Η ΕΕ σχεδιάζει να αγοράσει 12 νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη για αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να υπογράψει φέτος συμβάσεις για την αγορά έως και 12 πυροσβεστικών αεροσκαφών, των πρώτων που θα της ανήκουν πλήρως, για να αποκτήσει περισσότερες δυνατότητες ως προς την αντιμετώπιση πυρκαγιών που επιτείνει η κλιματική αλλαγή, δήλωσε χθες Τετάρτη ο ευρωπαίος επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς.

Η ΕΕ υπερδιπλασίασε τον υπάρχοντα στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών της πέρυσι, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη νότια Ευρώπη το καλοκαίρι του 2022, οι οποίες έδειξαν τα όρια των 13 αεροπλάνων που διέθετε.

Ο σημερινός στόλος περιλαμβάνει 28 αεροσκάφη, τα οποία ενοικιάζονται από κράτη μέλη ή από τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να υπάρχουν δυνατότητες συνδρομής την περίοδο των δασικών πυρκαγιών. Το κόστος αυτού του διπλασιασμού των δυνατοτήτων αναμένεται να ανέλθει σε 23 εκατ. ευρώ.

Όμως, καθώς η κλιματική κρίση μεγεθύνει ολοένα περισσότερο τον κίνδυνο ακραίων πυρκαγιών, ο κ. Λέναρσιτς τόνισε χθες ότι οι Βρυξέλλες σκοπεύουν να υπογράψουν συμβάσεις εντός του 2023 για την αγορά 12 πυροσβεστικών αεροσκαφών που θα ανήκουν στην ίδια την ΕΕ πέραν άλλων 12 που θα ενισχύσουν εθνικούς στόλους.

Τα πρώτα αεροσκάφη «θα μπορούσαν να παραδοθούν σε δυο χρόνια» και «όλος ο στόλος να είναι διαθέσιμος μέχρι το τέλος της δεκαετίας», εξήγησε ο επίτροπος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η αεροπορική βιομηχανία De Havilland Canada συμφώνησε να ξαναρχίσει την παραγωγή των πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair αν υποβληθούν παραγγελίες από την ΕΕ, σύμφωνα με τον κ. Λέναρσιτς.

Συμβάσεις θα υπογράψουν η Κροατία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει την αγορά των 12 δικών της αεροσκαφών και τα κράτη μέλη αυτές των αεροσκαφών που θα ενταχθούν στους εθνικούς στόλους.

Η Ντε Χάβιλαντ ανέφερε πως ολοκλήρωσε τη διαδικασία εξέτασης του σχεδιασμού του DHC-515 και αναμένει την «ολοκλήρωση των συμβάσεων με τους πελάτες τους επόμενους μήνες» και «την πρώτη παράδοση πριν από την περίοδο των πυρκαγιών του 2027».

«Η κατάσταση που βλέπουμε στη νότια Ευρώπη δείχνει πως βρισκόμαστε στην κλιματική κρίση. Είναι ήδη εδώ», δήλωσε ο κ. Λέναρσιτς.

Γενικά, αρμόδιες για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών είναι οι εθνικές αρχές, ωστόσο έχουν τη δυνατότητα να ζητούν βοήθεια του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, ενώ οι Βρυξέλλες έχουν επίσης την ευχέρεια να προσφέρουν βοήθεια σε κράτη-μη μέλη.

Ο μηχανισμός έλαβε 11 τέτοια αιτήματα το 2022 και 4 μέχρι στιγμής φέτος, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Ελλάδας και της Τυνησίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Για μαζικό λιμό στη Γάζα προειδοποιούν ανθρωπιστικές οργανώσεις-Πάνω από 20 παιδιά πέθαναν από υποσιτισμό σε 72 ώρες
Στο 15% οι αμερικανοί δασμοί στα ιαπωνικά αυτοκίνητα έπειτα από συμφωνία
Συζήτηση και ενημέρωση για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Δασμούς 19% στις εισαγωγές από τις Φιλιππίνες ανακοίνωσε ο Τραμπ
Πέθανε ο θρύλος της heavy metal Οζι Οζμπορν σε ηλικία 76 ετών
Οι ΗΠΑ αποσύρονται από την UNESCO καταγγέλλοντας μεροληψία κατά του Ισραήλ
Ρωσική επίθεση στην Ουκρανία προκάλεσε ζημιές σε εγκαταστάσεις παραγωγής φυσικού αερίου
Τα σενάρια και οι φήμες για την τραγωδία στην Ινδία-Ο διάλογος στο πιλοτήριο περιπλέκει την έρευνα
Καναδός κατηγορείται ότι σκότωσε την 9χρονη Ελληνοκαναδή κόρη του-Βρέθηκε νεκρή σε λίμνη στη Νέα Υόρκη
Παντρεμένη με μέλος ελίτ και πλούσιας οικογένειας η HR που... πιάστηκε με τον CEO σε συναυλία των Coldplay