Ο Χριστοδουλίδης κτίζει με καρέ προσκλήσεων, ο Τατάρ χαλά με τις «γνωστές θέσεις»
Μιχάλης Πολυδώρου 06:00 - 29 Ιουλίου 2023
Σε βάθος χρόνου και κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, θα φέρει εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο, η χθεσινή ανθρωπιστικού χαρακτήρα κοινή επίσκεψη του Νίκου Χριστοδουλίδη και του Ερσίν Τατάρ, στο ανθρωπολογικό εργαστήρι της ΔΕΑ, όπου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το έργο της Επιτροπής και ταυτόχρονα να απευθύνουν κάλεσμα σε όλους τους Κυπρίους, εάν έχουν πληροφορίες για τους αγνοούμενους να τα θέσουν ενώπιον της.
Το πιο σημαντικό στοιχείο που προέκυψε, ήταν η νέα πρόσκληση που απεύθυνε ο Νίκος Χριστοδουλίδης στον κατοχικό ηγέτη, στο περιθώριο της συνάντησης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρότεινε στον κατοχικό ηγέτη, να απευθυνθούν από κοινού με μια επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με την οποία να εκφράζουν την ετοιμότητα τους για να συμμετέχουν σε μια κοινή συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες το Φθινόπωρο στη Νέα Υόρκη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έντονο πολιτικό στίγμα στη συνάντηση των ηγετών-Έσπασε το πρωτόκολλο ο Τατάρ, κατέθεσε πρόταση ο ΠτΔ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν εισέπραξε απάντηση από τον κατοχικό ηγέτη για την κοινή επιστολή, ωστόσο το κομμάτι της πρότασής του που αφορούσε μια κοινή τους συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες, βρήκε σύμφωνο τον Ερσίν Τατάρ.
Αυτό ήταν το ένα σκέλος της πολιτικής ανάγνωσης που έφερε η χθεσινή ημέρα. Το δεύτερο έχει να κάνει με την επιλογή του κ. Τατάρ, να παρεκτραπεί από το πλαίσιο που συμφωνήθηκε κι από τον χώρο του Ανθρωπολογικού Εργαστηρίου για τους Αγνοούμενους, να μιλήσει πολιτικά και να καταθέσει επιδικτικά, ενώπιον του Νίκου Χριστοδουλίδη και αξιωματούχων του ΟΗΕ, τις απαράδεκτες θέσεις του για το Κυπριακό.
Αναμφίβολα, αυτή του η ενέργεια, προκάλεσε δυσαρέσκεια, που πάντως δεν εφκράστηκε δημόσια από τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο Ερσίν Τατάρ δεν έχασε την ευκαιρία, όταν ρωτήθηκε εάν θα συναντηθεί εκ νέου με τον Πρόεδρο της δημοκρατίας να πει, ότι η θέση του παραμένει και είναι γνωστή και την λέει από τότε που «εκλέγηκε» και αυτή η θέση αφορά την αποδοχή της «κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος και μετά μπορούμε να προχωρήσουμε».
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν έπεσε στην παγίδα του κατοχικού ηγέτη στον οποίο εμμέσως πλην σαφώς έστειλε μήνυμα σεβασμού των συγγενών των αγνοουμένων, που περιμένουν να δουν το θετικό αποτέλεσμα της συνάντησης. Την ίδια ώρα ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπέδειξε πως γνωρίζει τις θέσεις του πολύ καλά και ότι δεν πρόκειται να συζητήσει περαιτέρω για το πολιτικό κομμάτι, από σεβασμό και προς τις οικογένειες των αγνοουμένων.«Bρισκόμαστε εδώ για ένα καθαρά ανθρωπιστικό ζήτημα, πρέπει πρώτα από όλα να σεβαστούμε τους συγγενείς των αγνοουμένων, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, οπότε δεν πρόκειται να μπω σε καμία συζήτηση για την επανέναρξη των συνομιλιών», ανέφερε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ρωτήθηκε εκ νέου για αυτή την ενέργεια του κατοχικού ηγέτη, όταν έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο και η απάντηση που έδωσε, ουσιαστικά δίνει συνέχεια στον προβληματισμοί που κατατίθεται δημόσια κι από πολλούς για την διπολικότητα και την αντιφατικότητα που χαρακτηρίζει τη δεδομένη στιγμή η τουρκική πολιτική σκηνή.
