SOS για την ανεξέλεγκτη ρίψη βεγγαλικών-Ξεσπούν φωτιές, κινδυνεύουν περιουσίες

Από την μια η ηχορύπανση, από την άλλη η ασφάλεια των πολιτών. Η ρίψη των βεγγαλικών χωρίς κανέναν έλεγχο, έχει μετατραπεί σε μάστιγα και προβληματίζει τις αρμόδιες υπηρεσίες, ειδικότερα μετά το πρόσφατο περιστατικό όταν τα πυροτεχνήματα που ρίχθηκαν κατά τη διάρκεια γλεντιού στην περιοχή της Λόφου, στάθηκαν η αιτία για πρόκλησης πυρκαγιάς σε παρακείμενο χωράφι.

Μπορεί να αποφεύχθηκε η επέκταση της πυρκαγιάς, ωστόσο, η ανεξέλεγκτη ρίψη βεγγαλικών, χωρίς μάλιστα να έχει εξασφαλιστεί η σχετική άδεια, ελλοχεύει κινδύνους, ειδικότερα κατά τη διάρκεια του καύσωνα και των υψηλών θερμοκρασιών που παρατηρούνται αυτό το διάστημα.

Κατά την περσινή χρονιά, η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανταποκρίθηκε σε συνολικά είκοσι έξι περιστατικά πυρκαγιών με αιτία την ρίψη βεγγαλικών. Αριθμός που όμως, δεν μπορεί να αντικατοπτρίσει την πραγματικότητα για την αλόγιστη και αδικαιολόγητη χρήση βεγγαλικών που παρατηρείται καθημερινά, ακόμη και μέσα στις πόλεις, η οποία θέτει σε κίνδυνο τις περιουσίες πολιτών, αλλά και τους ίδιους τους περίοικους.

Πρόκειται, όπως ανέφερε στον REPORTER ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής, για ένα σοβαρό θέμα και θα πρέπει πλέον ο κόσμος να σταματήσει να συμπεριφέρεται επιπόλαια, ειδικότερα αυτό το διάστημα, που η περιβαλλοντική κατάσταση είναι πολύ φορτισμένη λόγω του παρατεταμένου καύσωνα. «Κρούουμε τον κώδωνα. Θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει αυτό το φαινόμενο, γιατί από ένα βεγγαλικό μπορεί να ξεκινήσει μια μεγάλη πυρκαγιά, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο περιουσίες», είπε.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία το τελευταίο διάστημα ανταποκρίθηκε σε σοβαρά περιστατικά πυρκαγιών που ξέσπασαν από βεγγαλικά, όπως η πρόσφατη περίπτωση φωτιάς σε εκδήλωση όπου λόγω των σταθμευμένων οχημάτων, σύμφωνα με τον κ. Κεττή, δεν μπορούσαν να φτάσουν εύκολα στο σημείο. Εκείνη την ημέρα είχε γίνει και ανάκληση προσωπικού γιατί είχαν τεθεί σε κίνδυνο οικίες στη γύρω περιοχή.

Στην εν λόγω περίπτωση, η Πυροσβεστική είχε προλάβει τα χειρότερα, ωστόσο πριν από περίπου ένα μήνα ανταποκρίθηκε σε ένα άλλο περιστατικό που λόγω της ρίψης βεγγαλικών κάηκαν αυλές σπιτιών, ενώ από τη φωτιά που είχε ξεσπάσει, δεν γλίτωσε όχημα που βρισκόταν σταθμευμένο στο σημείο.

Πάντως, ο κος Κεττής εξήγησε πως, οποιαδήποτε δραστηριότητα πυροτεχνημάτων μέσα σε γειτονιές και αλλού χωρίς άδεια, θεωρείται παράνομη, αφού σύμφωνα με τη νομοθεσία για τη ρίψη βεγγαλικών, απαιτείται άδεια από την κρατική αρχή, που είναι η Υπηρεσία Μετάλλων.

