Η Βουλή του Ισραήλ ενέκρινε ένα από τα νομοσχέδια της αμφιλεγόμενης δικαστικής μεταρρύθμισης

Η ισραηλινή Βουλή ενέκρινε σήμερα ένα νομοσχέδιο μέρος της αμφιλεγόμενης δικαστικής μεταρρύθμισης που έχει διχάσει τη χώρα και έχει πυροδοτήσει μαζικές διαδηλώσεις εδώ και μήνες.

Ο νόμος πλέον αυτός αναιρεί τη δυνατότητα του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ακυρώσει κυβερνητικές ή υπουργικές αποφάσεις αν τις κρίνει «παράλογες».

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με ψήφους 64 υπέρ εναντίον καμίας κατά, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, καθώς οι βουλευτές της αντιπολίτευσης απείχαν από την ψηφοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο.

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, ο επικεφαλής του κύριου συνδικάτου του δημόσιου τομέα του Ισραήλ δήλωσε ότι θα συναντηθεί με άλλους αξιωματούχους συνδικάτων για να συζητήσουν το ενδεχόμενο κήρυξης γενικής απεργίας.

Ο Άρνον Μπαρ-Νταβίντ, πρόεδρος του συνδικάτου Histadrut, προσπάθησε να μεσολαβήσει για να βρεθεί ένας συμβιβασμός μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Οι διαφορές δεν ήταν σημαντικές, αλλά οι προσπάθειες διαμεσολάβησης απέτυχαν λόγω πολιτικών ιδιοτροπιών, είπε.

«Από αυτή τη στιγμή, οποιαδήποτε μονομερής συνέχιση της μεταρρύθμισης θα έχει σοβαρές συνέπειες... Ή θα προχωρήσουν τα πράγματα με ευρεία συμφωνία ή δεν θα προχωρήσουν καθόλου», δήλωσε ο Μπαρ-Ντέιβιντ.

Παράλληλα, αντιδρώντας άμεσα στην έγκριση του νομοσχεδίου, η μη κυβερνητική οργάνωση Κίνημα για Ποιοτική Κυβέρνηση στο Ισραήλ δήλωσε ότι θα καταθέσει προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά του σχεδίου νόμου.

Όπως ανέφερε, θα επιχειρηματολογήσει ότι το νομοσχέδιο που επικυρώθηκε συνιστά de facto κατάργηση της δικαστικής εξουσίας και θα πρέπει να ανατραπεί από το Δικαστήριο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Προς φιάσκο η συνάντηση για την Ουκρανία στην Τουρκία-Εμπαίζει τον Τραμπ ο Πούτιν με τη σύνθεση της ρωσικής αποστολής
Διπλωματικό θρίλερ για το Ουκρανικό-«Περιμένω να δω ποιος θα έρθει από Ρωσία και μετά θα αποφασίσω»
Κίεβο: Αν δεν εμφανιστεί ο Πούτιν στην Τουρκία, ο Ζελένσκι μπορεί να αποσύρει την ουκρανική αποστολή
Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στο Καράκας ένα δίχρονο παιδί που έμεινε μόνο του μετά την απέλαση των γονιών του
Τουλάχιστον 50 νεκροί σε ισραηλινές επιθέσεις στη βόρεια Γάζα-Χτύπησαν νοσοκομείο και προσφυγικό καταυλισμό
Διπλωματικό θρίλερ για την Ουκρανία-Ο Λαβρόφ δεν θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη, όλα τα φώτα στραμμένα στον Πούτιν
Πράσινο φως στο 17ο πακέτο κυρώσεων ΕΕ κατά Ρωσίας
Ο Νετανιάχου κατηγορεί τον Μακρόν ότι συντάσσεται με «τρομοκρατική οργάνωση», μετά την κριτική του Γάλλου προέδρου
Ο Τραμπ ενδέχεται να πάει Τουρκία-«O Πούτιν θέλει να πάω κι εγώ»
Πήρε θέση το Κρεμλίνο για τις διαπραγματεύσεις-«Η ρωσική αποστολή θα βρίσκεται στην Τουρκία»