις διπλές εκλογές σε περίπου έντεκα μήνες από σήμερα, ενώ δειλά δειλά ξεκίνησε και η ονοματολογία κυρίως από πρόσωπα που σε αυτή τη φάση αυτό-προτείνονται, ή επιχειρούν με διάφορους τρόπους να δηλώσουν την παρουσία τους, ενόψει των Ευρωεκλογών και των Εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ήδη στελέχη κομμάτων στις δημόσιες παρεμβάσεις τους, θέτουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινηθούν τα κόμματα, αναφέρονται στους στόχους που θα πρέπει να μπουν και μοιράζονται τις σκέψεις τους για ενδεχόμενες συνεργασίες. Οι συνεργασίες, εξάλλου, είναι κάτι που προβλέπεται να «παίξει» πολύ την επόμενη περίοδο ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις.

Ειδικά στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε μικρότερο βαθμό στις Ευρωεκλογές, τα κόμματα θα ψάξουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, με στόχο να πετύχουν, όσο το δυνατό καλύτερο αποτέλεσμα. Ήδη στα κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, κατατέθηκαν απόψεις από στελέχη, για την ανάγκη να υπάρξει μια κοινή προσέγγιση των τριών κομμάτων, έτσι ώστε, πρώτον να ανανεωθεί η ισχυρή δυναμική του κέντρου, όπως αυτή αποτυπώθηκε στην περιορισμένη, αλλά επιτυχημένη συνεργασία των ΔΗΚΟ-ΔΗΠΑ Συνεργασία-ΕΔΕΚ στις Προεδρικές, δεύτερον να δημιουργηθούν προοπτικές για εκλογή κάποιων δημάρχων προερχομένων από τα συγκεκριμένα κόμματα και τρίτο να κτιστούν γέφυρες που ενδεχομένως να είναι πιο χρήσιμες μελλοντικά.

Αυτό το σενάριο δεν μπορεί να ισχύσει και για τις Ευρωεκλογές, διότι το εκλογικό μέτρο σε συνδυασμό με τα ποσοστά των τριών κομμάτων, δεν ευνοεί τη συνεργασία, αφού το ΔΗΚΟ, που έτσι κι αλλιώς λαμβάνει μια έδρα και η ενδεχόμενη συνεργασία, με ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ, μειώνει τις πιθανότητες των άλλων δύο κομμάτων να εκλέξουν Ευρωβουλευτή, κάτι βέβαια που δεν ισχύει σε περίπτωση συνεργασίας μόνο των δύο. Βέβαια, κάποιος που εξετάζει τα δεδομένα του κεντρώου χώρου, θα πρέπει να έχει στο μυαλό του και το παρελθόν και το πολύ κακό σημείο στο οποίο βρέθηκαν οι σχέσεις των ηγετών του ΔΗΚΟ και της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας.

Βέβαια την ώρα που τα σενάρια ανάμεσα στα τρία κόμματα του κέντρου πάνε και έρχονται, στα μεγάλα κόμματα κάνουν άλλου είδους σκέψεις. ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ θα ήθελαν να δημιουργήσουν γέφυρες συνεργασίας με τα κόμματα του Ενδιάμεσου, δημιουργώντας καλύτερες προοπτικές εκλογής στους δικούς τους υποψηφίους. Η ιστορία, πάντως, έχει αποδείξει πως ειδικά στις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ειδικά οι επικείμενες που θα αφορά μόνο 20 δήμους, πολύ μεγάλο ρόλο παίζει και η προσωπικότητα και το πολιτικό παρελθόν εκάστου υποψήφιου. Υπάρχουν δηλαδή εκείνες οι προσωπικότητες του κέντρου που θα ενδιαφέρονταν για να είναι υποψήφιοι που είναι πιο κοντά, είτε στη δεξιά είτε την αριστερά και θα ήθελαν να απολαμβάνουν μιας ευρύτερης στήριξης. Το ίδιο συμβαίνει και με υποψηφίους προερχόμενους από τη δεξιά ή την αριστερά, που τυγχάνουν ευρύτερης αποδοχής από το κέντρο.

Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, γίνεται πολύ δύσκολη η όποια προσπάθεια για ολοκληρωμένη συνεργασία μεταξύ των κομμάτων και η εκτίμηση που υπάρχει, τουλάχιστον με τα δεδομένα όπως είναι διαμορφωμένα μέχρι τώρα, φαίνεται πως θα υπάρξουν πάρα πολλές συνεργασίες, αλλά μεταξύ διαφορετικών πολιτικών δυνάμεων, αναλόγως της περίπτωσης.

Στην εξίσωση βέβαια θα πρέπει να μπει και ο παράγοντας των Προέδρων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, που θα είναι αιρετοί και ουσιαστικά θα κατέχουν μια θέση μεγάλης ευθύνης στις πέντε επαρχίες, επιβλέποντας τις δραστηριότητες των δήμων της κάθε επαρχίας. Και για αυτές τις θέσεις υπάρχει ενδιαφέρον, ειδικά από πολιτικούς πρώτης γραμμής. Το γεγονός ότι πρόκειται μόνο για πέντε θέσεις, καθιστά πιο εύκολη τη συνεννόηση και την δημιουργία συνεργασιών ανάμεσα στα κόμματα.

Συνεργασίες πάντως, αναμένεται ότι θα υπάρξουν και για τις Ευρωεκλογές, τουλάχιστον μεταξύ των κομμάτων, που τα ποσοστά τους δεν τους επιτρέπουν να αισιοδοξούν ότι μπορούν να εκλέξουν αυτόνομα Ευρωβουλευτή. Σε αυτό το πλαίσιο ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και Οικολόγοι αλλά και εξωκοινοβουλευτικά κόμματα, όπως οι Κυνηγοί, βλέπουν με καλό μάτι και άρχισαν ήδη τις ανεπίσημες διερευνητικές επαφές, για το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν ισχυρές σημασίες που θα τους επιτρέψουν να εκλέξουν Ευρωβουλευτή. Άλλωστε τα δεδομένα στις επικείμενες Ευρωεκλογές, αναμένεται να είναι άκρως διαφορετικά από όλες τις προηγούμενες διαδικασίες, τουλάχιστον σε ότι αφορά τη συμμετοχή, αφού υπάρχει αισιοδοξία, ότι οι πολίτες που θα προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν με πιο τοπικό ή προσωπικό κριτήριο στις εκλογές Τοπικές Αυτοδιοίκησης, θα συμμετέχουν και στις Ευρωεκλογές, ανεβάζοντας έτσι το ποσοστό προσέλευσης, σε σχέση με παλαιότερες εκλογικές διαδικασίες για το Ευρωκοινοβούλιο.

Δειτε Επισης

Αποδέχθηκε το αίτημα για υπερπολύτεκνους ο Πρόεδρος-Επίκεινται ανακοινώσεις και για το επίδομα τοκετού
Προτεραιότητα της Ελλάδας το Κυπριακό-«Εργαζόμαστε για να καθίσουν στο τραπέζι διαλόγου Χριστοδουλίδης και Τατάρ»
Πρόεδρος για υπόθεση Θανάση: «Μας ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Πρόεδρος για Γενοκτονία του Πόντου -«Η Κύπρος, θύμα και η ίδια της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας»
Ενισχύεται η πρωτοβουλία Αμάλθεια-«Εξαιρετικής σημασίας η διεθνής αναγνώριση για τον ρόλο της Κύπρου
Η απόσταση της πολιτικής από τους νέους, ο παράλληλος κόσμος και η αναμενόμενη αντίδραση
Ευγνωμοσύνη ΟΗΕ για ανθρωπιστικό διάδρομο-«Oı HΠΑ και η Κύπρος αύξησαν την ανθρωπιστική βοήθεια»
Βανδάλισαν πτοεκλογική πινακίδα του Νικολέττου-«Δεν θα μας πτοήσει» (pic)
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»