Συλλυπητήρια Βουλής για τον θάνατο Σοφοκλέους-«Συνέβαλε καθοριστικά στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης»

Βαθύτατη θλίψη σκόρπισε η είδηση θανάτου του πρώην Βουλευτή, εκπαιδευτικού και αγωνιστή Θάσου Σοφοκλέους, ενός από τα τελευταία εν ζωή ηγετικά στελέχη της ΕΟΚΑ, σε ηλικία 91 ετών, αναφέρει ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Επισημαίνεται ότι ο εκλιπών, ο οποίος διετέλεσε Βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας με τον Δημοκρατικό Συναγερμό (1993-1996), διέκοψε οικειοθελώς τις σπουδές του, για να συμμετάσχει στον αγώνα της ΕΟΚΑ (1955-1959), αναλαμβάνοντας ως τομεάρχης Πενταδακτύλου και αργότερα Κερύνειας. Κατά τη διάρκεια του αγώνα ο Θάσος Σοφοκλέους συνελήφθη, βασανίστηκε άγρια και καταδικάστηκε σε φυλάκιση ως βαρυποινίτης αγωνιστής, που μαζί με άλλους αγωνιστές της ΕΟΚΑ μεταφέρθηκε τον Μάρτιο του 1957 σε βρετανικές φυλακές. Στη συνέχεια εξορίστηκε στην Ελλάδα και στην Κύπρο τού επιτράπηκε η επιστροφή με την ανακήρυξη της κυπριακής ανεξαρτησίας τον Αύγουστο του 1960.

Προστίθεται ότι πέραν της τεράστιας προσφοράς του στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, ο Θάσος Σοφοκλέους συμμετείχε μέχρι πρότινος στους Συνδέσμους Αγωνιστών ΕΟΚΑ, στο Ίδρυμα Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959, στο Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959 και στη διεύθυνση του Μουσείου Αγώνος. "Η πολύχρονη δράση του σε σχέση με τον αγώνα, καθώς και οι πολύτιμες δημόσιες παρεμβάσεις του συνέβαλαν καθοριστικά και ουσιαστικά στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του εθνικοαπελευθερωτικού μας αγώνα", υπογραμμίζεται.

Η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, καθώς και σύσσωμο το κοινοβούλιο εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του εκλιπόντος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στην Γκάμπια ο Τατάρ για Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας
«Το σημερινό στάτους κβο δεν μπορεί να είναι η λύση και δεν είναι το μέλλον που οραματιζόμαστε»
Τη σημασία επίλυσης Κυπριακού υπογραμμίζουν τ/κ οργανώσεις
Υπουργική Σύνοδος στην Κύπρο στις 17 Μαΐου για Μεταναστευτικό
Επιστρέφει στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν, προγραμματίστηκαν για την Τετάρτη οι πρώτες συναντήσεις
Στοχευμένες ενέργειες εντός έξι μηνών ζήτησε από την Chevron ο Υπουργός Ενέργειας
Πώς θα κατανεμηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια στον Λίβανο-Στη διαχείριση του συριακού το μεγαλύτερο μέρος
Συζητήθηκε τροπολογία Ε. Χαραλαμπίδου για θητεία Προέδρου ΚΣ ΟΑΣΕ
Χαιρέτισε την απόφαση της Κυβέρνησης για μισθολογική αναβάθμιση των ΣΥΟΠ ο Σιζόπουλος
Απειλεί την Τουρκία ο Τατάρ ότι αν αλλάξει πολιτική δεν θα είναι ξανά υποψήφιος