«Ακούω πολλές δηλώσεις, άκουσα σήμερα τον κ. Τατάρ, άκουσα και τις δηλώσεις του χθες, άκουσα και τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν που έτυχαν και διαφορετικής ερμηνείας. Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι από δικής μας πλευράς θα συνεχίσουμε και συνεχίζουμε ακόμη και τώρα, σε τεχνοκρατικό επίπεδο ειδικότερα, τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλιών, πάντα στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου».
Η εκτίμηση που υπάρχει στη Λευκωσία, είναι πως αργά η γρήγορα «θα κάτσει η μπίλια των τουρκικών θέσεων για το Κυπριακό και για τα ευρωτουρκικά» και συνεπώς θα υπάρχει μια πιο σαφής και ξεκάθαρη εικόνα το επόμενο διάστημα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πάντως επενδύει αρκετά στα όσα θα συμβούν το Φθινόπωρο, αφού πέραν της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, και την ενδεχόμενης Τριμερούς με τον Γενικό Γραμματέα και τον κατοχικό ηγέτη, τον Οκτώβριο συνέρχεται και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο δεν αποκλείεται να ληφθούν Συμπεράσματα, που ίσως να λειτουργήσουν ως καταλύτης, μιας σειράς εξελίξεων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κοινό κάλεσμα Χριστοδουλίδη και Τατάρ για πληροφορίες για αγνοούμενους-Το κοινό ανακοινωθέν
Οι προσκλήσεις του Προέδρου
Ένα άλλο επίπεδο ανάγνωσης των εξελίξεων στο Κυπριακό, έχει να κάνει με τον τρόπο που σταδιακά καταγράφονται εξελίξεις, που μέχρι σήμερα πάντως, δεν έχουν φέρει και τα ανάλογα αποτελέσματα. Πέραν από την πρωτοβουλία του Προέδρου, που έχει ήδη εκφραστεί για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει απευθύνει μέχρι σήμερα τέσσερις συνολικά προσκλήσεις στον κατοχικό ηγέτη.
Η πρώτη ήταν πριν καν αναλάβει καθήκοντα, όταν μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κατοχικό ηγέτη, τον κάλεσε να συναντηθούν ανεπίσημα. Αυτό συνέβη στις 23 Φεβρουαρίου. Αργότερα ο Νίκος Χριστοδουλίδης προσκάλεσε τον κατοχικό ηγέτη, να συναντηθούν σε ένα κοινωνικό δείπνο μετά συζύγων, το οποίο ωστόσο δεν έγινε αποδεκτό από τον Τατάρ.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επανήλθε και προσκάλεσε τον κατοχικό ηγέτη να πραγματοποιήσουν κοινή επίσκεψη στη ΔΕΑ, κάτι που έγινε εφικτό μετά από διάφορες παλινδρομήσεις τις άλλης πλευράς την Παρασκευή. Χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απήυθυνε νέα πρόσκληση στον Ερσίν Τατάρ για να απευθυνθούν από κοινού στον κατοχικό ηγέτη για να εκφράσουν την ετοιμότητα τους, με τον κατοχικό ηγέτη να μη δίνει καμία απάντηση.
Είναι ξεκάθαρο πως η πίεση που ασκεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης, μέσω των διπλωματικών οδών για να κτίσει γέφυρες με τον Ερσίν Τατάρ, κάνουν τον δεύτερο να νιώθει άβολα. Αυτός ενδεχομένως να είναι και ο λόγος που ένιωσε την ανάγκη την Παρασκευή, «να σπάσει το πρωτόκολλο» και να αναφερθεί στην ουσία του Κυπριακού, επαναλαμβάνοντας μάλιστα τις απαράδεκτες θέσεις του. Το ενδιαφέρον πλέον, στρέφεται στα όσα θα συμβούν τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη και ειδικά στον Αντόνιο Γκουτέρες που καλείται να λάβει αποφάσεις για την υπό εκκόλαψη, νέα πρωτοβουλία του στο Κυπριακό.