Ανησυχία για το πραξικόπημα στον Νίγηρα εκφράζει ο Γκουτέρες

Tο πραξικόπημα στον Νίγηρα είναι ακόμη ένα παράδειγμα της «ανησυχητικής τάσης» στο Σαχέλ με πολλές «αντισυνταγματικές αλλαγές» κυβερνήσεων σε χώρες που μαστίζονται ήδη από «βίαιες εξτρεμιστικές ενέργειες», δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

«Παρατηρούμε μια ανησυχητική τάση στην περιοχή του Σαχέλ. Οι αντισυνταγματικές, αλλεπάλληλες αλλαγές κυβερνήσεων έχουν φρικτές συνέπειες για την ανάπτυξη και τη ζωή των πολιτών», είπε στους δημοσιογράφους ο Αντόνιο Γκουτέρες. «Το γεγονός αυτό το διακρίνουμε ήδη στις χώρες που πλήττονται από συρράξεις, εξτρεμιστική βία, τρομοκρατία και τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε.

Μετά το Μαλί και την Μπουρκίνα Φάσο, ο Νίγηρας είναι η τρίτη χώρα της περιοχής όπου εκδηλώνεται πραξικόπημα μετά το 2020.

«Ανησυχώ πολύ», επέμεινε ο Γκουτέρες, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι από το πραξικόπημα στον Νίγηρα επωφελούνται μόνο οι τρομοκρατικές οργανώσεις (ομάδες που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος ή την Αλ Κάιντα) που δρουν στην περιοχή.

«Παρατηρούμε ότι η ζώνη στα νότια της Σαχάρας μετατρέπεται σε μια προβληματική περιοχή, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον πληθυσμό, για την ειρήνη και τη σταθερότητα της Αφρικής και πέραν αυτής», επέμεινε, αναφερόμενος επίσης στην «εύθραυστη» κατάσταση στο Τσαντ και τον εμφύλιο πόλεμο στο Σουδάν.

Ο Γκουτέρες ζήτησε επίσης να αφεθεί αμέσως ελεύθερος ο Πρόεδρος του Νίγηρα, με τον οποίο συνομίλησε την Τετάρτη, μετά το πραξικόπημα. «Δεν ξέρω πού ακριβώς βρίσκεται. Ήταν υπό κράτηση, μου είπε ότι ήταν καλά και ότι η κατάσταση ήταν πολύ σοβαρή», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Διπλωματικό θρίλερ για το Ουκρανικό-«Περιμένω να δω ποιος θα έρθει από Ρωσία και μετά θα αποφασίσω»
Κίεβο: Αν δεν εμφανιστεί ο Πούτιν στην Τουρκία, ο Ζελένσκι μπορεί να αποσύρει την ουκρανική αποστολή
Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στο Καράκας ένα δίχρονο παιδί που έμεινε μόνο του μετά την απέλαση των γονιών του
Τουλάχιστον 50 νεκροί σε ισραηλινές επιθέσεις στη βόρεια Γάζα-Χτύπησαν νοσοκομείο και προσφυγικό καταυλισμό
Διπλωματικό θρίλερ για την Ουκρανία-Ο Λαβρόφ δεν θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη, όλα τα φώτα στραμμένα στον Πούτιν
Πράσινο φως στο 17ο πακέτο κυρώσεων ΕΕ κατά Ρωσίας
Ο Νετανιάχου κατηγορεί τον Μακρόν ότι συντάσσεται με «τρομοκρατική οργάνωση», μετά την κριτική του Γάλλου προέδρου
Ο Τραμπ ενδέχεται να πάει Τουρκία-«O Πούτιν θέλει να πάω κι εγώ»
Πήρε θέση το Κρεμλίνο για τις διαπραγματεύσεις-«Η ρωσική αποστολή θα βρίσκεται στην Τουρκία»
BINTEO: Πήγαν να απαγάγουν την κόρη επιχειρηματία στο Παρίσι-Ήταν μαζί με των δύο ετών γιο της