«Αδύνατες πυρκαγιές σαν της Ρόδου χωρίς την κλιματική αλλαγή»

Οι όλο και πιο συχνές και πιο έντονες πυρκαγιές, σαν αυτές στη Ρόδο, τροφοδοτούνται από τον καύσωνα, ο οποίος θα ήταν «σχεδόν αδύνατο» να συμβεί δίχως την κλιματική αλλαγή που προκαλεί ο άνθρωπος, αναφέρει η περιβαλλοντική οργάνωση WWA (Παγκόσμια Καιρική Απόδοση).

Οι Βρετανοί και Ολλανδοί επιστήμονες της οργάνωσης αποδίδουν στην κλιματική αλλαγή τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις συνέπειές τους, όπως τις θερμοκρασίες ρεκόρ στην Κίνα και τη διάρκεια-ρεκόρ του καύσωνα στην Αριζόνα.

Όπως προειδοποιούν και αυτοί, οι καύσωνες αυτού του είδους θα γίνουν πιο έντονοι και πιο συχνοί αν δε σταματήσει η χρήση ορυκτών καυσίμων που προξενούν την εκπομπή επικίνδυνων ρύπων.

Η έκθεση αναφέρει πως καύσωνες σαν τους τρέχοντες θα πρέπει να αναμένονται πλέον μία φορά κάθε 15 χρόνια στη Βόρεια Αμερική, μία φορά κάθε δέκα χρόνια στην Ευρώπη και μία φορά κάθε πέντε χρόνια στην Κίνα.

Χωρίς την κλιματική αλλαγή, παρόμοια φαινόμενα στην Κίνα θα εμφανίζονταν μία φορά κάθε 250 χρόνια.

Συγκεκριμένα, η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για 2,5 βαθμούς Κελσίου από την αυξημένη ζέστη στην Ευρώπη, για δύο βαθμούς στη Β. Αμερική και για έναν βαθμό στην Κίνα.

Η επιστημονική εκτίμηση της WWA για την Ευρώπη είναι πως θερμαίνεται ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο ρυθμό διότι βρίσκεται μεταξύ των όλο και πιο θερμών περιοχών της Αρκτικής και της ερήμου Σαχάρα.

«Ο κόσμος δεν έχει σταματήσει να καίει ορυκτά καύσιμα, το κλίμα συνεχίζει να θερμαίνεται και οι καύσωνες συνεχίζουν να γίνονται πιο ακραίοι. Είναι τόσο απλό», πρόσθεσε η Δρ Φριντερίκε Ότο από το Ινστιτούτο Γκράνθαμ για την Κλιματική Αλλαγή του Imperial College του Λονδίνου, που είναι εκ των συντακτών της έκθεσης.

Πρόσθεσε πως αν δεν αλλάξει ο τρόπος χρήσης ενέργειας, τότε «δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν κάθε χρόνο από αίτια που συνδέονται με τη ζέστη».

Περιβαλλοντικοί αναλυτές στη Βρετανία σημειώνουν ότι αυτά που βιώνει ο πλανήτης είναι το αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης κατά 1 βαθμό Κελσίου. Μέσα στα επόμενα 30 χρόνια ο βαθμός υπερθέρμανσης θα έχει φτάσει τους 2 βαθμούς Κελσίου αν δεν υπάρξει δραστική μείωση της εκπομπής ρύπων στο μηδέν τις προσεχείς δεκαετίες.

Η έτερη συντάκτρια της έκθεσης της WWA Τζούλι Αρίγκι, διευθύντρια στο Κλιματικό Κέντρο του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, προειδοποίησε πως η ακραία ζέστη αυξάνεται και ως εκ τούτου είναι κρίσιμο να ανανεωθούν τα κρατικά και επιστημονικά συστήματα προειδοποίησης, να επανεξεταστούν σχέδια δράσης και να γίνουν επενδύσεις σε μέτρα μακροπρόθεσμης προσαρμογής, μεταξύ άλλων σε κρίσιμες υποδομές όπως τα νοσοκομεία, οι εγκαταστάσεις ηλεκτρισμού, το δίκτυο ύδρευσης και οι μεταφορές.

«Χρειαζόμαστε μία πολιτισμική αλλαγή στον τρόπο που σκεφτόμαστε την ακραία ζέστη», σχολίασε.

Σχολιάζοντας την έκθεση, ο επικεφαλής του διεθνούς προγράμματος της Μονάδας Πληροφοριών για την Ενέργεια και το Κλίμα Γκάρεθ Ρέντμοντ-Κινγκ είπε πως οι κλιματικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης δεν πρόκειται να σταματήσουν δίχως μηδενισμό των ρύπων.

Όπως πρόσθεσε, χρειάζεται άμεση επιβολή μέτρων από τις κυβερνήσεις υπέρ, μεταξύ άλλων, της χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων και αντλιών θερμότητας, με παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας.

Επίσης, ο πρώην επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης σερ Ντέιβιντ Κινγκ είπε πως «δεν είναι καθόλου σύμπτωση ότι η κλιματική αλλαγή προκαλεί αυτές τις υψηλότερες θερμοκρασίες και οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν τις φωτιές που εξαπλώνονται».

Ομοίως, ο καθηγητής Ρίτσαρντ Μπετς, επικεφαλής του τμήματος Κλιματικών Επιπτώσεων και Ερευνών στο Μετεωρολογικό Γραφείο του Ην. Βασιλείου, σχολίασε πως δεν έχει σημασία πώς αρχίζουν οι πυρκαγιές, από ατύχημα ή από πρόθεση, αλλά ότι η κλιματική αλλαγή τις έχει καταστήσει πιο πιθανές και πιο έντονες.

«Το γεγονός είναι ότι όταν ξεσπάσει η πυρκαγιά, θα είναι πιο έντονη όταν ο καιρός είναι πιο ζεστός και πιο ξηρός. Και η κλιματική αλλαγή που προξενεί ο άνθρωπος έχει κάνει τον καιρό πιο ζεστό και πιο ξηρό σε αυτό το μέρος του κόσμου», είπε ο Βρετανός καθηγητής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Έσκασε κροτίδα στο χέρι 14χρονου στην Κρήτη-Mεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύματα
Αφέθηκε ελεύθερος ο Έλληνας φρουρός που συνελήφθη κατά τη τελετή του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα
Με δυο πισώπλατους πυροβολισμούς σκότωσαν τον 41χρονο στη Θεσσαλονίκη (Pics)
ΒΙΝΤΕΟ: Λουόμενοι έσωσαν δελφίνι που παρασύρθηκε στα ρηχά στην παραλία στο Ναύπλιο
ΒΙΝΤΕΟ: Το έθιμο πήγε στραβά στην Κέρκυρα-Της έπεσε ο Μπότης στο κεφάλι
Μπροστά στα μάτια πολιτών η εν ψυχρό δολοφονία στη Θεσσαλονίκη-Τρεις κάλυκες εντοπίστηκαν στο σημείο
Κάβουρας το φονικό όπλο του εγκλήματος στη Σάμο-Χτύπησε τον πατέρα της στο κεφάλι
Εν ψυχρώ δολοφονία στη μέση του δρόμου στη Θεσσαλονίκη-Τρεις οι δράστες, η γυναίκα πάτησε τη σκανδάλη
Ξεσπούν οι συγγενείς της γυναίκας που παρασύρθηκε από μηχανές στην Αθήνα-«Ο ένας την έριξε κι ο άλλος την χτύπησε»
Οικογενειακή τραγωδία στη Σάμο-49χρονη σκότωσε τον πατέρα της