Κρούουν των κώδωνα στους χειριστές των buggy-Το όριο ταχύτητας, οι τιμές και οι κανόνες

Στους δρόμους, ιδιαίτερα των παραλιακών πόλεων, ξεχύθηκαν τα οχήματα τύπου buggy και οι τετράτροχες μοτοσικλέτες, οι οποίες ενοικιάζονται συνήθως από τουρίστες οι οποίοι επιλέγουν το νησί μας για καλοκαιρινές διακοπές και χρησιμοποιούν αυτού του τύπου οχήματα για τη διακίνησή τους, η οποία μερικές φορές μετατρέπεται σε ιδιαίτερα επικίνδυνη, με αποτέλεσμα να προκαλούνται σοβαρά τροχαία δυστυχήματα.

Άλλωστε, το βράδυ της προηγούμενης Δευτέρας, 22χρονη τουρίστρια, κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες, απώλεσε τον έλεγχο του τετράτροχου οχήματος που οδηγούσε τύπου buggy σε δρόμο της Αγίας Νάπας, με αποτέλεσμα να ανατραπεί και να ακινητοποιηθεί εκτός δρόμου. Μάλιστα, από τη σύγκρουση, τραυματίστηκε τόσο η ίδια η οδηγός, αλλά και ο συνοδηγός της, που μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο.

Πάντως, το φαινόμενο με την κυκλοφορία των buggy και το μέγεθος του κινδύνου που ελλοχεύει η οδήγησή τους, μόνο σύγχρονο δεν είναι, καθώς τα τελευταία χρόνια, γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τις Αρχές, ώστε οι χειριστές τους να συμμορφώνονται με τους κανόνες οδικής ασφάλειας, για να αποφεύγονται τα τροχαία ατυχήματα, τα οποία κάθε χρόνο, είναι δεκάδες.

Σήμερα ωστόσο, τα οχήματα τύπου buggy και οι τετράτροχες μοτοσικλέτες, φαίνεται να κυκλοφορούν νομότυπα και θεσμοθετημένα. Όπως επιβεβαίωσε εξάλλου στον REPORTER, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ενοικιαστών των Μοτοσικλετών (ΕΝΕΜΟΤΟ), Νίκος Στυλιανού, «όλα τα οχήματα τύπου buggy και οι τετράτροχες μοτοσικλέτες είναι ελεγχόμενα βάση Νομοθεσίας και ασφαλισμένα. Είναι οχήματα εγκεκριμένα και εγγεγραμμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως επίσης εγγεγραμμένα και στην Κύπρο με αριθμούς εγγραφής και ασφάλεια οδήγησης».

Έτσι, όπως γίνεται αντιληπτό, για να οδηγήσει κάποιος αυτού του είδους οχήματα, πρέπει να είναι κάτοχος άδειας αυτοκινήτου και ηλικίας άνω των δεκαοκτώ ετών. «Σήμερα πάντως, το πιο έντονο φαινόμενο που κυκλοφορούν τα πλείστα buggy είναι στις παραλιακές περιοχές του Πρωταρά και της Αγίας Νάπας, που υπάρχουν και οι περισσότεροι τουρίστες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες».

Το όριο ταχύτητας, οι τιμές και οι οδηγίες ασφαλείας

Αρκετός λόγος γίνεται την ίδια ώρα, για το όριο ταχύτητας που έχει την ικανότητα να αναπτύξει ένα όχημα τύπου buggy, με τον κ. Στυλιανού, να αναφέρει ότι, «υπάρχει όριο ταχύτητας στα buggy, όπως και κόφτες που υπάρχουν εγκατεστημένοι σε αυτά τα οχήματα. Αναλόγως του τύπου του buggy, είναι και το μάξιμουμ της ταχύτητας που μπορεί να πάει, αλλά δεν υπάρχει και κάποιο όχημα που μπορεί να πάει πάνω από 100 χιλιόμετρα. Συνήθως είναι γύρω στα 80 με 90 χιλιόμετρα το μάξιμουμ όριο ταχύτητας αυτών των οχημάτων».

