Αναμένει την έρευνα για τη φωτιά στο Δάσος Πάφου η Κυβέρνηση-Πώς απαντά η ΑΗΚ για τα γυμνά καλώδια

Να περιμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας αναφορικά με τα αίτια της πρόσφατης πυρκαγιάς στο δάσος της Πάφου, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ερωτηθείς για τις ανακοινώσεις Τμήματος Δασών και ΑΗΚ αναφορικά με τα αίτια της πυρκαγιάς, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι ο Υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί έρευνα και παρότρυνε «να περιμένουμε τα αποτελέσματα της».

Σημείωσε ότι το Τμήμα Δασών, η ΑΗΚ και όλες οι άλλες δημόσιες υπηρεσίες έχουν μια κοινή αρχή: να υπηρετούν την κοινωνία, τους Κύπριους πολίτες, να συμβάλλουν θετικά στην καθημερινότητα των πολιτών αλλά και να εκσυγχρονίζουν, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, τις υποδομές αλλά και τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

«Είμαι βέβαιος ότι σε αυτό αποβλέπουν οι όποιες τοποθετήσεις από μέρους του Τμήματος Δασών και από μέρους της ΑΗΚ. Αν μέσα από αυτή την έρευνα, αν το πόρισμα αποδείξει ότι αυτό είναι λόγω κακού σχεδιασμού ή λόγω κάποιων πεπαλαιωμένων καλωδίων, να είστε βέβαιοι ότι και η ίδια η ΑΗΚ θα είναι η πρώτη που θα προβεί το συντομότερο δυνατόν σε αντικατάσταση και αξιολόγηση και άλλων δικτύων», ανέφερε.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι από πλευράς πολιτείας λαμβάνονται όλα τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την πρόληψη των πυρκαγιών. «Την ίδια στιγμή απευθύνουμε έκκληση, καλούμε τους συμπολίτες μας μόλις δουν μια πυρκαγιά να ξεσπά να απευθυνθούν άμεσα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στο Τμήμα Δασών, αλλά και οι ίδιοι να είναι πιο προσεκτικοί, γιατί φαίνεται ότι με τις συνθήκες που έχουμε, το να ξεσπάσει μια πυρκαγιά είναι εξαιρετικά πιθανό και πολύ εύκολο», κατέληξε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών, Γιώργος Κωνσταντίνου, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι συνεχίζεται η διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς με επί τόπου συνεργεία.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, είπε στο ΚΥΠΕ ότι από τη φωτιά στο δάσος Πάφου προκλήθηκε ζημιά στο δίκτυο. Ωστόσο η γραμμή τροφοδοτεί ελάχιστους, μεταξύ των οποίων ο σταθμός του Τμήματος Δασών και κάποιες οικίες του προσωπικού του Τμήματος Δασών.

Ερωτηθείσα αν, δεδομένου του κινδύνου που προκύπτει από τα γυμνά καλώδια και του μικρού αριθμού που τροφοδοτείται από αυτά υπάρχουν σκέψεις για κατάργηση της συγκεκριμένης γραμμής ηλεκτροδότησης, η κ. Παπαδοπούλου παρέπεμψε σε δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας, που έγιναν σε συνεννόηση με την ΑΗΚ, για να ακυρωθεί ένα κομμάτι της γραμμής και να αντικατασταθεί με γεννήτρια, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν μπορούν να ακυρωθούν όλα τα γυμνά καλώδια, καθώς είναι πολλά χιλιόμετρα. «Πρέπει να γίνει συντονισμένη προσπάθεια με όλους να καθοριστούν ποια πρέπει να τύχουν κάποιας τροποποίησης και να γίνουν», κατέληξε.

Ρυθμίσεις Υπ. Γεωργίας για ηλεκτροδότηση στο Δάσος Πάφου

Σειρά ενεργειών που αφορούν στην ηλεκτροδότηση περιοχών στο Κρατικό Δάσος Πάφου ανακοίνωσε το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, μετά την πυρκαγιά που έθεσε σε κίνδυνο την περιοχή το απόγευμα της Δευτέρας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο Υπουργός Πέτρος Ξενοφώντος επικοινώνησε με την ΑΗΚ, ώστε να δοθεί άμεση και μόνιμη λύση για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή.

Αποφασίσθηκε όπως η ηλεκτροδότηση στη συγκεκριμένη περιοχή να γίνεται προσωρινά με ηλεκτρική γεννήτρια και να μη γίνει επανασύνδεση του καλωδίου με εναέρια γραμμή.

Σημειώνεται, ακόμα, ότι ο κ. Ξενοφώντος επικοινώνησε και με τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέξη Βαφεάδη, για να εγκατασταθεί το συντομότερο δυνατό φωτοβολταϊκό σύστημα αποθήκευσης ενέργειας, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα για αυτόνομη λειτουργία των εγκαταστάσεων του Τμήματος Δασών στην περιοχή.

Δειτε Επισης

Στην Αρχιεπισκοπή ξανά οι μοναχοί για τη Μονή Αββακούμ-Καταθέτουν στην Ανακριτική Επιτροπή
Δεκαεννιάχρονος εγκλωβίστηκε στα συντρίμμια του οχήματος μετά από τροχαίο-Επενέβη η Πυροσβεστική
Βλέπει πρώτα Χριστοδουλίδη και μετά Τατάρ η Ολγκίν-Αναχωρεί την Τρίτη από την Κύπρο
Υπέκυψε στα τραύματά του ο 52χρονος νοσηλευόταν διασωληνωμένος μετά από τροχαίο στο Παραλίμνι
Στο μικροσκόπιο της Βουλής οι ψευδείς εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Ξεπέρασαν τις 2.000 τα πρόστιμα σε χρήστες σκούτερ-Οι μισοί οδηγούν σε μη επιτρεπόμενους χώρους
Κοντά στη λύση για τη στελέχωση των ΚΙΕ και ΔΡΑΣΕ ΥΠΑΝ και εκπαιδευτικοί-Εν αναμονή τελικών θέσεων
Συνελήφθη 37χρονος για κλοπή καλωδίων και εργαλείων αξίας 140 χιλιάδων ευρώ
Χειροπέδες σε 52χρονο πρώην υπάλληλο ψαραγοράς για κλοπή πέραν των 37 χιλιάδων ευρώ
Πήγαν να ληστέψουν πολυκατάστημα, δεν τα κατάφεραν και επιχείρησαν να φύγουν από την Κύπρο