Προσωρινή λύση για τις ελλείψεις σιροπιών για παιδιά-Σε ανοικτή γραμμή ΟΑΥ και εταιρείες

Σε ανοικτή γραμμή με τις φαρμακευτικές εταιρείες βρίσκεται ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), ώστε να αντιμετωπιστεί η έλλειψη αντιισταμινικών σιροπιών για παιδιά, αφού η αύξηση των περιστατικών λοιμώξεων και γαστρεντερίτιδας, είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η ζήτηση.

Τουλάχιστον τον τελευταίο μήνα, από τα τρία διαθέσιμα αντιισταμινικά σιρόπια που βρίσκονται στον κατάλογο του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), μόνο ένα είναι διαθέσιμο, το οποίο είναι κατάλληλο για παιδιά άνω των έξι ετών και άνω των είκοσι κιλών. Η έλλειψη ενός εκ των δύο σιροπιών, αναμένεται, σύμφωνα με την εταιρεία, να αποκατασταθεί εντός Αυγούστου, ενώ για το δεύτερο δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία αποκατάστασης των ελλείψεων.

Ως εκ τούτου, και θέτοντας ως προτεραιότητα τις ανάγκες που έχουν προκύψει στο κοινό, ο ΟΑΥ έχει προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες για προσωρινή κάλυψη του κενού, μέσα από την αγορά αντιισταμινικού σιροπιού, το οποίο θα καλύπτει τα παιδιά κάτω των έξι ετών και το οποίο διατίθεται μέσω του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) για ενδονοσοκομιακές ανάγκες. Πρόκειται για μικρές ποσότητες που θα διατίθενται στα φαρμακεία κατόπιν συνταγής και δεν θα έχουν αποθέματα, μέχρι να αποκατασταθούν οι ελλείψεις.

Όπως ανέφερε στον REPORTER η ανώτερη λειτουργός του ΟΑΥ, Γνώσια Αχνιώτου, την ευθύνη για τις ελλείψεις που παρατηρήθηκαν, έχουν αποκλειστικά οι φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες όφειλαν να ενημερώσουν νωρίτερα τον Οργανισμό για να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες. «Εάν οι εταιρείες είναι πιο τυπικές στην ενημέρωση, ο Οργανισμός θα είχε περισσότερο χρόνο να αντιδράσει. Οι ελλείψεις θα υπάρχουν συχνά, αλλά θα πρέπει να είμαστε χρονικά έτοιμοι πάντα για να τις καλύψουμε», σημείωσε.

Διπλάσιες οι επισκέψεις στο ΤΑΕΠ Παιδιών

Για του λόγου του αληθές, οι ανάγκες που έχουν προκύψει είναι μεγάλες και αυτό καταδεικνύεται και μέσα από τον αριθμό επισκέψεων παιδιών στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) Παιδιών, ο οποίος έχει διπλασιαστεί τον τελευταίο μήνα λόγω των αυξημένων περιστατικών γαστρεντερίτιδας και λοιμώξεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον βοηθό γενικό γραμματέα της ΠΑΣΥΝΟ, Σάββα Ιακώβου, ενώ το Τμήμα δεχόταν καθημερινά είκοσι πέντε παιδιά, πλέον δέχονται πέραν των σαράντα παιδιών, ειδικότερα κατά τις βραδινές ώρες. «Οι λοιμώξεις απαιτούν τα παιδιά να παραμένουν εκεί περισσότερο για να βελτιωθεί η κατάστασή τους. Στη συνέχεια λαμβάνουν εξιτήριο ή εάν η κατάστασή τους είναι σοβαρή μεταφέρονται στο Μακάριο Νοσοκομείο», είπε.

Ο κος Ιακώβου σημείωσε πως, μπορεί κατά την έναρξη λειτουργίας του ΤΑΕΠ Παιδιών στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας να είχαν παρατηρηθεί ελλείψεις, τόσο σε έλλειψη προσωπικού, όσο και σε έλλειψη κλινών, ωστόσο φαίνεται πως η ανησυχία που εξέφρασαν εμπλεκόμενοι φορείς εν μέρει να εισακούστηκαν, αφού πλέον παρατηρείται καλύτερη εικόνα. «Αυξήθηκαν οι κλίνες, αφού από τρεις έγιναν πέντε, ενώ πλέον διαθέτει συνεχώς παιδίατρο».

Παρόλα αυτά, η εικόνα θα μπορούσε να είναι ακόμη καλύτερη, σύμφωνα με τον κ. Ιακώβου, εάν υπήρχε ακόμη ένας παιδίατρος αυτές τις ημέρες. «Το Τμήμα μπορεί να ανταποκρίνεται, αλλά η αυξημένη προσέλευση φέρνει δυσκολίες και η καλή εικόνα θα μπορούσε να είναι ακόμη καλύτερη εάν κατά τη διάρκεια της νυκτερινής βάρδιας διέθεταν άλλο ένα παιδίατρο, για να υπάρχει άμεση ανταπόκριση», είπε.

Δειτε Επισης

ΣΥΛ: Ελεγχόμενες οι απορρίψεις λυμάτων στο αποχετευτικό Λακατάμειας
Άρχισε η υποβολή Δήλωσης Εισοδήματος 2023
Συμφώνησαν στα περισσότερα Πρόεδρος και ΟΕΛΜΕΚ-Στη βάση παιδαγωγικών κριτηρίων οι αποφάσεις
Ζητούν ενημέρωση για διαχείριση του email οι οργανωμένοι γονείς Δημοτικής-Δεν ήταν ενιαία η αντίδραση
Υποτροφίες σε Κύπριους φοιτητές νομικής Οξφόρδης από Harris Kyriakides Foundation
Με οδηγίες Μιχαηλίδου ενισχύεται το σχέδιο δράσης για απειλές και κρίσεις στα σχολεία
Θέμα της Κυβέρνησης η αξιοποίηση της Κρατικής Έκθεσης-Δεν φέρει ένσταση ο Δήμος να γίνει μόνο πάρκο
«Κανένας δεν ξεχνά, κανένας δεν ξεχνιέται»-Η Ευρυδίκη τραγουδά για τους ήρωες του 1974 και 1963/64
Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Ψηφιακού Μουσείου στην Παλαιά Αρχιεπισκοπή
Πλήρες μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Υγειών Πόλεων ο Δήμος Λεμεσού