Πρώτο βήμα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων η κοινή επίσκεψη ηγετών στη ΔΕΑ

Ως ένα πρώτο σημαντικό βήμα χαρακτήρισε την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ), ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος, είπε ότι είναι μια πρόσκληση που απηύθυνε στον κ. Τατάρ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πρώτη στιγμή της ανάληψης καθηκόντων από πλευράς του.

«Το θεωρούμε ως ένα πολύ θετικό, ένα πρώτο σημαντικό βήμα, αφού θα είναι η πρώτη πλέον συνάντηση από την ημέρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  ανέλαβε επίσημα καθήκοντα», ανέφερε.

 Πρόσθεσε ότι αυτή η συμβολική επίσκεψη επιλέχθηκε να γίνει σε ένα πολύ σημαντικό σημείο, για να ένα ζήτημα εξόχως ανθρωπιστικό, στο οποίο δεν χωρεί κανένας διαχωρισμός, σημειώνοντας ότι «όλοι πρέπει να συμβάλουμε» στη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Πρόσθεσε ότι η πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανέναρξη των συνομιλιών είναι και δεδηλωμένη και επαναλαμβανόμενη από την πρώτη στιγμή. Επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος ακόμη και σήμερα να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, εντός της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και από εκεί που έχουν σταματήσει οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά.

«Αυτή είναι η δεδηλωμένη μας πρόθεση, αυτή είναι η δεδηλωμένη μας πρόταση. Eίναι πλέον αναγνωρισμένη από όλους ότι η δική μας ειλικρινής βούληση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων διαφαίνεται και μέσα από την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας, τόσο εντός αλλά και στη διεθνή κοινότητα», ανέφερε.

Ο κ. Λετυμπιώτης ρωτήθηκε για την έκκληση Ερντογάν να αναγνωρίσει η ΚΔ το ψευδοκράτος αλλά και για την άρνηση του Τ/κ μέλους της ΔΕΑ να παραστεί στη συνάντηση με την Ευρωβουλευτή Ιζαμπέλ Σάντος επειδή δεν συναντήθηκε και με τον Τατάρ και το προκλητικό αυτό κλίμα ενόψει της συνάντησης της Παρασκευής.

Όπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος, η Μόνιμη Εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ευρωβουλευτής Σάντος επισκέφθηκε την Κύπρο κατόπιν πρόσκλησης της ΚΔ και πραγματοποίησε συνάντηση με τον εκλελεγμένο Πρόεδρο της ΚΔ, ενός κράτους-μέλους της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτή της επίσημης επίσκεψης, είπε, πραγματοποίησε θεσμικές επαφές με θεσμικού αξιωματούχους της ΚΔ.

Πρόσθεσε ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πρώτη στιγμή επιχειρεί να συμβάλει θετικά μέσα και από τις δημόσιες τοποθετήσεις του αλλά και μέσα από τις ενεργές, έμπρακτες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει, όπως με την πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ και η προετοιμασία κάποιων μέτρων που θα παρουσιαστούν το επόμενο διάστημα που απευθύνονται προς τους Τουρκοκύπριους.

«Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ειλικρίνεια αλλά και αποφασιστικότητα δηλώνει συνεχώς την επιμονή μας, την ειλικρινή μας βούληση, την ανησυχία μας για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», είπε.

Πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να μπουν σε διαδικασία δημόσιας αντιπαράθεσης και επανέλαβε την έκκληση τόσο προς τους Τουρκοκύπριους όσο και προς την Τουρκία να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από εκεί που έχουν σταματήσει. Συμπλήρωσε ότι αυτή τη στιγμή ο χρόνος εργάζεται εναντίον μας και επιβάλλεται η εξεύρεση μιας βιώσιμης, οριστικής, ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

Το συντομότερο επαναπρογραμματισμός επίσκεψης Μητσοτάκη και τριμερούς με Ισραήλ

Ερωτηθείς για την αναβολή της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού αλλά και της τριμερούς με το Ισραήλ, ο κ. Λετυμπιώτης εξέφρασε καταρχάς τα ειλικρινή και θερμά συλλυπητήρια της Κυβέρνησης προς τις οικογένειες και τους οικείους των δύο χειριστών των αεροσκάφους.

«Οι σκέψεις μας είναι και με την Ελλάδα που δοκιμάζεται τις τελευταίες πολλές μέρες από καταστροφικές πυρκαγιές», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι και η Κύπρος θα πρέπει να λαμβάνει τα μηνύματα και να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή αυτή την περίοδο που οι θερμοκρασίες είναι τέτοιες, ώστε τουλάχιστον να περιοριστεί ο ανθρώπινος παράγοντας που μπορεί να συμβάλει σε αυτές τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Περαιτέρω ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι η σύγκληση αυτής της τριμερούς είχε τεθεί ως προτεραιότητα όπως και το σχήμα των τριμερών συνεργασιών που έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό και πρέπει να προωθηθεί ακόμα περισσότερο.

Πρόσθεσε ότι ήταν τέτοιες οι συγκυρίες που έπρεπε να αναβληθούν για διαφορετικούς λόγους, είτε η τριμερής είτε η προγραμματισμένη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Ο κ. Λετυμπιώτης σημείωσε ότι η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού δεν ήταν μόνο εθιμοτυπική, αλλά μια επίσκεψη πολύ ουσιαστική, μετά και τις επαφές που είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τον κ. Ερντογάν και θα είχε την ευκαιρία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ενημερωθεί και διά ζώσης για τα όσα είχαν διαμειφθεί σε αυτή τη συνάντηση αλλά και να υπάρξει ο απαραίτητος συντονισμός ενόψει Σεπτεμβρίου που θα είναι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Σημείωσε περαιτέρω ότι το διπλωματικό γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας βρίσκεται σε επαφή και με το γραφείο του Έλληνα Πρωθυπουργού αλλά και το Ισραηλινού Πρωθυπουργού, ώστε να πραγματοποιηθεί και η τριμερής και η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού μόλις το επιτρέψουν τα προγράμματα των τριών ηγετών και μόλις η κατάσταση στην Ελλάδα βελτιωθεί αισθητά.

Ανέφερε ακόμα ότι σε τέτοια ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα δεν υπάρχει ζήτημα θερινών διακοπών για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα είναι διαθέσιμος όλο αυτό το διάστημα.

Δειτε Επισης

BINTEO: Πενήντα νεκροί εξαιτίας πλημμυρών στο δυτικό τμήμα του Αφγανιστάν
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τις εκλογές-Κάλεσμα Εφόρου για προετοιμασία των ψηφοφόρων
Μελέτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό το ΑΚΕΛ-Καλεί σε ανάληψη πρωτοβουλίας για σπάσιμο του αδιεξόδου
Επ. Ισότητας: Στόχος να δίνονται χώρος και φωνή στις γυναίκες
Χειροπέδες σε 23χρονο για το θανατηφόρο στην Κοκκινοτριμιθιά με θύμα 77χρονη
Στη δημοσιότητα επιστολή ΥΠΕΣ για τ/κ κινηματογράφο έδωσε ο Δήμος Λεμεσού
Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας
Εκφορτώνονται οι πρώτες εκατοντάδες παλέτες με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας
«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
Τέσσερις νεκροί από πυρά στο Αφγανιστάν-Ανάμεσά τους τρεις Iσπανοί τουρίστες