Συνεδριάζει για το συνταξιοδοτικό το Συμβούλιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Στοιχεία σε σχέση με την ανακουφιστική παρέμβαση στο συνταξιοδοτικό σύστημα, μέσα από την επικαιροποίηση της αναλογιστικής προσαρμογής για την πρόωρη συνταξιοδότηση πριν από το 65ο έτος, θα παρουσιαστούν την Παρασκευή στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είπε ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου, εκφράζοντας επίσης την πρόθεση να συζητηθεί σε επόμενο στάδιο η επικαιροποίηση της λίστας βαρέων επαγγελμάτων.

Ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια δηλώσεών του μετά από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός ανέφερε ότι αύριο είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Συμβουλίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

«Αξιοποιούμε και ενεργοποιούμε όλα τα φόρα στα οποία οι κοινωνικοί εταίροι μαζί με την Πολιτεία μπορούν να συζητήσουν  έτσι ώστε να προχωρήσουμε μαζί προς τις κατευθύνσεις οι οποίες είναι οι επιλεγόμενες για την τριμερή συνεργασία και για το συνταξιοδοτικό μας σύστημα στην προκειμένη περίπτωση, όπου αύριο θα παρουσιαστούν συγκεκριμένα στοιχεία σε σχέση με την ανακουφιστική παρέμβαση στο συνταξιοδοτικό σύστημα, μέσα από την επικαιροποίηση της αναλογιστικής προσαρμογής για την πρόωρη συνταξιοδότηση πριν από το 65ο έτος», είπε ο κ. Παναγιώτου.

Στη συνέχεια, όπως είναι προγραμματισμένο, είπε, τον Σεπτέμβριο στην επόμενη Σύνοδο του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος θα παρουσιαστεί η τελική πρόταση της Κυβέρνησης κατόπιν της αναλογιστικής μελέτης που θα ολοκληρωθεί, με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία από τη Στατιστική Υπηρεσία μέσα από την απογραφή του πληθυσμού,  έτσι ώστε στο επόμενο στάδιο να ετοιμαστεί σχετικό νομοσχέδιο για να συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο. Εφόσον εγκριθεί, θα κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων,  για να ξεκινήσει συζήτηση την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας και να οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση, πρόσθεσε. Στόχος είναι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του χρόνου, σημείωσε.

Για το αν παραμένει η πρόθεση της Κυβέρνησης για κατάργηση του 12% σε στοχευμένα επαγγέλματα, ο κ. Παναγιώτου σημείωσε ότι το όριο συνταξιοδότησης στην Κύπρο είναι τα 65 χρόνια, ωστόσο η ρύθμιση που εφαρμόζεται από το 2012 μετά από απόφαση της τότε Κυβέρνησης για αναλογιστική μείωση των συντάξεων εκείνων οι οποίοι αφυπηρετούν στο 63ο έτος, δεν μπορεί να καταργηθεί οριζόντια.

Όμως, πρόσθεσε, «εντοπίζοντας  την αδικία, η οποία υφίσταται σε σχέση με τους εργαζόμενους οι οποίοι έχουν συνεισφέρει για πάρα πολλά χρόνια στο ταμείο, θέλουμε να εισάξουμε μια ανακουφιστική παρέμβαση έχοντας ως σημείο αναφοράς αυτό».

Σε σχέση με τα επαγγέλματα τα οποία θεωρούνται βαριά και επιβαρύνουν τη σωματική ικανότητα των εργαζομένων να ανταποκριθούν στις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, πρόσθεσε, το υφιστάμενο πλαίσιο αναφέρεται μόνο στο επάγγελμα του μεταλλωρύχου.

«Ανεξαρτήτως της συζήτησης για την αναλογιστική προσαρμογή του 12% έχουμε την πρόθεση, αυτό το ζήτημα, σε σχέση με το πως προσδιορίζονται αυτά τα επαγγέλματα που θεωρούνται βαριά, να το συζητήσουμε εκτενώς σε επόμενο στάδιο έτσι ώστε και αυτό να επικαιροποιηθεί», είπε ο Υπουργός.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συγκλονίζει η μητέρα της Τοπαλούδη, 5 χρόνια μετά την άγρια δολοφονία-«Μου άρπαξαν ό,τι είχα στην ψυχή μου»
BINTEO: Εργαλειοθήκη έπεσε από αστροναύτες στο διάστημα και περιφέρεται γύρω από τη Γη με αδιανόητη ταχύτητα
Ερντογάν σε Γκουτέρες-«Το Ισραήλ παραβιάζει θρασύτατα το διεθνές δίκαιο»
Απελευθερώθηκαν 12 γυναίκες όμηροι της Χαμάς-Ανάμεσά τους 10 Ισραηλινές
Στο κελί ο 38χρονος που έκλεψε όχημα ενοικιάσεως και πήγε να πετάξει από το αεροδρόμιο Πάφου
Εγκρίνεται στο Υπουργικό η σύσταση του Ινστιτούτου Καρκίνου
Παραδόθηκαν οι 12 όμηροι της Χαμάς-Ανάμεσά τους 10 Ισραηλινοί
Νέες νομοθεσίες κατά της παράνομης διακίνησης μεταναστών προτείνει η Κομισιόν-Oι πέντε στόχοι
Μετά το unfair του Σούνακ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα ο Κάμερον ζήτησε και συνάντησε τον Γεραπετρίτη στο ΝΑΤΟ
Χριστοδουλίδης: Η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να είναι η λύση του Κυπριακού