Γεμίζουν τα ξενοδοχεία, μέχρι και το 90% η πληρότητα-Κόβει πρώτη το νήμα η Πάφος

Σε αρκετά καλά επίπεδα κινούνται οι κρατήσεις στις ξενοδοχειακές μονάδες για το καλοκαίρι που διανύουμε, αφού η πληρότητά τους βρίσκεται στο 80%, ενώ με τις κρατήσεις που παρατηρούνται κάθε χρόνο την τελευταία στιγμή, εκτιμάται ότι η πληρότητα των ξενοδοχείων για τους επόμενους μήνες, θα αγγίξει το 90%.

Ωστόσο, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι αυξημένες τιμές που παρατηρούνται στις κρατήσεις των ξενοδοχειακών μονάδων, με τους αρμόδιους να εξηγούν πως ο λόγος των συγκεκριμένων αυξήσεων, έγκειται και στις αυξήσεις που παρατηρούνται γενικώς το τελευταίο διάστημα σε όλους τους τομείς, ενώ την ίδια ώρα, διαμηνύεται πως οι εν λόγω αυξήσεις, σε καμία περίπτωση δεν αυξάνουν την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στον REPORTER o γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσσουνίδης, «οι μέσες πληρότητες των ξενοδοχείων για τον μήνα Ιούλιο, είναι στο γύρω στο 80% και ευελπιστούμε ότι τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο θα ανέβουν κοντά στο 85%, ενώ ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις η πληρότητα θα αγγίξει το 90%. Πράγμα το οποίο μας βρίσκει ικανοποιημένους φυσικά και συνάδει με τις αρχικές μας εκτιμήσεις, που ήταν και ο πρώτιστος μας στόχος ότι η χρονιά θα είναι καλύτερη από την περσινή. Αυτή τη στιγμή όμως, φαίνεται ότι σίγουρα δεν πρόκειται να φθάσουμε στα επίπεδα του 2019».

Από εκεί και πέρα, αναμένονται όπως κάθε χρόνο κάποιες κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, εντούτοις, όπως υπέδειξε ο κ. Ρουσσουνίδης, φαίνεται ότι και αυτές ενδεχομένως να μην είναι επίπεδο που αναμενόταν, λόγω του καύσωνα και των ιδιάζουσων καιρικών συνθηκών που επικρατούν γενικά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Από την άλλη, στην εξίσωση μπαίνει και η οικονομική κρίση που επηρεάζει αρκετούς πολίτες και είναι πιο μαζεμένοι, σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Όπως εξήγησε ο κ. Ρουσσουνίδης, «ο κόσμος είχε ένα κομπόδεμα από την προηγούμενη χρονιά λόγω και του κορωνοϊού, όπου ήταν κλειστές οι περισσότερες επιχειρήσεις και έτσι δεν ξόδεψε αρκετά λεφτά, με αποτέλεσμα να τα σπαταλήσουν πέρσι. Φέτος όμως, ο κόσμος αναμένεται πιο φειδωλός στα έξοδα του. Παρ’ όλα αυτά, το γεγονός ότι έχει αλλάξει και το ποσοστό των μεμονωμένων κρατήσεων από των οργανωμένων, αυτό δίνει τη δυνατότητα τα έσοδα να είναι περισσότερα από τον ακριβή αριθμό τουριστικών αφίξεων».

Για παράδειγμα, εξήγησε ο κ. Ρουσσουνίδης, «μπορεί να βρισκόμαστε στο 85%-90% στις τουριστικές αφίξεις σε σύγκριση με το 2019, αλλά σε έσοδα μπορεί να είμαστε στο 95%. Πρέπει να πούμε ότι αυτό το ποσοστό δεν αντανακλάται στις επιχειρήσεις, καθώς τα κόστη υπερδιπλασιάστηκαν, αλλά η κερδοφορία είναι χειρότερη. Είναι μια βιομηχανία, στην οποία δεν μπορείς να μετακυλήσεις το αυξημένο κόστος στον καταναλωτή, όπως συμβαίνει σε άλλες περιπτώσεις, διότι αυτομάτως βγαίνεις εκτός ανταγωνισμού. Έτσι, μέσα από αυτό το γεγονός, μπορεί να αντιληφθεί οποιοσδήποτε ότι είναι μπορεί μεν να υπάρχουν αυξήσεις, αλλά παράλληλα μειώνεται η κερδοφορία».

Πάντως, η περισσότερη κινητικότητα στις κρατήσεις λόγω και του καλοκαιριού, παρατηρείται στα παραλιακά μέτωπα, τα οποία έχουν την τιμητική τους. Πιο δημοφιλή φαίνεται να είναι η Επαρχία της Πάφου και κατά δεύτερο λόγο η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και μετά ακολουθούν η Λεμεσός και η Λάρνακα. Ωστόσο, υπάρχει κινητικότητα και στα ορεινά θέρετρα, κάτι που αφήνει ικανοποιημένους τους ξενοδόχους.

Δειτε Επισης

Πυρά Λαμπριανίδη κατά των γιατρών για την απεργία-«Ολίγον τους ενδιαφέρει η χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών»
Δεν κάνουν πίσω οι εργαζόμενοι στον κλάδο σκυροδέματος-Συνεχίζεται η απεργία
Μετά τα μεσάνυχτα αρχίζει η εξασθένιση των ισχυρών ανέμων-Υπό του 0 η θερμοκρασία
Αποφασίζουν τα επόμενα βήματα οι συντεχνίες του κλάδου σκυροδέματος-Το χρονικό της κρίσης
ΒΙΝΤΕΟ: Πέφτουν τα πρώτα χιόνια στο Τρόοδος
Δέσμευση Κύπρου για εφαρμογή δράσεων κατά κλιματικής κρίσης εξέφρασε η Υπ. Γεωργίας στην COP29
Δύο Κύπριοι γιατροί στην ηπατολογία εκπαιδεύονται στη Γερμανία-Υπογράφεται συμφωνία
ΒΙΝΤΕΟ: Επιτυχημένη η διάσωση της νεογέννητης φώκιας «Παναγή»
Ισχυροί άνεμοι, βροχές και χιόνια στο μενού του καιρού-Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Συντηρείται το κτήριο του Γενικού Χημείου μέχρι να βρεθεί εργολάβος για ανέγερση νέου