Παρακολουθεί και αξιολογεί τις πληροφορίες για τζαμί στον Απόστολο Ανδρέα η Κυβέρνηση

Όπως θα θεωρείτο αδιανόητο από πλευράς μας η λειτουργία λατρευτικού χώρου στο Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα, έτσι αναμένουμε να είναι και για τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, υπέδειξε με νόημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σχολιάζοντας την είδηση για ανέγερση τεμένους δίπλα από το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα στο Ριζοκάρπασο.

Ερωτηθείς για το θέμα μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο εκπρόσωπος είπε ότι «παρακολουθούμε και τα δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο και βρίσκονται υπό διερεύνηση όλες οι πληροφορίες και αξιολογούνται από τις αρμόδιες Αρχές. Τέτοια ζητήματα που άπτονται του θρησκευτικού σεβασμού και της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς πρέπει να προσεγγίζονται με τη δέουσα προσοχή και αμοιβαίο σεβασμό. Είμαστε βέβαιοι ότι όπως θα θεωρείτο αδιανόητο από πλευράς μας η λειτουργία χριστιανικού λατρευτικού χώρου, αντίστοιχα, στο Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα, το ίδιο αναμένουμε και από τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε δύο επίπεδα οι επιδιώξεις Χριστοδουλίδη για το τετ α τετ με Τατάρ

Πρώτιστο θέμα το ανθρωπιστικό

Ερωτηθείς για την αυριανή συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της ΔΕΑ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «τίθεται ως πρώτιστο αύριο να σταλεί το μήνυμα ότι αυτό το ανθρωπιστικό ζήτημα, των αγνοουμένων, είναι θέμα που αφορά και τις δύο κοινότητες. Δεν είναι πολιτικό, αλλά ανθρωπιστικό και οι εργασίες της ΔΕΑ πρέπει να προχωρήσει, πρέπει να διακριβωθεί η τύχη όλων των αγνοουμένων».

Σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι αύριο θα εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν μετά την επίσκεψη.

Κληθείς να αναφερθεί στην επίσημη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας έχει επαναπρογραμματιστεί για τη Δευτέρα, 31 Ιουλίου, και αναμένουμε να υπάρξει σχετική ανακοίνωση, εάν και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, διότι η Ελλάδα, δυστυχώς, ακόμη δοκιμάζεται από τις καταστροφικές πυρκαγιές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τη Δευτέρα, τελικά, η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κύπρο

Στην Κύπρο για κυρώσεις η Βοηθός ΥΦΕΞ των ΗΠΑ

Ερωτηθείς για την επικείμενη επίσκεψη στην Κύπρο του Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η συγκεκριμένη επίσκεψη εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της αποτελεσματικότερης εφαρμογής της επιβολής των κυρώσεων.

Είναι γνωστό ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, η Κυβέρνηση έχει ιεραρχήσει πολύ ψηλά αυτή την πιστή εφαρμογή της επιβολής των κυρώσεων και υπάρχει μια στενή συνεργασία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Κυβέρνησης των ΗΠΑ, αλλά και του ΗΒ. Σε αυτό το πλαίσιο της στενής συνεργασίας, η οποία τυγχάνει και αναγνώρισης μέσα από τα πιο επίσημα χείλη τόσο από πλευράς Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και ΗΒ, εντάσσεται αυτή η επίσκεψη του Υφυπουργού, ο οποίος θα πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων. Είναι άλλωστε σχετική και η πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ως προς μια σειρά μέτρων, τα οποία θα ληφθούν – η απόφαση έχει ήδη γνωστοποιηθεί στους αρχηγούς των Διπλωματικών Αποστολών για να επικοινωνηθεί και στα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ. Ακριβώς σε αυτή την από εμάς πολύ υψηλής ιεράρχηση προτεραιότητα εντάσσεται και η επίσκεψη του υφυπουργού».

Δειτε Επισης

Στην πολιτική ισότητα επανέρχεται ο Έρχιουρμαν, σε συγκλίσεις αναφέρεται ο Ακιντζί
Έπεσαν οι υπογραφές για το «Αφροδίτη» στην Αίγυπτο-«Σήμερα είναι πραγματικά μια ιστορική μέρα»
Επιμένει στην ορθότητα των διαγραφών η Αννίτα-«Ήρθη μια παραδοξότητα, ενισχύεται ο πολιτικός μας χώρος»
Ενεργειακά και διμερείς σχέσεις στο επίκεντρο της συνάντησης Πρόεδρου και Σίσι-Συζήτησαν και για το Κυπριακό
«Συμβουλευτικές αποφάσεις» θεωρεί ο Τατάρ τα ψηφίσματα ΟΗΕ-Πάει στη Γενεύη για την «κυριαρχική ισότητα»
«Κομβική στιγμή» χαρακτήρισε την υπογραφή συμφωνιών με Αίγυπτο ο Πρόεδρος-«Ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια»
Πέφτουν οι υπογραφές για το κοίτασμα «Αφροδίτη» στο Κάιρο-Διμερής συνάντηση με Σίσι ο Πρόεδρος
Στρατηγικής σημασίας οι σχέσεις Κύπρου με Αίγυπτο-«Στον ενεργειακό τομέα έχει φτάσει σε νέους ορίζοντες»
Φεύγει για Κάιρο ο ΠτΔ-Διμερής συνάντηση με Σίσι και υπογραφή συμφωνιών για Αφροδίτη
Πάει Κάιρο ο Παπαναστασίου για τις υπογραφές για το κοίτασμα Αφροδίτη