Μάχη των επίγειων δυνάμεων στο Δάσος της Πάφου-Στήνεται συντονιστικό κέντρο

Μόνο οι επίγειες δυνάμεις επιχειρούν πλέον στο Δάσος της Πάφου, όπου ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά, γύρω στις 6:30 το απόγευμα, καθώς τα πέντε εναέρια μέσα που επιχειρούσαν καθηλώθηκαν λόγω του σκότους.

Λόγω της σοβαρότητας της πυρκαγιάς, που θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς καίει πυκνή δασώδη περιοχή, αποφασίστηκε όπως συσταθεί συντονιστικό κέντρο, υπό τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπο Αλεξάνδρου.

Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις του Τμήματος Δασών, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Άμυνας, οι οποίες αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω, καθώς στόχος είναι να περιοριστεί η πυρκαγιά το συντομότερο δυνατόν. Η αποστολή τους αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολη και να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ, σύμφωνα με το Τμήμα Δασών, δεν αποκλείεται να χρειαστεί να επιχειρήσουν εκ νέου τα πτητικά μέσα, με το πρώτο φως της μέρας, λόγω της δυσκολίας του έργου κατάσβεσης.

Θετικό θεωρείται το γεγονός πως στην περιοχή δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι.

1

Όπως εξήγησε ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, «η πυρκαγιά είναι στην τοποθεσία Ελίτζιες, που είναι στην καρδιά του Δάσους της Πάφου. Αντιλαμβάνεστε, να έχεις μια πυρκαγιά στο κέντρο του Δάσους της Πάφου, με μια συμπαγή έκταση 60,000 εκταρίων. Αυτή η πυρκαγιά έχει τη δυναμική να εξελιχθεί σε μία από τις χειρότερες πυρκαγιές».

«Δεν θα το επιτρέψουμε. Θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις. Όλο το Τμήμα Δασών έχει κινητοποιηθεί για να αντιμετωπίσει αυτή την πυρκαγιά και θα την αντιμετωπίσουμε», τόνισε. Πρόσθεσε ότι «δίνουν σκληρή μάχη, καλή δύναμη σ’ αυτά τα παλικάρια που θα δώσουν αυτή τη μάχη», ενώ προειδοποίησε ότι «έχει την προοπτική να εξελιχθεί σε μια από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές».

2

3

«Πολύ δύσκολη» χαρακτήρισε την κατάσταση ο Εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών Γιώργος Κωνσταντίνου. Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο κ. Κωνσταντίνου χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη την κατάσταση γιατί η φωτιά εκδηλώθηκε εντός του κρατικού Δάσους Πάφου, σε γκρεμούς, χαράδρες και σε πυκνή βλάστηση». Το κρατικό Δάσος της Πάφου, είπε ο κ. Κωνσταντίνου, αποτελείται από την πιο πυκνή βλάστηση που υπάρχει στην Κύπρο.

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης θα συνεχίσουν ολονύκτια την προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς, πρόσθεσε. Επεσήμανε επίσης πως το πρωί θα επιστρατευθεί το Ίκαρος 2 για ενίσχυση των δυνάμεων της πυρόσβεσης.

kitasweather-2023-07-24_19-39-45_229642-1920x1440

4

Επιπρόσθετα  ο κ. Κωνσταντίνου σημείωσε πως στην περιοχή επιχειρούν τεράστιες επίγειες δυνάμεις τόσο από το Τμήμα Δασών, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δασοπυροσβέστες, εκσκαφείς, προωθητές γαιών και τα βυτιοφόρα που υπάρχουν διαθέσιμα και βρίσκονται στην περιοχή. Η μάχη με τις φλόγες, συνέχισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών, συνεχίζεται.

5

Φωτογραφίες από το Kitas Weather και την ομάδα Ενημέρωση Πυρκαγιών Κύπρου στο Facebook.

Δειτε Επισης

Αύριο η απόφαση του Εφετείου για την κράτηση υπόπτων για «Δημητρούι»-Η γραμμή πλεύσης των δικηγόρων
Μείωση ποινής έξι μηνών σε καταδικασθέντα για αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού
Ολοκληρώθηκε η πολύωρη κατάθεση του Μοναχού Νεκτάριου-Έδωσε απαντήσεις στην Ανακριτική Επιτροπή
Πολύωρη η κατάθεση του μοναχού Νεκτάριου στην Ανακριτική-Παίρνει σκυτάλη ο Πορφύριος
Καταχωρήθηκε υπόθεση στο Κακουργιοδικείου εναντίον Ζαννέττου για ευρωπαϊκά κονδύλια
Απαντά για τα πτητικά μέσα η Παναγιώτου-«Εντός χρονοδιαγραμμάτων οι διαδικασίες»
Επανέρχεται η πρόταση Νόμου για διαχωρισμό εξουσιών, στον απόηχο της απόφασης για Θανάση
Καταγγελία εναντίον ανηλίκου ότι πρόταξε όπλο σε Δομή-Του πέρασε χειροπέδες η Αστυνομία
Κεραυνός προκάλεσε πυρκαγιά στον Καλοπαναγιώτη
Χάθηκαν τα ίχνη της 18χρονης Χρυσάνθης από το χώρο διαμονής της στη Λευκωσία (pic)