Όσον αφορά τις τιμές ενοικιάσεως των buggy και των τετράτροχων μοτοσικλετών, όπως μας αναφέρθηκε, δεν υπάρχει συγκεκριμένη καθορισμένη τιμή για τις ενοικιάσεις των buggy, αλλά ο καθένας έχει το δικαίωμα να τα νοικιάζει στην τιμή που θέλει, αναλόγως του στόλου, της δουλειάς και του ανταγωνισμού που υπάρχει.

Ταυτόχρονα, ιδιαίτερα έντονος ήταν ο κ. Στυλιανού όσον αφορά με τη χρήση και την οδήγηση αυτού του τύπου οχήματος, για να τονίσει ότι αυτά τα οχήματα δεν είναι επικίνδυνα από μόνα τους, αλλά μετατρέπονται σε επικίνδυνα από τον τρόπο οδήγησής τους. «Εμείς όταν νοικιάζουμε ένα buggy ή ένα οποιονδήποτε όχημα, εξηγούμε του πελάτη με ποιο τρόπο το οδηγεί, ποιοι είναι οι κίνδυνοι που μπορούν να υπάρξουν κατά την οδήγησή του, να είναι μέσα στο όριο ταχύτητας, να μην το οδηγεί εκτός δρόμου και να μην το οδηγεί στις παραλίες. Εξηγούμε λοιπόν στους οδηγούς όλους τους κινδύνους. Αντιλαμβάνεστε όμως, ότι ένα όχημα δεν είναι επικίνδυνο από μόνο του, αλλά ένα όχημα γίνεται επικίνδυνο, από τη χρήση που του κάνει ο χειριστής του».

Επιπρόσθετα, τα καινούργια οχήματα και τα νέα μοντέλα τύπου buggy, φαίνεται να έχουν αρκετές δικλείδες ασφαλείας, που αποτρέπουν τα δυστυχήματα. «Αλλά, σίγουρα, ένα όχημα από μόνο του δεν γίνεται επικίνδυνο, καθώς εξαρτάται πάντοτε από τη χρήση που του γίνεται. Οφείλει ο κάθε χρήστης που οδηγεί ένα buggy, ένα αυτοκίνητο ή ένα οποιοδήποτε τύπου μηχανοκίνητο όχημα, να συμμορφώνεται με τους κανόνες κυκλοφορίας και να ακολουθεί τις οδηγίες του ενοικιαστή του οχήματος και τότε δεν θα έχουμε δυστυχήματα».

Δειτε Επισης

Απίστευτο βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση σε οικία στη Λάρνακα-Καρέ καρέ η επίθεση με κροτίδες και πέτρες
ΒΙΝΤΕΟ: Εμπόλεμη ζώνη ο Ύψωνας-Η στιγμή που περιπολικό παραδίδεται στις φλόγες
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα με χαλαζόπτωση-Έκλεισε δρόμος στα ορεινά
Προβλήματα στο οδικό δίκτυο λόγω κατολισθήσεων βράχων-Περιορισμένη ορατότητα στον αυτοκινητόδρομο
Πάνω από 100 κλήσεις στην Πυροσβεστική για φωτιές σε υποστατικά και υποδομές λόγω των λαμπρατζιών
Κεραυνός προκάλεσε φωτιά στο Δάσος Πάφου
Για οργανωμένη επίθεση κάνει λόγο η Αστυνομία-Αξιολογούνται τεκμήρια για την επίθεση κουκουλοφόρων
Προειδοποιεί για απάτη με παραπλανητικά μηνύματα SMS η Cyta
Δύο συλλήψεις για τη διάρρηξη υποσταθμού της ΑΗΚ στην επαρχία Αμμοχώστου
Στο νοσοκομείο 16χρονος μετά από τροχαίο στην Πάφο-Επέβαινε σε όχημα με οδηγό 15χρονο