Δύσκολο το ποινικό κεφάλαιο

Την ίδια ώρα, αυτό που απασχολεί τις αρμόδιες υπηρεσίες, είναι η δυσκολία που αντιμετωπίζουν για την εξεύρεση μαρτυρίας σε σχέση με την παράνομη ρίψη βεγγαλικών, αφού πολίτες καλούν στην γραμμή του πολίτη, προχωρούν σε καταγγελία, αλλά στη συνέχεια, είτε δεν δίνουν στοιχεία επώνυμα, είτε όταν φτάνουν στο σημείο μέλη της Δύναμης, δεν εντοπίζουν τα απαραίτητα στοιχεία που να τους οδηγούν στους υπαίτιους.

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, «όταν γίνεται η καταγγελία και φτάνουμε στο σημείο, αν δεν δουν τα μέλη μας κάποιον να κάνει χρήση βεγγαλικού ή εάν δεν υπάρχει μαρτυρία εναντίον οποιουδήποτε προσώπου, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Στις πλείστες των περιπτώσεων, δεν εντοπίζουμε την κατάλληλη μαρτυρία. Επίσης, εάν εντοπιστεί το στοιχείο, δηλαδή το βεγγαλικό, θα πρέπει να παραληφθεί από την Αστυνομία και να γίνουν εξετάσεις για να διαπιστωθεί ότι πρόκειται για βεγγαλικό. Αν δεν το αποδείξεις αυτό στο Δικαστήριο, δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί υπόθεση».

Η Αστυνομία δρα περισσότερο προληπτικά, προχωρώντας σε κατάσχεση ποσοτήτων που φτάνουν στην Κύπρο από το εξωτερικό ή μέσω κατεχομένων για να πωληθούν. Κατά τη φετινή χρονιά έχουν κατασχεθεί μέχρι στιγμής πέραν των 400 χιλιάδων ειδών πυροτεχνίας, αριθμός διπλάσιος σε σύγκριση με τον συνολικό αριθμό που κατασχέθηκαν τα προηγούμενα τρία χρόνια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Ανδρέου, κατά την τριετία 2020-2022, κατασχέθηκαν 126 χιλιάδες είδη πυροτεχνίας, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι κροτίδες. Για τις υποθέσεις, το 2020, συνελήφθησαν σαράντα εννέα πρόσωπα, το 2021 τριάντα πέντε πρόσωπα και το 2022 τριάντα έξι πρόσωπα.

Δειτε Επισης

Πυρκαγιά προκάλεσε ζημιές σε σπίτι στη Λευκωσία-Αντιλήφθηκαν εγκαίρως την φωτιά οι ένοικοι
Ώρες αγωνίας για τον 35χρονο Χρυσοβαλάντη που ελλείπει από το σπίτι του
Εξακολουθεί να καταζητείται 37χρονος για υποθέσεις ναρκωτικών-Κτύπησε δυο οχήματα της Αστυνομίας
Επιστρέφουν από τη διαθεσιμότητα οι ΜΜΑΔίτες για την απόδραση Κομμωτή-Εντός ημερών παραδίδεται η έκθεση
Πέντε πρόσωπα αποκλείστηκαν σε θαλάσσια περιοχή της Επαρχίας Αμμοχώστου-Διασώθηκαν από τη Λιμενική
Νέα επίθεση εναντίον ντελιβερά στη Λεμεσό-Τον ακολούθησαν και του επιτέθηκαν με ρόπαλο
Χειροπέδες σε 18χρονο-Πήγε στο σπίτι γνωστού του προσώπου και του άφησε μια τσάντα ναρκωτικά
Αρκετός δρόμος απομένει μέχρι τον εκσυγχρονισμό της Νομικής και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας
Αλυσιδωτά προβλήματα με τις καθυστερήσεις στη κατάθεση προϋπολογισμών ΕΟΑ-Στάση αναμονής από ΥΠΕΣ
Αυξήσεις με συνέχεια για τις τιμές των καυσίμων-Στο προσκήνιο καταγγελίες για αθέμιτο ανταγωνισμό