Καιγόμαστε επειδή καίμε-Συναγερμός επιστημόνων εν μέσω ενός Ιουλίου από την κόλαση

Με τον παρατεταμένο καύσωνα και τις συνεχείς προειδοποιήσεις για εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, γνωρίζουμε ότι ο φετινός Ιούλιος ήταν ο πιο θερμός των τελευταίων χρόνων για την Κύπρο. Το φαινόμενο, ωστόσο, κάθε άλλο παρά κυπριακό είναι, καθώς Ιούλιο «φωτιά» φαίνεται να ζει ολόκληρη η ευρωπαϊκή και η αμερικανική ήπειρος. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα, κλιματολόγος της NASA εκτίμησε πως ο Ιούλιος του 2023 πιθανώς να είναι ο πιο θερμός που έχει καταγραφεί εδώ και εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες χρόνια, στον πλανήτη μας.

Οι επιστήμονες σημαίνουν συναγερμό. Μελέτη του World Weather Attribution (WWA), η οποία δημοσιεύθηκε αυτή την Τρίτη, συμπεραίνει πως χωρίς την κλιματική αλλαγή, τέτοιοι καύσωνες θα ήταν «σχεδόν αδύνατοι». Σύμφωνα, μάλιστα, με το δίκτυο, η απορρύθμιση που προκαλεί, έχει καταστήσει τα κύματα καύσωνα τουλάχιστον 50 φορές πιθανότερα. «Τα πρόσφατα κύματα καύσωνα δεν είναι πλέον φαινόμενα εξαιρετικού χαρακτήρα» και αυτά που θα έρθουν «θα είναι εντονότερα και συχνότερα, αν οι εκπομπές δεν μειωθούν γρήγορα», ανέφεραν οι ερευνητές, σε μια δυσοίωνη πρόβλεψη. Όπως εξήγησαν, μπορεί τα φυσικά φαινόμενα, όπως είναι το El Nino, να συμβάλλουν στη γένεση των καυσώνων, όμως ο βασικός λόγος που οι καύσωνες είναι τόσο σοβαροί είναι η αύξηση των θερμοκρασιών του πλανήτη, λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων. Κοινώς, καιγόμαστε -κυριολεκτικά και μεταφορικά- επειδή καίμε.

Οι επιστήμονες του WWA μελέτησαν τα ιστορικά μετεωρολογικά δεδομένα και τα κλιματικά μοντέλα, σε σχέση με τις περιόδους έντονης ζέστης του φετινού Ιουλίου σε διάφορες περιοχές του πλανήτη (12-18 Ιουλίου στη νότια Ευρώπη, 1-18 στις δυτικές ΗΠΑ και στο βόρειο Μεξικό και 5-18 στην κεντρική και ανατολική Κίνα). Η υπερθέρμανση του πλανήτη επιδεινώνει την ένταση των θερμοκρασιών και, ως εκ τούτου, οι καύσωνες στην Ευρώπη είναι κατά 2,5 °C θερμότεροι, οι καύσωνες στην βόρεια Αμερική κατά 2°C και στην Κίνα κατά 1°C. «Κατά το παρελθόν, τέτοια γεγονότα θα ήταν αφύσικα. Αλλά στο πλαίσιο του σημερινού κλίματος, μπορούν τώρα να αναπαράγονται σχεδόν κάθε 15 χρόνια στην βόρεια Αμερική, κάθε 10 χρόνια στην νότια Ευρώπη και κάθε πέντε χρόνια στην Κίνα», δήλωσε η Mariam Zachariah, επιστήμονας στο Imperial College του Λονδίνου, που συμμετείχε στην μελέτη.

Αυτές οι συνθήκες μπορεί να γίνουν ο κανόνας και ακόμη και να θεωρούνται δροσερές, αν δεν επιτύχουμε την ουδετερότητα του άνθρακα, προειδοποίησε, από την πλευρά της, η κλιματολόγος Friederike Otto, η οποία, ωστόσο, εξέφρασε αισιοδοξία πως έχουμε ακόμη χρόνο να ανατρέψουμε την κατάσταση, τονίζοντας την ανάγκη του τερματισμού ης καύσης ορυκτών καυσίμων.

Η δική μας περιοχή φαίνεται να επηρεάζεται ιδιαίτερα από αυτό το κύμα υψηλών θερμοκρασιών, με τις συνέπειες να είναι καταστροφικές. Η Ελλάδα καίγεται εδώ και δύο εβδομάδες, με την πύρινη λαίλαπα να έχει στερήσει πλέον τη ζωή σε δύο πιλότους που έκαναν ρίψεις νερού και σε ένα κτηνοτρόφο και να είναι προς το παρόν αδύνατον να ελεγχθεί η κατάσταση. Την ίδια στιγμή, στην άλλη πλευρά της Μεσογείου, τεράστιες δυνάμεις καταβάλλονταν για να ελεγχθούν οι τεράστιες πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Αλγερία και την Τυνησία. Σύμφωνα με τα διεθνή δίκτυα, στην Αλγερία έχασαν τη ζωή τους από τη φωτιά 34 άτομα, εκ των οποίων δέκα που προσπαθούσαν να τη σβήσουν.

