Συνεχίζεται ο καύσωνας-Αγγίζει τους 42 βαθμούς ο υδράργυρος, νέα κίτρινη προειδοποίηση

Σε κλοιό καύσωνα παραμένει η Κύπρο, καθώς νέα κίτρινη προειδοποίηση εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας.

Σύμφωνα με την προειδοποίηση, η μέγιστη θερμοκρασία αναμένεται να ανέλθει γύρω στους 42 βαθμούς κελσίου σε περιοχές του εσωτερικού και γύρω στους 33 βαθμούς κελσίου στα ψηλότερα ορεινά.

Η προειδοποίηση θα τεθεί σε ισχύ στις 11:00 το πρωί της Παρασκευής και θα διαρκέσει μέχρι και τις 18:00 το απόγευμα της ημέρας.

Η πρόγνωση του καιρού

Εποχική χαμηλή πίεση και θερμή αέρια μάζα επηρεάζουν την περιοχή. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται κατά διαστήματα αραιή σκόνη, μέχρι και αύριο.

Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος και θερμός. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ και παροδικά στα νότια παράλια μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι μέχρι λίγο ταραγμένη.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ωστόσο αργότερα τοπικά, κυρίως στα παράλια, θα παρατηρούνται παροδικά αυξημένες χαμηλές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί και τοπικά μέχρι βορειοανατολικοί ασθενείς, 3 μποφόρ, ωστόσο αρχικά θα πνέουν τοπικά μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 23 βαθμούς στο εσωτερικό, στα νότια και στα ανατολικά παράλια, γύρω στους 24 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 22 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος και θερμός. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βορειοανατολικοί ως νοτιοανατολικοί και στα δυτικά νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς, 3 μποφόρ, για να καταστούν αργότερα παντού νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι και τοπικά στα προσήνεμα παράλια μέτριοι, 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 41 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 35 στα νότια, στα ανατολικά και στα βόρεια παράλια και γύρω στους 33 βαθμούς στα δυτικά παράλια καθώς και στα ψηλότερα ορεινά.

Το Σάββατο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Την Κυριακή και τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, με τοπικά αυξημένες νεφώσεις μετά το μεσημέρι, κυρίως στα ορεινά.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακά πτώση μέχρι την Κυριακή, για να κυμανθεί κοντά στις μέσες κλιματολογικές τιμές. Τη Δευτέρα η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Κόκκινος συναγερμός για έκρηξη πυρκαγιών

Το Τμήμα Δασών πληροφορεί το κοινό ότι αύριο Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023, ο κίνδυνος έκρηξης και επέκτασης δασικών πυρκαγιών, θα παραμείνει σε επίπεδο «ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ».

Τονίζεται ότι, απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς χωρίς άδεια και ότι συνιστά αδίκημα το οποίο σύμφωνα με τον περί Δασών Νόμο του 2012, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 10 χρόνια ή με πρόστιμο μέχρι €50.000,00 ή και τις δύο ποινές μαζί και σύμφωνα με τον περί Προλήψεως Πυρκαγιών στην Ύπαιθρο Νόμο του 1988 μέχρι 5 χρόνια ή με χρηματική ποινή μέχρι €20.000 ή και τις δύο ποινές μαζί.

Το άναμμα φωτιάς, για ετοιμασία φαγητού, επιτρέπεται μόνο στις ψησταριές των εκδρομικών χώρων.

Απευθύνεται, επίσης, θερμότατη έκκληση προς το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό κατά τις εξορμήσεις του, αποφεύγοντας πλήρως ενέργειες και δραστηριότητες που πιθανόν να προκαλέσουν πυρκαγιά, όπως η χρήση εργαλείων ή γεωργικών μηχανημάτων που παράγουν θερμότητα, σπινθήρες ή φλόγα, όπως σμυρίλιο, οξυγονοκόλληση και ηλεκτροσυγκόλληση.

Τέλος, σε περίπτωση που κάποιος αντιληφθεί καπνό ή φωτιά καλείται να τηλεφωνήσει άμεσα στο 1407 (Τμήμα Δασών) ή στο 112 (Πυροσβεστική Υπηρεσία).             

Δειτε Επισης

«Κανένας δεν ξεχνά, κανένας δεν ξεχνιέται»-Η Ευρυδίκη τραγουδά για τους ήρωες του 1974 και 1963/64
Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Ψηφιακού Μουσείου στην Παλαιά Αρχιεπισκοπή
Πλήρες μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Υγειών Πόλεων ο Δήμος Λεμεσού
Συστηματικούς ελέγχους στα θέματα υγείας εισηγείται μέσω μανιφέστου το CIF
Έπεσαν οι τιμές των καυσίμων, έρχεται νέα ανάσα για τους καταναλωτές-Το παράδοξο με αμόλυβδη 95 και 98
Επέκταση Εθνικής Στρατηγικής για ορεινά και νέα στεγαστικά σχέδια ανακοινώνονται εντός ημερών
Μέχρι τις 30 Ιουνίου οι αιτήσεις για μεταπτυχιακές σπουδές στο ΤΕΠΑΚ
Ένταξη πολιτισμού στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο προωθεί το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Μέχρι τις 26 Μαΐου η δημόσια διαβούλευση για το καθεστώς του καλλιτέχνη
Απόδοση ευθυνών για Ακάμα ζητά από Πρόεδρο η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου