UNDP: Ισχυρό μήνυμα ενότητας και ελπίδας η κοινή επίσκεψη Χριστοδουλίδη-Τατάρ στη ΔΕΑ

Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) στην Κύπρο, χαιρετίζει την "κοινή επίσκεψη ορόσημο" του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και του Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) σημειώνοντας ότι "στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας, ελπίδας και συμφιλίωσης".

Ανακοίνωση από το UNDP αναφέρεται στην "πολύ σημαντική επίσκεψη" και προσθέτει ότι ο Jakhongir Khaydarov, Επικεφαλής του Γραφείου του UNDP στην Κύπρο, εξέφρασε την εκτίμησή του "προς τους δύο ηγέτες κ. Χριστοδουλίδη και κ. Τατάρ για την κοινή τους δέσμευση για  αντιμετώπιση του ζητήματος των αγνοουμένων".

«Η επίσκεψη στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας, ελπίδας και συμφιλίωσης για τον λαό της Κύπρου», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι είναι τιμή για το γραφείο του UNDP στην Κύπρο να διαδραματίζει  ρόλο στο έργο της ΔΕΑ και σημείωσε ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει πρωτοβουλίες που προάγουν την ειρήνη και την κατανόηση μεταξύ των κοινοτήτων στο νησί.

Στο δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι το UNDP υπήρξε σταθερός εταίρος στην υποστήριξη των προσπαθειών της ΔΕΑ για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και διαλόγου μεταξύ των κοινοτήτων.

«Η κοινή επίσκεψη των ηγετών είναι ένα ενθαρρυντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και το UNDP επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του προς τον λαό της Κύπρου καθώς συνεχίζουν το ταξίδι τους προς τη διαρκή ειρήνη και σταθερότητα» προστίθεται.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι το έργο της ΔΕΑ για την εκταφή, την ταυτοποίηση και  επιστροφή λειψάνων αγνοουμένων είναι ένα δικοινοτικό εγχείρημα, σύμφωνα με το οποίο η διαδικασία διεξάγεται από δικοινοτική ομάδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εμπειρογνωμόνων. Η ΔΕΑ έχει τρία Μέλη, δύο διορίζονται αντίστοιχα από την ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή κοινότητα και ένα τρίτο Μέλος που επιλέγεται από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και διορίζεται από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Το UNDP, αναφέρει ότι έχει ουσιαστική εμπειρία σε προγράμματα συμφιλίωσης σε όλο τον κόσμο και μακρά παρουσία στο νησί και ότι χαίρει της εμπιστοσύνης αρκετών χορηγών για στήριξη της ΔΕΑ.

Αναφέρει επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο κύριος δωρητής της ΔΕΑ με συνολική συνεισφορά περίπου 36 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα.

Πηγή: ΚYΠΕ

Δειτε Επισης

Αχρησιμοποίητες τουλάχιστον 80 κλίνες λόγω έλλειψης νοσηλευτών-Προκαταρκτική συμφωνία ΟΚΥπΥ με συντεχνίες
Μετά τα κρούσματα ιλαράς στην Κύπρο αυξήθηκαν οι εμβολιασμοί παιδιών-Ανησυχία για την κατάσταση στην ΕΕ
Από κατηγορούμενος στην υπόθεση Μεταξά… ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής-Προκλητικοί διορισμοί ΑΑΔΙΠΑ, αποκαλυπτική έρευνα
Οι λόγοι που μετατέθηκαν στην ΚΥΠ οι πέντε ΣΥΟΠ-«Δεν λαμβάνουν οποιαδήποτε οικονομικά ή άλλα ωφελήματα»
Χαμένοι στις διαδικασίες για το σκάνδαλο ΤΑΚΑΤΑ-Από το 2013 οι πρώτες αναφορές και 12χρόνια μετά ακόμη ψάχνουμε
Η σκυτάλη στους ισχυρούς-Ποιοι ζητούν συνάντηση κορυφής Τραμπ με Πούτιν για την Ουκρανία
Προαναγγέλλει αντίποινα το ψευδοκράτος για τις συλλήψεις σφετεριστών, βάζει μπροστά τον Ερντογάν-«Δεν θα μείνουμε απαθείς»
Κατηγορίες Τατάρ για «παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από την ΚΔ-Επιμένει για λύση «δύο κρατών»
«Φιάσκο» οι συνομιλίες Ρωσίας με Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη-Οι απειλές και τα αιτήματα
Ελπίδα οι δύο ηγέτες να επιδείξουν «πολιτικό θάρρος» για λύση Κυπριακού εκφράζει ο Χόβανιετς