Στη φυλακή για 19 χρόνια πρώην Επίτροπος της ΕΕ-Ένοχος για παράνομες παρακολουθήσεις και πλαστογραφία

Ο πρώην Επίτροπος της Ισπανίας στην ΕΕ, Χοσέ Μανουέλ Βιγιαρέχο, που κατηγορείται για σωρεία σκανδάλων στα οποία εμπλέκεται η οικονομική και πολιτική ελίτ της χώρας του, καταδικάστηκε σήμερα σε κάθειρξη 19 ετών σε μια από τις πρώτες δίκες του που αφορούσε μια υπόθεση παράνομων παρακολουθήσεων.

Ο 71χρονος Βιγιαρέχο κρίθηκε ένοχος για «παραβίαση επαγγελματικών μυστικών» και «πλαστογραφία», όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Δικαστήριο, το οποίο είναι αρμόδιο για «ευαίσθητα» θέματα και τον δίκαζε μαζί με άλλους 26 συγκατηγορούμενούς του.

Ο πρώην Επίτροπος, ο οποίος παρέμεινε προφυλακισμένος επί τρία χρόνια μεταξύ 2018-21, και εναντίον του οποίου οι εισαγγελείς ζητούν να επιβληθεί φυλάκιση 109 ετών, απαλλάχθηκε πάντως από το αδίκημα της «διαφθοράς» και της απόκτησης οικονομικών πόρων μέσω εκβιασμού.

Αυτή είναι η πρώτη καταδίκη σε βάρος του επονομαζόμενου και «χειρουργού» ο οποίος κατηγορείται ότι εκμεταλλεύτηκε τα αξιώματά του για να υποκλέψει συνομιλίες εκατοντάδων προσώπων, εν αγνοία τους, και να οργανώσει εκστρατείες δυσφήμισής τους, για λογαριασμό πελατών με ισχυρή επιρροή. Η πρώτη δίκη αφορούσε τρεις υποθέσεις, τις αποκαλούμενες «Σίδηρος», «Γη» και «Βαφέας», στις οποίες επιχειρηματίες και δικηγόροι φέρονταν ότι κατασκόπευαν τους ανταγωνιστές τους. Η δίκη ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021 και κράτησε πολλούς μήνες.

Την πρώτη ημέρα της δίκης ο Βιγιαρέχο εμφανίστηκε ως θύμα και ο ίδιος, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν τον αντιμετώπισε ως «φέρομενο εγκληματία» αλλά ως «εχθρό που έπρεπε να εξοντωθεί».

Η δράση του Βιγιαρέχο τα τελευταία χρόνια οδήγησε στην έναρξη πολλών προκαταρκτικών ερευνών και προκάλεσε πλήγμα σε πολλές μεγάλες εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο της Μαδρίτης. Παρέσυρε επίσης στην πτώση του δικαστές και αιρετούς, όπως τον Χόρχε Φερνάντεθ Ντίαθ. Ο τελευταίος, πρώην υπουργός Εσωτερικών στη συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, φέρεται ότι επιδίωξε να σπιλώσει τους Καταλανούς αυτονομιστές, συντάσσοντας ψευδή στοιχεία εναντίον τους αλλά και ότι ήθελε να κλέψει έγγραφα τα οποία ήταν επιβαρυντικά για τον πρώην ταμία του Λαϊκού Κόμματος. Αυτή η τελευταία υπόθεση, που αποκαλείται «Κουζίνα», από το κωδικό όνομα του πληροφοριοδότη («Μάγειρας»), είναι ακόμη υπό διερεύνηση.

Πηγή: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Το Ισραήλ ετοιμάζει σχέδιο για «εθελούσια» φυγή των Παλαιστινίων από τη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Χαμός σε εκκλησία στις ΗΠΑ-Πιστός επιτέθηκε σε ιερέα
Δεκαεπτάχρονη influencer μαχαίρωσε 15 φορές την σύντροφο του πρώην της
Θανατοποινίτης εκτελείται στην Αλαμπάμα με εισπνοή αζώτου-Έντονες επικρίσεις για τη μέθοδο
Υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που προβλέπει κυρώσεις σε βάρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ο Τραμπ
Τραγωδία στη Λιβύη-Εντοπίστηκαν 29 πτώματα σε ομαδικούς τάφους, εκτιμάται πως είναι θύματα trafficking
Έσπασε την εκεχειρία και βομβάρδισε αποθήκες στο Λίβανο το Ισραήλ-Υποστηρίζει ότι περιείχαν όπλα της Χεσμπολάχ
Στα κάγκελα αξιωματούχοι στις ΗΠΑ για το «νοικοκύρεμα» Μασκ-«Παραβιάζει τον νόμο»
Τέσσερις νεκροί σε συντριβή αεροσκάφους στις Φιλιππίνες που είχε ναυλωθεί από τον αμερικανικό στρατό
Συνελήφθη οδηγός στη Γαλλία με 380 κιλά κοκαΐνης στο αυτοκίνητό του