Σε δύο επίπεδα οι επιδιώξεις Χριστοδουλίδη για το τετ α τετ με Τατάρ

Στη σκιά της δήλωσης του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, θα πραγματοποιηθεί η κοινή επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κατοχικού ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της ΔΕΑ. Μιας δήλωσης που από τη μια έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτά που ο ίδιος έλεγε πριν από λίγες ημέρες, κατά τη διάρκεια της παράνομης επίσκεψης του στα κατεχόμενα και από την άλλη, δίνει ένα νέο ενδιαφέρον για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, μέρος των οποίων είναι και η αυριανή συνάντηση, αλλά και το κοινό ανακοινωθέν που θα ακολουθήσει.

Ο Τούρκος Πρόεδρος μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους, χωρίς να ερωτηθεί επέλεξε να κάνει μια συγκεκριμένη αναφορά για το Κυπριακό, η οποία εκ των προτέρων γνώριζε ότι θα προκαλέσει συζητήσεις. Ο κ. Ερντογάν εξέφρασε την πρόθεση πως, αν χρειαστεί, η Τουρκία θα επιδείξει και πάλι την «ειλικρίνεια» που είχε επιδείξει κατά την περίοδο του Σχεδίου Ανάν για επίτευξη μιας μόνιμης ειρήνης στην Κύπρο.

Μάλιστα σημείωσε ότι ουδέποτε απέφυγαν την λύση με βάση τις πραγματικότητες στην Κύπρο και ότι ουδέποτε πρόκειται να το κάνουν αυτό, ενώ ισχυρίστηκε πως, «δεν θα διστάσουμε να αναλάβουμε ευθύνη για επίτευξη μιας μόνιμης και δίκαιης ειρήνης στην Κύπρο. Δείξαμε την ειλικρίνειά μας σε αυτό το θέμα σε όλες τις διαδικασίες μέχρι τώρα, συμπεριλαμβανομένου του Σχεδίου Ανάν. Αν χρειαστεί θα την δείξουμε και πάλι. Όμως, γι’ αυτό είναι φανερό ότι πρέπει οι απέναντι μας να αποδεχτούν την κατάσταση που υπάρχει επί του εδάφους αντί να επιμένουν σε επιβολές».

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Βίλνιους, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε εκφράσει πρόθεση για να ξανανοίξει ο ευρωτουρκικός διάλογος, που αντιλαμβάνεται και ο ίδιος ότι τουλάχιστον για τις Βρυξέλλες συνδέεται με το Κυπριακό. Λίγες ημέρες αργότερα, κατά την παράνομη παραμονή του στα κατεχόμενα για τα πανηγύρια της 20ης Ιουλίου, εμφανίστηκε πλήρως αδιάλλακτος και επανέλαβε τις εκτός πλαισίου θέσεις και προϋποθέσεις για αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και τις νέες πραγματικότητες που επιβάλλουν λύση δύο κρατών, ενώ μόλις χθες, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι είναι έτοιμος να επιδείξει την ίδια ειλικρινά που επέδειξε και την περίοδο του Σχεδίου Ανάν, όταν ως γνωστόν, ήταν εκ των υποστηρικτών του και αυτό έφερε τη ρήξη του με τον τότε κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

Λόγω της τραγωδίας με τη θυσία των δύο πιλότων του καναντέρ στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβαλε την επίσκεψη του στην Κύπρο. Αυτό βέβαια δεν απέτρεψε την ενημέρωση της Λευκωσίας, για τα όσα διαμείφθησαν στο Βίλνιους μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Ταγίπ Ερντογάν, έτσι ώστε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, να πάει στην αυριανή συνάντηση προετοιμασμένος, για τη στάση που θα ακολουθήσει απέναντι στον κατοχικό ηγέτη. Εξάλλου η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού επαναπρογραμματίστηκε για τη Δευτέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τη Δευτέρα, τελικά, η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κύπρο

Με αυτά τα δεδομένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσέρχεται στην αυριανή κοινή επίσκεψη στη ΔΕΑ με τον κατοχικό ηγέτη, έχοντας κατά νου σε πρώτο επίπεδο να επιδιώξει την πλήρη συμμόρφωση του κατοχικού καθεστώτος στο ανθρωπιστικό κομμάτι των ερευνών της ΔΕΑ για την εξακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων και σε δεύτερο επίπεδο, να επιχειρήσει να πείσει τον κατοχικό ηγέτη, πως η επαναφορά του στην πραγματικότητα και η προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσει στη λύση του Κυπριακού, είναι η πλέον συμφέρουσα επιλογή για τους Τουρκοκύπριους.

Πάντως, πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, συνεχίζονται οι προσπάθειες μεταξύ των συνεργατών του Νίκου Χριστοδουλίδη και του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ, για να καταλήξουν στο κείμενο του Κοινού Ανακοινωθέντος που θα δοθεί στη δημοσιότητα μετά το πέρας της συνάντησης την ερχόμενη Παρασκευή.

Εξάλλου, αντίθετα με το γενικότερο αίσθημα χαλάρωσης λόγω των θερινών διακοπών, στο Προεδρικό ζεσταίνουν τις μηχανές για το επόμενο διάστημα, που χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα κρίσιμο για το Κυπριακό. Πέραν από την κοινή επίσκεψη στη ΔΕΑ την επόμενη Παρασκευή, δεν αποκλείεται εντός Αυγούστου να υπάρξει κάθοδος στο νησί αξιωματούχου του ΟΗΕ, που θα επιχειρήσει να ανιχνεύσει προθέσεις, λίγο πριν το ορόσημο Σεπτεμβρίου. Λίγο πριν δηλαδή από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του ενώπιον Χριστοδουλίδη και Τατάρ και ο Αντόνιο Γκουτέρες του για τις προθέσεις του, σε σχέση με τον διορισμό απεσταλμένου και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Δειτε Επισης

Επίσημα στη λίστα χωρών των ΗΠΑ για στρατιωτική εκπαίδευση η Κύπρος-Ψηφίστηκε η συμπερίληψη
Υπερψηφίστηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός για το 2025-Ικανοποιημένος ο Κεραυνός
Προκλητικοί και πάλι οι Τούρκοι-«Η ΕΕ ενεργεί ως φερέφωνο της ελληνοκυπριακής πλευράς»
«Αυτή είναι και νίκη του τουρκικού λαού»-Ο Αλ Τζολάνι παρουσιάζεται ως ήρωας από τη Γενι Σαφάκ
Εκτός κούρσας για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ ο Φλουρέντζος-Δεν βρήκε ανταπόκριση
Πράσινο Υπουργικού για το νέο σχέδιο χορηγιών για συμμετοχή σε εκθέσεις στο εξωτερικό
Με 37 ψήφους υπέρ και 18 εναντίον πέρασε από την Ολομέλεια ο Κρατικός Προϋπολογισμός
Οι εξελίξεις στη Συρία στο επίκεντρο τηλεφωνικής συζήτησης Προέδρου και Βασιλιά Αμπντάλλα Β’
Τα συμπεράσματα για διεύρυνση και τις αναφορές στην Τουρκία τόνισε η Ραουνά στις Βρυξέλλες
Ψηφίζεται με μικρές παρεμβάσεις ο προϋπολογισμός-Οι τροπολογίες που εξασφαλίζουν πλειοψηφία και τι προνοούν