Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας απέρριψε αγωγή για απομείωση καταθέσεων το 2013

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας απέρριψε αγωγή για την απομείωση των καταθέσεων το 2013, η οποία στρεφόταν εναντίον της Τράπεζας Κύπρου, της Κεντρικής Τράπεζας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην απόφασή του, στις 20 Ιουλίου 2023, αναφέρει ότι «το κράτος βρέθηκε μπροστά σε αδιέξοδο και τα μέτρα που λήφθηκαν ήταν τόσο για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος αλλά και για να διασφαλισθούν, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, οι καταθέσεις, συμπεριλαμβανομένων και των καταθέσεων της ενάγουσας».

Σε ανακοίνωσή της, η Νομική Υπηρεσία αναφέρει ότι η αγωγή αξίωνε την έκδοση αναγνωριστικών αποφάσεων και την καταβολή αποζημιώσεων για τις κατ’ ισχυρισμό ζημιές που η ενάγουσα υπέστη από την απομείωση των καταθέσεών της, με βάση τις πρόνοιες του «περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων Νόμο του 2013» και το σχετικό διάταγμα που εκδόθηκε για εξυγίανση της Τράπεζας Κύπρου (ΚΔΠ 103/13), με την ίδια να προβάλλει τη θέση ότι παραβιάστηκαν τα συνταγματικά της δικαιώματα.

Το Δικαστήριο, κατόπιν εκτενούς ανάλυσης των ισχυρισμών που τέθηκαν ενώπιον του, αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην απόφασή του ότι: «δεν έχει αποδειχθεί ότι η Ενάγουσα βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση ως αποτέλεσμα του μέτρου εξυγίανσης συγκριτικά με τη θέση που θα βρισκόταν αν τίθετο σε εκκαθάριση». 

Σε άλλο σημείο της απόφασης σημειώνει: «Η Τράπεζα Κύπρου τέθηκε υπό εξυγίανση όταν κατέστη αδύνατο να εξασφαλίσει τα ελάχιστα αναγκαία κεφάλαια και ενώ αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά θέματα ρευστότητας. […] Τα πιο πάνω μέτρα λήφθηκαν για να αποφευχθεί η εκκαθάριση της Τράπεζας που θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις για τους πιστωτές της Τράπεζας Κύπρου και στην οικονομία του κράτους».

Σύμφωνα με το Δικαστήριο, «ένας από τους βασικούς λόγους που επιλέχθηκε το μέτρο της εξυγίανσης ήταν η προστασία των ασφαλισμένων καταθέσεων, η άμεση πρόσβαση των καταθετών στα χρήματά τους και η διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας του Κυπριακού Τραπεζικού συστήματος στην ολότητά του. Υπό τις περιστάσεις με βάση τα στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου προκύπτει ότι η εξυγίανση ήταν η καλύτερη υπό τις περιστάσεις επιλογή».

Η Νομική Υπηρεσία σημειώνει ότι «είναι χαρακτηριστική και η αναφορά του Δικαστηρίου ότι η πρόταση για απομείωση όλων των καταθέσεων που διατηρούνταν σε τράπεζες στην Κύπρο είχε προταθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά το σχετικό νομοσχέδιο απορρίφθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, που είναι εντελώς ξεχωριστή εξουσία». «Εξαιτίας τούτου, καμία ευθύνη μπορεί να αποδοθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία ή την Κεντρική Τράπεζα για την απόρριψη του συγκεκριμένου μέτρου», σημειώνει το Δικαστήριο στην απόφασή του.

Ως εκ τούτου, προσθέτει, το Δικαστήριο απέρριψε όλες τις αξιώσεις της ενάγουσας και επιδίκασε έξοδα προς όφελος των εναγόμενων. Την υπόθεση εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας χειρίστηκαν η Δικηγόρος της Δημοκρατίας Α’ Ζήνα Χαραλάμπους και ο Δικηγόρος Χαράλαμπος Καστάνας.

Δειτε Επισης

Παρατείνεται η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στο Λίβανο-Νέος ορίζοντας η 18η Φεβρουαρίου
Ψήφισαν αποτεφρώσεις νεκρών το 2016, ακόμη δεν ξεκίνησε η ανέγερση κρεματορίου-Ορίζοντας (τελικά) το 2026
Τέλος Ιανουαρίου τα νεότερα για το νομοσχέδιο των διασωστών ασθενοφόρων-Απειλούν με μέτρα λόγω καθυστέρησης
Μεγάλο το κύκλωμα πίσω από την εμπορία κουταβιών-Συστάθηκε ειδική ομάδα, χιλιάδες οι σκύλοι που πούλησαν
Η ιστορία μέσα από τα ερείπια του εγκαταλελειμμένου νοσοκομείου Αμιάντου-«Έρμαιο της φθοράς και του χρόνου» (pics)
Μετά του Κομμωτή, πίσω στα καθήκοντα τους και οι αστυνομικοί του Σουηδού δραπέτη-Σε αναμονή του Ρουμάνου
Παρενέργειες από την δεύτερη ήττα της Εισαγγελίας σε υπόθεση πολιτογραφήσεων-Στο κάδρο αγωγές και ιδιωτικές ποινικές
Χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα η προώθηση του διαχωρισμού εξουσιών στη Βουλή-Χάθηκε ο στόχος του 2024
Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν πάνω από 17 εκατ. ευρώ στην κλήρωση Τζόκερ
Χειροπέδες σε 49χρονο Ελληνοκύπριο για τους πυροβολισμοί στη Λεμεσό