Αξιολογούν θετικά τη συνάντηση στη ΔΕΑ τα κόμματα-Καταδικάζουν τη στάση Τατάρ
16:10 - 28 Ιουλίου 2023
Θετικά αξιολογούν τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στο εργαστήρι της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους
Σε ανακοίνωση του ο Δημοκρατικός Συναγερμός αναφέρει πως, «αξιολογούμε θετικά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στο ανθρωπολογικό εργαστήρι της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ). Η επαφή των δύο ηγετών δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ως ένα χρήσιμο βήμα στην προσπάθεια για τη βελτίωση του κλίματος με σκοπό το σπάσιμο του αδιεξόδου».
Σημειώνει επίσης ότι, «βεβαίως, το θέμα των αγνοουμένων, ήταν και παραμένει ένα ανθρωπιστικό ζήτημα που ορθώς έχει αποσυνδεθεί από τις όποιες πολιτικές εξελίξεις. Η στήριξη της πλευράς μας ως προς το έργο της ΔΕΑ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Συμφωνούμε απόλυτα με κάθε υποστηρικτική ενέργεια που θα συμβάλει στην ανακούφιση του πόνου των συγγενών των αγνοουμένων μας.
Σημειώνουμε, περαιτέρω, ότι η επανάληψη των δηλώσεων Τατάρ περί προηγούμενης αναγνώρισης κυριαρχικής ισότητας για την επανέναρξη των συνομιλιών, μας προκαλούν θλίψη. Ωστόσο, δεν πρέπει να μας απογοητεύουν αλλά αντίθετα να μας πεισμώνουν για να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να πετύχουμε την επανέναρξη του διαλόγου με απώτερο στόχο την ειρηνική απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας».
«Η συνάντηση των δύο ηγετών είναι μια θετική εξέλιξη. Παρόλο που δεν σχετίζεται με την καθαυτό διαδικασία του Κυπριακού και τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών, συμβάλλει στη διαμόρφωση καλύτερου κλίματος. Το ζήτημα της διακρίβωσης όλων των αγνοουμένων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων είναι ένα καθαρά ανθρωπιστικό θέμα και επιτακτικό χρέος προς τις οικογένειές τους», αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ.
Σημειώνωντας παράλληλα πως, «δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστη η απαράδεκτη ενέργεια του Ερσίν Τατάρ να εκμεταλλευτεί τη σημερινή συνάντηση για να επαναλάβει τις γνωστές αξιώσεις του για «κυριαρχική ισότητα» και «λύση δύο κρατών», οι οποίες βέβαια συγκρούονται με το πλαίσιο του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Όσες φορές κι αν επαναλάβει αυτές τις θέσεις ο Ερσίν Τατάρ δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν αποδεκτές. Για το ΑΚΕΛ, τόσο το κατοχικό-διχοτομικό στάτους κβο, όσο και η οποιαδήποτε διχοτομική/συνομοσπονδιακή λύση δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν αποδεκτά».
Από την πλευρά του το Δημοκρατικό Κόμμα χαιρετίζει την πραγματοποίηση της σημερινής κοινής συνάντησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη και του Ερσίν Τατάρ στο ανθρωπολογικό εργαστήρι της ΔΕΑ.
Όπως αναφέρει, «το αποτέλεσμα της σχετικής πρωτοβουλίας που είχε αναλάβει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, έστειλε τα σωστά μηνύματα σε ότι αφορά τη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων, ως ύψιστη ανθρωπιστική προτεραιότητα και ταυτόχρονα ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία της ΚΔ και της ε/κ πλευράς ως προς την ετοιμότητα της για αναζωογόνηση της κινητικότητας στο κυπριακό.
Από τη σημερινή συνάντηση και τις δηλώσεις που ακολούθησαν, αναδείχθηκε για ακόμη μια φορά ποιά κοινότητα ενεργεί και συμπεριφέρεται εποικοδομητικά και ποια όχι.
Ως Δημοκρατικό Κόμμα καταδικάζουμε την επιμονή Τατάρ στην απαράδεκτη τουρκική αξίωση για την αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας.
Ταυτόχρονα, στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την στοχευμένη ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους του Προέδρου Χριστοδουλίδη, για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού εντός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών, στη βάση των ψηφισμάτων του Σ.Α., των αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου και με ενεργότερο ρόλο της Ε.Ε.».
Παράλληλα, η Δημοκρατική Παράταξη χαιρετίζει τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, τονίζοντας ότι η προσπάθεια που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1981, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο, προσφέροντας, κατά το ελάχιστο, την απαιτούμενη ενημέρωση προς τις χαροκαμένες οικογένειες που μαρτυρικά υπομένουν για 49 χρονιά.
Όπως αναφέρει η ΔΗΠΑ, «το κοινό θετικό μήνυμα των δύο πλευρών, η επίκληση στην ανάγκη να βρεθούν αξιόπιστες μαρτυρίες που θα στηρίξουν την επιτάχυνση της διερευνητικής διαδικασίας, καθώς και η ανάγκη να ενισχυθεί ποικιλότροπα το έργο της Διερευνητική Επιτροπής Αγνοουμένων είναι στοιχεία που μας βρίσκουν σύμφωνους και εκφράζουμε ικανοποίηση για αυτό το αποτέλεσμα.
Η σημερινή συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων έχει φυσικά και πολιτικές προεκτάσεις, αφού αποτελεί άλλη μια σημειολογική ένδειξη της εποικοδομητικής προσπάθειας του Προέδρου Χριστοδουλίδη να επανέλθουμε το συντομότερο σε πορεία συνομιλιών. Οι δύο νέες προτάσεις του Προέδρου για κοινή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα ΟΗΕ και η πρόταση για σύσταση «Επιτροπής Αλήθειας» είναι ενδεικτικές των ειλικρινών προθέσεων της Ε/Κ πλευράς»
Επιπρόσθετα αναφέρει ότι, «ως Δημοκρατική Παράταξη δηλώνουμε θετικοί στην αξιοποίηση οποιουδήποτε εργαλείου δύναται να γεφυρώσει τις διαφορές των δύο κοινοτήτων, να βοηθήσει στην εξακρίβωση και καταγραφή όλης της ιστορικής αλήθειας στο Κυπριακό και θα συντείνει στη δημιουργία πλαισίου και κλίματος που θα οδηγήσει στη συνολική διευθέτηση του εθνικού μας προβλήματος. Ανεξαρτήτως της απαράδεκτης επιμονής του κ. Τατάρ, στις γνωστές του θέσεις περί αναγνώρισης της «κυριαρχικής ισότητας», ως προαπαιτούμενου για επανέναρξη των συνομιλιών, οι προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να συνεχιστούν και να ενταθούν και θεωρούμε ότι η στρατηγική προσέγγιση του μπορεί να αποβεί ωφέλιμη. Επενδύουμε στην ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε υποστηρικτικό ρόλο των προσπαθειών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, όπως επενδύουμε και στην διασύνδεση των Ευρωτουρκικών Σχέσεων με το Κυπριακό».
Καταλήγοντας η ΔΗΠΑ αναφέρει πως, «ελπίζουμε και ευχόμαστε ότι αυτή ακριβώς η προσέγγιση, όπως και μια σειρά από σημειολογικά θετικές ενδείξεις, γύρω από το Κυπριακό, και μια σειρά ευρύτερων γεωπολιτικών εξελίξεων και ανακατατάξεων, θα λειτουργήσουν θετικά για την όσο το δυνατό γρηγορότερη επιστροφή σε διαπραγματεύσεις, από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντανά, στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες».