Πρόεδρος για Γέρι-«Δε θα δοθούν νέες άδειες για τη βιομηχανική ζώνη»

Τη σημασία της διατήρησης της μνήμης των κατεχόμενων περιοχών, ιδίως σε μια περίοδο έντονων διεργασιών με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών, υπογράμμισε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στα εγκαίνια του πάρκου Ζώδιας, στην καρδιά του συνοικισμού αυτοστέγασης Γερίου. Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στον ρόλο τέτοιων έργων και διαβεβαίωσε κατοίκους και τοπική αρχή ότι θα έχουν τη στήριξη της Κυβέρνησης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά και στα προβλήματα με τη βιομηχανική ζώνη.

Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι το πάρκο έχει ένα διττό ρόλο, αφού πέρα από όαση ψυχαγωγίας και συνάθροισης των κατοίκων της περιοχής, παραπέμπει με την ονομασία του «στην κατεχόμενη σήμερα Ζώδια και διατηρεί την ανάμνησή της ζωντανή, ειδικότερα σε μια περίοδο έντονων διεργασιών που ελπίζουμε να οδηγήσουν στην επανέναρξη των συνομιλιών».

Ανέφερε, δε, ότι η ονομασία αυτή του πάρκου συμβάλλει στη διατήρηση της μνήμης στα παιδιά που γεννήθηκαν μετά το 1974 και στη νέα γενιά, τονίζοντας ότι «αν ξεχάσουμε τους στόχους μας σίγουρα δεν θα τους διεκδικήσουμε σίγουρα δεν θα εργαστούμε για την επίλυση του Κυπριακού».

Συνέχισε, δε, λέγοντας ότι τα πάρκα είναι ζωτικός χώρος για την ευεξία και την ψυχοσύνθεση των πολιτών και παρέχουν μια πολύτιμη ανάσα στην καθημερινότητά μας, ένα μέρος, όπου μπορούμε να ξεφύγουμε από το άγχος και να συνδεθούμε με τη φύση. «Ως Πολιτεία οφείλουμε να στηρίζουμε έμπρακτα τέτοιου είδους δράσεις», σημείωσε.

Αναγνώρισε, ακολούθως, ως σημαντική πρόκληση τη γραφειοκρατία στην προώθηση έργων. «Θεωρώ ότι μέσα και από τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η υλοποίηση της οποίας είναι μια μεγάλη πρόκληση για όλους μας, θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους προκλήσεις», είπε ο Πρόεδρος.

Εξάλλου, ανέφερε ότι έχουν γίνει σημαντικά έργα που έχουν αναβαθμίσει το Γέρι «και το έχουν μετατρέψει σε ένα σύγχρονο Δήμο με όλες τις αναγκαίες, λειτουργικές υποδομές», παραθέτοντας ενδεικτικά τα αντιπλημμυρικά έργα, τις σύγχρονες στάσεις λεωφορείων, τη φωταγώγηση των λεωφόρων και την αναβάθμιση του οδικού δικτύου τόσο του Δήμου, όσο και της βιομηχανικής ζώνης Γερίου, σε συνάρτηση με τα δύο νέα πάρκα.

«Γνωρίζοντας ότι υπάρχει ήδη ο σχεδιασμός για την υλοποίηση νέων βελτιωτικών έργων, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Πολιτεία θα είναι δίπλα σας», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, απευθυνόμενος στον Δήμαρχο Γερίου. Είπε, άλλωστε, ότι η Κυβέρνηση έχει ήδη τροχοδρομήσει τις ενέργειες προς την κατεύθυνση να δημιουργηθεί η Βιοτεχνική Ζώνη, και ότι έχει γνώση της ανάγκης ανέγερσης γηπέδου.

Εξέφρασε, ακόμα, την ελπίδα ότι για το θέμα του δρόμου Πυρόϊ – Αθηένου που αφορά την περιοχή Γερίου, η Κυβέρνηση θα είναι σύντομα σε θέση να ανακοινώσει αποτελέσματα «προς την κατεύθυνση που θέλουμε όλοι».

Δε θα δοθούν νέες άδειες για τη βιομηχανική ζώνη

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι με τη λειτουργία της βιομηχανικής ζώνης, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κατά τον χαιρετισμό του, υπογραμμίζοντας ότι η παρουσία βιομηχανικής ζώνης τόσο κοντά στην οικιστική περιοχή ήταν λάθος της Πολιτείας και ότι μόνη λύση είναι να μετακινηθεί η βιομηχανική ζώνη.

«Την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη είχα δύο υπουργικές συσκέψεις για το συγκεκριμένο θέμα. Σήμερα υπήρξε νέα σύσκεψη Υπουργών», είπε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «δόθηκαν οδηγίες ότι δεν θα δοθεί καμία νέα άδεια».

«Έχω καλέσει και την Υπηρεσία Περιβάλλοντος και την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας για να αυστηροποιηθούν όλοι οι όροι που τίθενται για τη λειτουργία τέτοιου είδους εργοστασίων, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα απόβλητα και τον κίνδυνο που εμπεριέχουν», είπε ακόμα.

Συνέχισε αναγνωρίζοντας ως πρόβλημα το γεγονός ότι «πήγαμε και κάναμε μια βιομηχανική ζώνη εδώ και ακολούθως γύρω γύρω οικιστικές ζώνες και σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα» και συνέχισε ότι «πρέπει να εργαστούμε για να μεταφερθεί η συγκεκριμένη ζώνη».

Εξήγησε ότι «στη χώρα μας ποτέ δεν έγινε χωροταξικός διαχωρισμός, πολλές φορές χρησιμοποιούσαμε ως δικαιολογία το γεγονός ότι υπάρχει κατοχή και θα περιμένουμε την επανένωση της Κύπρου για να κάνουμε χωροταξικό σχεδιασμό, με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα αυτά τα προβλήματα στο Γέρι και στις γειτονικές περιοχές, να έχουμε τα ίδια προβλήματα στην περιοχή Βασιλικού με διπλάσιο αριθμό κοινοτήτων σε ένα περιβάλλον που δημιουργεί αρκετά προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε μέσα από τον χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας και αυτό θα κάνουμε αμέσως».

Εξάλλου, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή και οι κάτοικοι τα εξέθεσε στον χαιρετισμό του και ο Δήμαρχος Γερίου, Νεόφυτος Παπαλαζάρου, απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ανέφερε, δε, ότι θα παραδώσει υπόμνημα σχετικά με την ανάπτυξη του Γερίου, λέγοντας ότι έχει τη μεγαλύτερη οικιστική ανάπτυξη σε όλη την Κύπρο, με 15.000 κατοίκους, όμως αντιμετωπίζει προβλήματα και σε επίπεδο υποστελέχωσης του Δήμου, όπου δεν υπάρχει δημοτικός μηχανικός.

Εξήγησε, ακόμα, ότι η οργή των κατοίκων για τα προβλήματα με τη βιομηχανική ζώνη είναι δικαιολογημένη, καθώς υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής, κάτι που φάνηκε και με την πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά.

Ο κ. Παπαλαζάρου σημείωσε, όμως, τη σημασία της δημιουργίας του πάρκου για την ποιότητα ζωής των κατοίκων, υπογραμμίζοντας ότι αυτό είχε δημιουργηθεί από τότε που εμφανίστηκαν οι αυτοστεγάσεις στην περιοχή και ότι τώρα διαμορφώθηκε σε ένα χώρο με σύγχρονες υποδομές. «Ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομής και ανάπτυξης της ανατολικής Λευκωσίας και του Δήμου», είπε, επισημαίνοντας τα πολλά άλλα κοινωνικά οφέλη που θα υπάρξουν.

Ο Δήμαρχος σημείωσε ότι με το έργο αυτό προστατεύεται ο περιβάλλοντας χώρος, δημιουργήθηκε ποδηλατόδρομος και πεζόδρομος, χώροι αθλοπαιδιών, μικρες πλατείας ως χώροι για συνάθροιση, παγκάκια και βρύσες νερού, παιχνίδια για εκγύμναση ανοιχτού χώρου, με αποτέλεσμα να γεμίζει καθημερινά με παιδικές φωνές. Αναφερόμενος στην ονομασία του Πάρκου Ζώδιας, ο κ. Παπαλαζάρου είπε ότι «τα κατεχόμενα χωριά συνεχίζουν να υπάρχουν στις σκέψεις και στις προσδοκίες μας για δικαίωση».

Στον δικό του χαιρετισμό ο κοινοτάρχης της κατεχόμενης Ζώδιας, Χριστός Καττιρτζής, εξέφρασε τη χαρά, την ικανοποίηση και τη συγκίνησή του για τη δημιουργία ενός πάρκου με το όνομα του κατεχόμενου χωριού του, λέγοντας ότι αυτό αποδεικνύει έμπρακτα ότι το «Δεν Ξεχνώ» δεν ξεθώριασε. Αναφέρθηκε εν συντομία στην ιστορία του χωριού, λέγοντας ότι υπήρξε γνωστό για τη μεγάλη παραγωγή εσπεριδοειδών, καθώς και για το πρώτο και μοναδικό εργοστάσιο επεξεργασίας λιναριού στην Κύπρο.

Δειτε Επισης

Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