Εντός Σεπτεμβρίου αναμένεται η αναλογιστική μελέτη για την πρόωρη συνταξιοδότηση

Θέση της Κυβέρνησης είναι η στοχευμένη ανακουφιστική παρέμβαση, η οποία να διορθώνει ορισμένες υφιστάμενες στρεβλώσεις, σύμφωνα πάντα με τις δυνατότητες του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δήλωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου. Μιλούσε μετά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στο Υπουργείο, όπου συμμετείχαν οι κοινωνικοί εταίροι, με αντικείμενο συζήτησης την αναλογιστική προσαρμογή που εφαρμόζεται για την πρόωρη συνταξιοδότηση. 

Ο κ. Παναγιώτου είπε ότι διαπιστώνεται ότι υπάρχει από τους κοινωνικούς εταίρους η διάθεση για συζήτηση και διάλογο, εξηγώντας ότι τον Σεπτέμβριο αναμένεται η αναλογιστική μελέτη.  

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων παρουσίασαν την διαχρονική εξέλιξη του θεσμικού πλαισίου για το όριο συνταξιοδότησης και τις εφαρμοζόμενες ρυθμίσεις, ενώ μέσω των αναλογιστικών υπηρεσιών του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας που υποστηρίζουν το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έγινε τεχνική ανάλυση της αναλογιστικής προσαρμογής με την παρουσίαση στοιχείων και δεδομένων μέσα από την εφαρμογή της κατά την τελευταία δεκαετία.

Ο Υπουργός πρόσθεσε ότι ακολούθως διεξήχθη συζήτηση σχετικά με τις επιλογές για τα επόμενα βήματα, όπου ακούστηκαν οι απόψεις των κοινωνικών εταίρων και ο ίδιος παρέθεσε την θέση της Κυβέρνησης για στοχευμένη ανακουφιστική παρέμβαση, η οποία να διορθώνει ορισμένες υφιστάμενες στρεβλώσεις, σύμφωνα πάντα με τις δυνατότητες του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.  

Προς αυτή την κατεύθυνση, συνέχισε ο κ. Παναγιώτου, θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο η αναλογιστική μελέτη με τα ενημερωμένα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας μετά από την τελευταία απογραφή πληθυσμού.

Επεσήμανε ότι διαπιστώνεται ότι υπάρχει από τους κοινωνικούς εταίρους η διάθεση για συζήτηση και διάλογο προς αυτή την κατεύθυνση με την προϋπόθεση προφανώς της διατήρησης της βιωσιμότητας του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της διατήρησης των υφιστάμενων εισφορών στα σημερινά επίπεδα χωρίς επιδράσεις σε σχέση με αυτά.

Ο Υπουργός ερωτηθείς για το εάν υπάρχει μια πρώτη εικόνα για την στόχευση, ειδικά σε ό,τι αφορά τα χρόνια συνεισφοράς στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων απάντησε ότι η Κυβέρνηση έχει την πρόθεση να κινηθεί εντός της φιλοσοφίας η οποία λειτουργεί το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπου για λόγους συνταξιοδότησης υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, είτε για συνταξιοδότηση στα 65, είτε για πρόωρη συνταξιοδότηση στα 63, οι οποίες έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με την χρονική έκταση των εισφορών στο Ταμείο.

Οπότε, συνέχισε ο κ. Παναγιώτου, μέσα από την πρόταση που διαμορφώνεται λαμβάνεται υπόψη ως κεντρική παράμετρος ο χρόνος και η διάρκεια των εισφορών. Σημείωσε ότι θα αξιολογηθεί το εύρος των δυνατοτήτων του Ταμείου και εντός αυτού θα προσδιοριστεί και η χρονική διάρκεια, η οποία μέσα από την αναλογιστική μελέτη που θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβρη και θα παρουσιαστεί στους κοινωνικούς εταίρους θα είναι συγκεκριμένη.

Ερωτηθείς για τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ενώπιον των κοινωνικών εταίρων εκ μέρους των κοινωνικών ασφαλίσεων ο Υπουργός είπε ότι αυτά που παρουσιάστηκαν έχουν να κάνουν με το πώς κατά την προηγούμενη δεκαετία η δυνατότητα της συνταξιοδότησης στο 63ο έτος με την αναλογιστική μείωση σε αυτή την περίπτωση έχει αξιοποιηθεί από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Τα στοιχεία αυτά, συνέχισε, είναι σύνθετα και χρήζουν ανάλυσης για το πως θα αξιοποιηθούν έτσι ώστε να εμπλουτιστεί η ενημέρωση όλων των μερών για να μπορούμε όλοι μαζί να συναξιολογήσουμε τα δεδομένα και να πάρουμε τις κατάλληλες αποφάσεις.

Ερωτώμενος εάν προκύπτουν κάποια πρώτα συμπεράσματα από τα στοιχεία, ο κ. Παναγιώτου δήλωσε ότι προκύπτουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα και έχουν να κάνουν με το ότι οι εργαζόμενοι που έχουν τη δυνατότητα για πρόωρη συνταξιοδότηση, παρόλο που επιβαρύνονται με την αναλογιστική μείωση όταν αξιοποιούν αυτή τη δυνατότητα σε ένα σημαντικό βαθμό επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα και αυτό είναι ένα ενδιαφέρον στοιχείο.

Ερωτηθείς για το τι προτίθεται να πράξει σε περίπτωση που η αναλογιστική μελέτη που θα γίνει καταδείξει ότι δεν είναι βιώσιμο αυτό που σχεδιάζει η Κυβέρνηση, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι όλα τα βήματα της Κυβέρνησης που έχουν να κάνουν είτε με το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ειδικότερα, είτε με τα δημόσια οικονομικά, γενικότερα, βασίζονται στην ανάγκη για τήρηση αφενός της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αφετέρου της βιωσιμότητας του Ταμείου.

«Οι ενδείξεις που έχουμε σύμφωνα με την αναλογιστική υποστήριξη που λαμβάνουμε είναι ότι υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα και προσδιορισμένα περιθώρια και εντός αυτών έχουμε την πρόθεση να κινηθούμε», ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βελτιώθηκε το Νοέμβριο το οικονομικό κλίμα στην Κύπρο-Όσα κατέδειξε έρευνα
Διαβεβαίωσε την ετοιμότητα της ΕΦ για να ανταποκριθεί σε κάθε απαίτηση ασφάλειας ο ΥΠΑΜ (vid)
Στο τραπέζι η παροχή ΕΕΕ σε άτομα με αναπηρία ασχέτως με εισόδημα συζύγου-Τι αλλάζει με πρόταση νόμου
Υφ. Πολιτισμού: Το «ΘΥΜΕΛΗ» θα διαμορφωθεί εκ νέου εάν παραστεί ανάγκη
Παρέμβαση Επ. Ισότητας για τις εικόνες στο γυναικείο πρωτάθλημα-«Αποτελούν ντροπή για τον αθλητισμό»
Γιωργάλλας: Αναβαθμίζουμε την Ε.Φ. υλοποιώντας το εξοπλιστικό μας πρόγραμμα
Ανακοίνωσε επιδοτήσεις 60 εκ. ευρώ σε γεωργούς τον Δεκέμβριο ο Υπουργός Γεωργίας
Η δημιουργία βιομηχανικού λιμανιού ενώπιον της Επ. Εμπορίου-Βράζουν οι κοινότητες, προειδοποιούν με μέτρα
Πρόσω ολοταχώς για ψήφιση το νομοσχέδιο για την ορθοστασία εργαζομένων-Τι προνοεί
Μέχρι 8 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για το Πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΙ»