«Δεν αποδεχόμαστε εκβιασμούς», τόνισε ο Πρόεδρος Κατεχόμενων Δήμων
19:51 - 24 Ιουλίου 2023
«Διψάμε και επιδιώκουμε ειρηνική και όσο γίνεται πιο δίκαιη λύση, αλλά δεν αποδεχόμαστε εκβιασμούς», δήλωσε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων, Δήμαρχος Κυθρέας, δρ Πέτρος Καρεκλάς.
Σε χαιρετισμό του στην αντικατοχική εκδήλωση «Μνήμης και Τιμής» στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, ο κ. Καρεκλάς χαιρέτισε τις έντονες προσπάθειες του Προέδρου Χριστοδουλίδη για μια πιο ενεργή εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να υποστηριχθεί μια νέα πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, που θα έχει αυτή τη φορά πιθανότητες επιτυχίας.
«Έχουμε δυστυχώς να κάμψουμε την υπεροψία του σύγχρονου "Δαρείου", τον παραλογισμό, την άδικη στάση ενός αδηφάγου και άρπαγα γείτονα, της Τουρκίας», είπε ο κ. Καρεκλάς σημειώνοντας ότι παρ’ όλα αυτά αναγνωρίζεται πως η επιλογή δεν μπορεί να είναι άλλη από την ειρηνική οδό, απ’ αυτή του διαλόγου και της επιμονής στην εφαρμογή αρχών δικαίου που ισχύουν στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για όλους τους λαούς, μικρούς ή μεγάλους.
«Είμαστε χώρα μέλος της ΕΕ και θέλουμε να απολαμβάνουμε κι’ εμείς ότι όλοι οι άλλοι Ευρωπαίοι δικαιούνται και έχουν, τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο», σημείωσε.
Γι’ αυτό, συνέχισε, από τη μια «πρέπει να πράττουμε όσα εξαρτούνται από μας συνεχώς, κάθε μέρα, ώστε να συνεχιστεί ο ειρηνικός διάλογος για λύση του Κυπριακού κι’ έτσι όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι αυτού του νησιού να μπορέσουν να ζήσουν ειρηνικά και να ευημερήσουν κάτω από την ίδια ευρωπαϊκή σκέπη, χωρίς καμιά απολύτως διάκριση».
«Χαιρετίζουμε προς τούτο τις έντονες προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για μια πιο ενεργή εμπλοκή της Ε.Ε. ώστε να υποστηριχθεί δεόντως μια νέα πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, που θα έχει αυτή τη φορά πιθανότητες επιτυχίας», σημείωσε λέγοντας ότι «ταυτόχρονα υπογραμμίζουμε πως για μια αποδεκτή λύση είναι ύψιστης σημασίας η απαλλαγή από τα βαρίδια της παρουσίας δήθεν εγγυητών και προστατών, με επεμβατικά μάλιστα δικαιώματα».
Επεσήμανε ότι είναι πικρή η εμπειρία από τέτοιου είδους «προστασία» παραθέτοντας, μεταξύ άλλων, τις εκατόμβες νεκρών και αγνοουμένων, την καταστροφή της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, τη στέρηση περιουσιών και πόρων, την αποξένωση και τον διαχωρισμό των Κοινοτήτων, τον παράνομο εποικισμό, και άλλα ολέθρια που δημιούργησε και συντηρεί παράνομα η Τουρκία.
Ανέφερε επίσης ότι «πρέπει μεν να επιδεικνύουμε μετριοπάθεια, ρεαλισμό, σύνεση, να έχουμε συναίσθηση των κινδύνων από την παράταση της κατοχής και την άγονη παρέλευση του χρόνου, αλλά όμως πρέπει να έχουμε ταυτόχρονα και την αποφασιστικότητα και το σθένος ν’ αντισταθούμε με ομοψυχία και σύμπνοια σε εκτροπές και προφανώς επικίνδυνες για το μέλλον μας διευθετήσεις, ασύμβατες με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο».
Σημείωσε ακόμη ότι πρέπει ανελλιπώς και χωρίς ψευδαισθήσεις να ενισχύονται με σοβαρότητα, επιμέλεια και αποτελεσματικά, οι αμυντικές δυνατότητες, «όχι γιατί επιζητούμε ή προσβλέπουμε σε επιθετική δράση, αλλά γιατί είναι σημαντικό να νιώθει ο κάθε πολίτης ότι είναι ασφαλής και μπορεί ν’ ασχολείται χωρίς άγχος για το αύριο στα ειρηνικά του έργα».
«Όλοι πρέπει να ξέρουν πως μόνον μπροστά στους τάφους των προγόνων και των ηρώων μας γονατίζουμε, όπως πράττουμε σε κάθε ευκαιρία εδώ στον ιερό αυτό χώρο του Τύμβου Μακεδονίτισσας, καθώς εναποθέτουμε τα άνθη του θαυμασμού, της ευγνωμοσύνης και της αγάπης μας στην ιερή μνήμη τους», κατέληξε ο κ. Καρεκλάς.
Πηγή: ΚΥΠΕ