Προκοπίου: Λιγότερο το κόστος πρόληψης πυρκαγιών από αυτό καταστολής

Η πρόληψη έχει πάντοτε λιγότερο κόστος από το κόστος που απαιτείται για την καταστολή μιας πυρκαγιάς και την αποκατάσταση των ζημιών μετά απ’ αυτήν, δήλωσε την Τετάρτη η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου.

Σε προσφώνηση κατά το Σεμινάριο του ΕΤΕΚ για την εξοικείωση των μηχανικών /μελετητών με τους Κανονισμούς Πυροπροστασίας, η κ. Κουκκίδη – Προκοπίου είπε πως η Πυροσβεστική Υπηρεσία καταβάλλει, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, κάθε δυνατή προσπάθεια για μείωση του χρόνου που απαιτείται για διεκπεραίωση και εξέταση των αιτήσεων που υποβάλλονται σχετικά με τους Κανονισμούς Πυροπροστασίας.

Αυτό γίνεται, είπε, τόσο μέσω της εισαγωγής διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων αδειοδότησης, κυρίως σε ότι αφορά τις συνηθισμένες αναπτύξεις, όσο και με την ενίσχυση των υλικοτεχνικών υποδομών της.

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι πρόθεση της Διεύθυνσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι με τις νέες προσλήψεις και με την ανακατανομή του προσωπικού, το Τμήμα Πυρασφάλειας να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με ανθρώπινο προσωπικό.

Αναφερόμενη στη διοργάνωση του σημερινού σεμιναρίου, είπε ότι αποτελεί συνέχεια της πολύ εποικοδομητικής και παραγωγικής συνάντησης που είχαν  Υπουργείο Δικαιοσύνης και ΕΤΕΚ, κατά την οποία συζητήθηκαν τρόποι και καλές πρακτικές για απλοποίηση και επίσπευση των διαδικασιών διαβούλευσης με το Τμήμα Πυροπροστασίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αναφορικά με τους όρους για τα μέτρα πυροπροστασίας μιας οικοδομής, χωρίς αυτό σε καμία περίπτωση να συνεπάγεται παρέκκλιση από τις θεσμοθετημένες προδιαγραφές ασφάλειας.

Σύμφωνα με την Υπουργό Δικαιοσύνης «η ασφάλεια ενός κτιρίου, δεν αφορά μόνο την στατική του επάρκεια, αλλά και την πυροπροστασία του, επομένως, η ορθή εφαρμογή και τήρηση των Κανονισμών Πυροπροστασίας αποτελεί μέτρο το οποίο βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εφόσον η ασφάλεια του πολίτη σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο».

 Πρόσθεσε, επίσης, πως «η μεγάλη αύξηση του αριθμού ψηλών κτηρίων, πρωτίστως στην επαρχία Λεμεσού αλλά και στην επαρχία Λευκωσίας, και η  ανάγκη λήψης ειδικών προληπτικών μέτρων, για σκοπούς πυροπροστασίας, έχει απασχολήσει ιδιαίτερα το Υπουργείο.

Είπε ότι και σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία προχώρησαν στη σύνταξη διάταξης για τον έλεγχο και την πιστοποίηση της καλής λειτουργίας όλων των παθητικών και ενεργητικών συστημάτων πυροπροστασίας τέτοιων κοινόκτητων οικοδομών, έτσι ώστε να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο που ετοίμασε το Υπουργείο Εσωτερικών με τίτλο «ο περί Διαχείρισης Κοινόκτητων Οικοδομών και Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2022».

Όπως ανέφερε η αρμόδια Υπουργός η εισήγηση έχει αποσταλεί στο ΕΤΕΚ για τυχόν απόψεις, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η συνδρομή του ΕΤΕΚ για την κάλυψη αυτού του κενού θα είναι καταλυτική.

Απαιτήσεις σε θέματα πυρασφάλειας λέει ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ

Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντή, είπε πως στόχος του σεμιναρίου είναι η εξοικείωση των μελετητών με τις πρόνοιες του Κανονισμού Πυροπροστασίας, κυρίως για απλές αναπτύξεις, ώστε ήδη από τη σύλληψη της ιδέας και τον αρχικό σχεδιασμό ενός έργου να λαμβάνουμε υπόψη μας τις απαιτήσεις για θέματα πυρασφάλειας και να αποφεύγονται λάθη και παραλείψεις, για να σημειώσει πως ο Κανονισμός Πυροπροστασίας αποτελεί κομβικό κομμάτι της ασφάλειας και προστασίας των κτιρίων μας.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΤΕΚ «πρωταρχικός στόχος του Κανονισμού είναι η ασφάλεια του πολίτη σε περίπτωση εκδήλωσης φωτιάς, η οποία επιτυγχάνεται γενικότερα με τον ανάλογο σχεδιασμό του κτιρίου και των επιμέρους χώρων του και με την εγκατάσταση κατάλληλων μέσων καθώς και την απαιτούμενη από τους κανονισμούς επιλογή υλικών και εξοπλισμού».

Ανέφερε, εξάλλου, ότι ως ΕΤΕΚ έχουν θέσει τα θέματα πυροπροστασίας στις προτεραιότητες των δράσεων τους και ότι μέσω της διοργάνωσης εκπαιδευτικών σεμιναρίων όπως το σημερινό παρέχεται η ευκαιρία στους μελετητές να ενημερωθούν για τις τρέχουσες κανονιστικές απαιτήσεις και να εξοικειωθούν με τις βέλτιστες πρακτικές πυρασφάλειας.

Επιπλέον, το ΕΤΕΚ έχει συμμετάσχει σε σειρά συναντήσεων τόσο με την Πυροσβεστική Υπηρεσία όσο και με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για θέματα που αφορούν τη βελτίωση της διαδικασίας διαβούλευσης με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι έχει συσταθεί από το ΕΤΕΚ ομάδας εργασίας, με στόχο την κατάθεση εισηγήσεων για απλοποίηση της διαδικασίας διαβούλευσης με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, και παράλληλα γίνεται προσπάθεια για έκδοση εντύπου αυτοελέγχου το οποίο θα συμπληρώνεται στην περίπτωση απλών αναπτύξεων από τους μελετητές, προκειμένου να μην απαιτείται διαβούλευση με την Πυροσβεστική στο στάδιο έκδοσης Πολεοδομικής Άδειας.

Ο κ. Κωνσταντή ανέφερε ότι στο ίδιο πλαίσιο πρόκειται να συσταθεί Επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους του ΕΤΕΚ, του Τμήματος Δασών και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την υποβολή εισήγησης σε σχέση με τον καθορισμό κανονιστικού πλαισίου για την πολεοδομική αδειοδότηση και χρήση οικοδομών που χωροθετούνται σε δασικές περιοχές.

«Ως μηχανικοί», σημείωσε, «ως επί το πλείστον εδώ σήμερα αρχιτέκτονες, έχουμε υποχρέωση να παραμένουμε ενημερωμένοι με τις τελευταίες εξελίξεις σε θέματα πυροπροστασίας, να ενστερνιστούμε τη σπουδαιότητα της πρόληψης και να παρέχουμε στα κτήρια που σχεδιάζουμε τα μέσα και τις προδιαγραφές που απαιτούνται για εξάλειψη των συντελεστών κινδύνου πυρκαγιάς καθώς και πρόληψη των συνεπειών αυτής».

Δειτε Επισης

Ενέκρινε τη σύσταση Ερευνητικής Επιτροπής για την εκτροπή του νερού από τον Κούρρη το Υπουργικό
ΒΙΝΤΕΟ: Αεροδιακομιδή άνδρα από πλοίο με σημαία της Μάλτας-Ενεργοποιήθηκε το «Νέαρχος»
Μαθητής κτύπησε οδηγό λεωφορείου με βέργα-Θα προχωρήσει σε καταγγελία στην Αστυνομία
Δεν παραδέχονται οι 12 για τα επεισόδια στη Λεμεσό-Παραμένουν ελεύθεροι υπό όρους
Στάθμευσε το όχημά του παράνομα, το ρυμούλκησε η Αστυνομία και εντοπίστηκαν κλοπιμαία
Συνελήφθησαν 20 Κύπριοι φοιτητές στην Αθήνα-Άνοιξαν πανό κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Ερντογάν
Διασώθηκαν από πυροσβέστες ηλικιωμένη και η φροντίστριά της-Ξέσπασε φωτιά από την καπνοδόχο
Χρησιμοποιήθηκε σε φόνο κλεμμένο αστυνομικό πιστόλι, άδεια οπλοκατοχής σε επτά πολιτικά πρόσωπα
Κινείτο ύποπτα κρατώντας μαχαίρι στην Πάφο-Χειροπέδες σε 20χρονο
Άφησε την τελευταία του πνοή στο κυνήγι 77χρονος-Εντοπίστηκε αναίσθητος στο Σταυροβούνι