Παύει την στήριξη του Νίγηρα η ΕΕ με άμεση ισχύ

Η ΕΕ δια του Ύπατου Εκπροσώπου της Ζοζέπ Μπορέλ ανακοίνωσε την παύση της της δημοσιονομικής στήριξης του Νίγηρα και όλων των δραστηριοτήτων συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με άμεση ισχύ, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για πλήρη αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης.

Στη δήλωσή του το Σάββατο, η οποία αναρτάται στην επίσημη ιστοσελίδα της Διπλωματικής Υπηρεσίας της ΕΕ, ο κ. Μπορέλ αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν αναγνωρίζει και δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τις αρχές από το πραξικόπημα στον Νίγηρα».

«Ο Πρόεδρος Bazoum εξελέγη δημοκρατικά· είναι και παραμένει ο μόνος νόμιμος πρόεδρος του Νίγηρα. Η απελευθέρωσή του πρέπει να πραγματοποιείται άνευ όρων και χωρίς καθυστέρηση. Η ΕΕ θεωρεί τους πραξικοπηματίες υπόλογους για την ασφάλειά του και της οικογένειάς του», σημειώνει.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ συνεχίζει αναφέροντας ότι «η ανακοίνωση των πραξικοπηματιών για την αναστολή του συντάγματος και τη διάλυση των δημοκρατικών θεσμών αποδυναμώνει το κράτος και το λαό του Νίγηρα, των οποίων η ειρήνη, η σταθερότητα και η ασφάλεια πρέπει να διατηρηθούν». 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει «τις σαφείς εκκλήσεις της για πλήρη αποκατάσταση, χωρίς καθυστέρηση, της συνταγματικής τάξης και συνδέεται πλήρως με τις δηλώσεις της ECOWAS και των αφρικανών και διεθνών εταίρων της στο θέμα αυτό». 

Ο κ. Μπορέλ αναφέρει επίσης ότι «σε συντονισμό με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα συνεχίσω αυτό το Σαββατοκύριακο τις πολυάριθμες επαφές που έχουν ήδη ξεκινήσει για την επίτευξη αυτού του αποτελέσματος. Και είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τις επικείμενες αποφάσεις της ECOWAS, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης κυρώσεων».

«Αυτή η απαράδεκτη επίθεση κατά της ακεραιότητας των δημοκρατικών θεσμών του Νίγηρα δεν θα παραμείνει χωρίς συνέπειες για την εταιρική σχέση και τη συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Νίγηρα σε όλες τις διαφορετικές πτυχές», προσθέτει.

«Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από την άμεση παύση της δημοσιονομικής στήριξης, όλες οι δραστηριότητες συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας αναστέλλονται με άμεση ισχύ», καταλήγει ο κ. Μπορέλ.

Πηγή: ΚYΠΕ

Δειτε Επισης

Νεκρός εδώ και τρεις μήνες ο επικεφαλής της Κυβέρνησης της Χαμάς
Ακόμη 30 εκατομμύρια ευρώ ανθρωπιστικής βοήθειας στέλνει η ΕΕ στο Λίβανο
«Ίσως η σύγκρουση Ιράν με Ισραήλ να βολεύει μερικά κράτη του Κόλπου»-Οι εκτιμήσεις αναλυτή στον Guardian
Ισχυρισμοί Χούθι ότι επιτέθηκαν με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Τελ Αβίβ
Αμερικανική βόμβα του Β Παγκοσμίου Πολέμου εξερράγη σε αεροδρόμιο της Ιαπωνίας
Περιμένοντας την σκληρή απάντηση του Ισραήλ-Στο στόχαστρο μπορεί να βρεθεί η πετρελαιοχημική βιομηχανία
Νεκρός σε αεροπορική επίθεση του Ισραήλ στη Δαμασκό ο γαμπρός του Νασράλα και ο γιος του
LIVE: Στην κόψη του ξυραφιού η Μέση Ανατολή-Νεκροί 15 μαχητές της Χεζμπολάχ και ανώτερος ηγέτης της Χαμάς
Διευκρινίσεις Γκουτέρες αφότου κηρύχθηκε ανεπιθύμητο πρόσωπο από το Ισραήλ
Σοκ στη Νότια Αφρική-Λευκός αγρότης πυροβόλησε δύο μαύρες γυναίκες και τις τάισε στα γουρούνια