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε και στη γειτονική Συρία, η οποία μαστίζεται από πολυετή εμφύλιο πόλεμο, ενώ καθημερινές και πολλές είναι οι μάχες και των δικών μας πυροσβεστών με τις φλόγες. Στην Ιταλία επτά άνθρωποι άνω των 70 ετών έχασαν τη ζωή τους από τις φωτιές, ενώ δραματική είναι η κατάσταση και στην Πορτογαλία, όπου εκατοντάδες πυροσβέστες βρίσκονται σε πόλεμο με τις φλόγες. Στην Ισπανία οι μεγάλες μάχες με τη φωτιά δίνονται στις Κανάριες Νήσους.

Αντιμέτωπες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες είναι και οι ΗΠΑ, στις οποίες, σύμφωνα με το BBC, αναμένεται τις επόμενες ημέρες να επεκταθούν τα κύματα καύσωνα και σε άλλες περιοχές, που δεν είχαν μέχρι στιγμής επηρεαστεί. Στην Αριζόνα η καταγράφεται θερμοκρασία άνω των 43 βαθμών Κελσίου για περισσότερες από είκοσι μέρες, με ανθρώπους να υφίστανται εγκαύματα επειδή έπεσαν κατά λάθος στην άσφαλτο. Η θερμοκρασία στην «Κοιλάδα του Θανάτου» στην Καλιφόρνια, η οποία επίσης μαστίζεται από πυρκαγιές, άγγιξε τους 53,3°C. Στη Νεβάδα δύο γυναίκες που πήγαν για ορειβασία βρέθηκαν νεκρές, ενώ το θερμόμετρο έδειχνε 45°C. Όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο, φέτος καταγράφηκαν σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ περισσότερα από δεκατρείς χιλιάδες ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, ενώ είχαν προηγηθεί ακόμη περισσότερα ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών. Στον γειτονικό Καναδά, δε, την περασμένη εβδομάδα είχαν ξεσπάσει ταυτόχρονα περίπου 900 πυρκαγιές, καλύπτοντας τεράστιες εκτάσεις με πυκνούς καπνούς.

Ρεκόρ θερμοκρασίας υπήρξε και στην Κίνα, αφού οι 52,2 βαθμοί Κελσίου που καταγράφηκαν τον Ιούλιο, ήταν οι υψηλότεροι στην ιστορία της χώρας. Η Ασία έχει χτυπηθεί από πολλούς καύσωνες τους προηγούμενους μήνες, με ρεκόρ να σημειώνονται και σε άλλες περιοχές.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε περισσότερα καλοκαίρια σαν κι αυτό που βιώνουμε. Καλοκαίρια από την κόλαση. Επί της ουσίας, πλέον οι καύσωνες είναι πιο πιθανοί, πιο συχνοί και πιο έντονοι και η περιοχή μας είναι άμεσα επηρεαζόμενη. «Η Μεσόγειος είδε μια δραματική αύξηση στη συχνότητα των ζεστών και ξηρών συνθηκών, οι οποίες θεωρούνταν ακραίες στο τέλος του προηγούμενου αιώνα. Αυτές οι αυξήσεις αναμένεται να επιταχύνονται με κάθε επιπλέον βαθμό στις θερμοκρασίες του μέλλοντος», προειδοποίησε ο Μάθιου Τζόουνς, του Πανεπιστημίου East Anglia, μιλώντας στο Politico.

Τα προειδοποιητικά καμπανάκια των προηγούμενων ετών, έχουν καταστεί πλέον συναγερμός. Το ερώτημα είναι αν όντως ακούν αυτοί που κρατούν στα χέρια τους τα κλειδιά των αποφάσεων για το μέλλον του περιβάλλοντος και του πλανήτη.

Δειτε Επισης

Ο Εισαγγελέας του ΔΠΔ καλεί τα συμβαλλόμενα κράτη να «εκτελέσουν» τα εντάλματα σύλληψης
Τουλάχιστον 47 νεκροί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο Λίβανο
Το Διεθνές Δικαστήριο διώκει τον... νεκρό ηγέτη της Χαμάς-Εγείρεται ξανά το ερώτημα αν ζει
Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου-Η κυβέρνηση αποκάλυψε το ιλιγγιώδες ποσό
Διάγγελμα Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία-«Σε περίπτωση κλιμάκωσης, θα απαντήσουμε συμμετρικά»
Νέες κυρώσεις στη ρωσική τράπεζα Gazprombank επέβαλαν οι ΗΠΑ
Ανεβάζουν την ένταση οι Βρετανοί-«Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε τους Ρώσους ακόμη και απόψε»
Γιατί το ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο φρενάρει τον Τραμπ
«Αντισημιτική απόφαση από ένα μεροληπτικό όργανο»-Η πρώτη αντίδραση Νετανιάχου στο ένταλμα σύλληψης
Εγκρίθηκαν οι 26 επίτροποι από τις πολιτικές ομάδες στις Βρυξέλλες, μένει η ψήφος των ευρωβουλευτών