Καθαρή η θαλάσσια περιοχή της Μαρίνας Αγίας Νάπας

Η Μεσόγειος Θάλασσα, σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε., φιλοξενεί πάνω από 400 εκατομμύρια κατοίκους σε 22 χώρες, από τους οποίους τα 143 εκατομμύρια διαβιούν στα παράλια, και άλλα 175 εκατομμύρια την επισκέπτονται κάθε χρόνο. Η ευημερία του μεσογειακού πληθυσμού εξαρτάται από την υγεία της Μεσογείου, μια από τις πλουσιότερες και συγχρόνως ευάλωτες θάλασσες στον κόσμο.

Σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου εκτίθεται σε διάφορα απόβλητα, γεωργικά, αερόφερτα σωματίδια και απορροές ποταμών, τα οποία μεταφέρουν στη θάλασσα παθογόνους οργανισμούς κ.ά.

Η Μαρίνα της Αγίας Νάπας, ένα εμβληματικό έργο για την Κύπρο και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εκτιμάται ότι συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού επιπέδου τουριστών και μέχρι στιγμής είναι η μοναδική μαρίνα στην Κύπρο που έχει πιστοποιηθεί με το διεθνές πρότυπο ISO-13687-1 για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Η Τράπεζα Κύπρου, ως οργανισμός που επιδεικνύει ενδιαφέρον για τα περιβαλλοντικά θέματα και κυρίως για την προστασία του θαλάσσιου πλούτου, σε συνεργασία με τη ΜΚΟ CYMEPA (Κυπριακή Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος) και το ερευνητικό Κέντρο East Med Energy Research for Growth and Education Centre of Excellence – (EMERGE) του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) ανάλαβαν δράσεις για καθαρότερες θάλασσες.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Seaμαχία» της Τράπεζας Κύπρου που εγκαινιάστηκε πέρσι, ολοκληρώθηκε μόλις πρόσφατα με επιτυχία το πιλοτικό έργο για την παρακολούθηση της ποιότητας του θαλάσσιου νερού στην περιοχή της Μαρίνας Αγίας Νάπας.

Το EMERGE ανάλαβε και έφερε σε πέρας την πρώτη πιλοτική έρευνα, κατόπιν σχεδιασμού, εγκατάστασης και δοκιμών ενός μοναδικού για την περιοχή συστήματος παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων και ποιοτικών χαρακτηριστικών θαλάσσιου νερού που αφορούν τη θαλάσσια περιοχή της Μαρίνας.

Ποιότητα παράκτιου νερού

Κατά τη μελέτη λήφθηκαν χρήσιμα δεδομένα για επιλεγμένες παραμέτρους ποιότητας παράκτιου θαλάσσιου νερού για μια χρονική περίοδο σχηματίζοντας μια αρχική βάση δεδομένων. Τα αποτελέσματα έχουν δείξει ότι όλοι οι παράμετροι είναι μέσα στα αναμενόμενα πλαίσια για μια τέτοια περιοχή, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Μέσα από τη μελέτη, τον σχεδιασμό, την εγκατάσταση και την παρακολούθηση έχουν αποκτηθεί εμπειρίες και γνώσεις οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποτελεσματική μετέπειτα λειτουργία του συστήματος και στον καλύτερο σχεδιασμό νέων τέτοιων συστημάτων. Η αρχική βάση δεδομένων που έχει δημιουργηθεί, θα αναπτυχθεί με την πάροδο του χρόνου καθώς θα συγκεντρώσει σημαντικό όγκο δεδομένων για το θαλάσσιο περιβάλλον στην περιοχή.

Στόχος είναι να αναπτυχθεί ένα σύστημα επεξεργασίας δεδομένων για την έγκαιρη ανίχνευση δεικτών ρύπανσης το οποίο μπορεί να παρέχει προειδοποιήσεις όταν αρχίζουν να δημιουργούνται προβλήματα, αλλά και να βοηθήσει τον καλύτερο σχεδιασμό προληπτικών και διορθωτικών μέτρων και υποδομών, και την ανάπτυξη και εγκαθίδρυση ενός πυρήνα γνώσης για εκπαίδευση, έρευνα και ανάπτυξη που μπορεί να στηρίξει ολόκληρο το νησί.

Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης

Σύμφωνα με την Καθηγήτρια Τούλα Ονουφρίου, στο EMERGE, «η εγκατάσταση του πιλοτικού συστήματος, η εμπειρία, η επιστημονική γνώση και τα δεδομένα που έχουν αποκτηθεί δίνουν την ευκαιρία για σχεδιασμό και εγκατάσταση και άλλων παρόμοιων συστημάτων σε άλλες παράκτιες περιοχές της Κύπρου, ώστε να επιτευχθεί τη δημιουργία ενός εθνικού δικτύου παρακολούθησης της ποιότητας θαλάσσιου νερού στις παράκτιες περιοχές μας. Όλα τα δεδομένα από τα δίκτυα παρακολούθησης συγκεντρώνονται στην πλατφόρμα βάσης δεδομένων του EMERGE και μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία εθνικού δικτύου ενόργανης παρακολούθησης του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Στη διάθεση του έργου θα βρίσκονται η υφιστάμενη ερευνητική υποδομή και τεχνογνωσία που υπάρχει στο EMERGE για τoν σχεδιασμό και τη λειτουργία εργαστηρίων πεδίου για παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο σημαντικών παραμέτρων που αφορούν το θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά και άλλα εργαλεία για τη δημιουργία της βάσης δεδομένων για αποτελεσματική επεξεργασία των μετρήσεων».

Εκ μέρους της Τράπεζας Κύπρου η Έλλη Ιωαννίδου, Διευθύντρια Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας της Τράπεζας Κύπρου σε δηλώσεις της αναφέρει πως «Η Τράπεζα Κύπρου στο πλαίσιο των ενεργειών της για προστασία του Περιβάλλοντος, στοχεύει στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον, στην ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου για προστασία του περιβάλλοντος και στην προώθηση της πράσινης οικονομίας. Οι ενέργειες αυτές ενισχύουν το θετικό αντίκτυπό της Τράπεζας στον Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών «Ζωή Στο Νερό» που είναι ευθυγραμμισμένος με την Περιβαλλοντική, Κοινωνική και σχετική με την Διακυβέρνηση (ESG) στρατηγική της. Η πρωτοβουλία για καθαρότερες θάλασσες στοχεύει στην απόκτηση γνώσεων για την ποιότητα του νερού, στη δημιουργία βάσης δεδομένων και στις έγκαιρες παρεμβάσεις για την προστασία του θαλάσσιου πλούτου. Γενικότερα, να αναφέρω ότι η Τράπεζά μας εφαρμόζει περιβαλλοντικές πολιτικές και διαδικασίες στις δανειοδοτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητές μας, ενώ στο πλαίσιο της πολιτικής του πράσινου δανεισμού, προωθούμε την πράσινη οικονομία μέσω του σχεδιασμού και της ενσωμάτωσης περιβαλλοντικών διαδικασιών στις διαδικασίες χορήγησης δανείων. Αρχές του 2023, στο πλαίσιο της εκστρατείας για τη νέα κάρτα Visa Debit που κατασκευάζεται από πλαστικό ανακτημένο από τις θάλασσες, η Τράπεζα ενημέρωσε το κοινό για τα θέματα ρύπανσης του νερού από πλαστικά και τις επιπτώσεις στη ζωή κάτω από τη θάλασσα, μέσω ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας που ετοιμάστηκε για το σκοπό αυτό. Το Σαββατοκύριακο 1 και 2 Ιουλίου, με στόχο την περαιτέρω ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων, η Τράπεζα διοργάνωσε με τεράστια επιτυχία την δράση «Είναι τόσο… cool να ανακυκλώνεις!» στην δημοφιλή παραλία του Πρωταρά, Fig Tree Bay. Σε συνεργασία με τον Δήμο Παραλιμνίου, προσκαλούσαμε τους λουόμενους να φέρουν στους κάδους ανακύκλωσης τα πλαστικά μπουκάλια και ποτήρια και η Τράπεζα τους κερνούσε παγωτό από το ειδικά διαμορφωμένο φορτηγάκι μας. Επιπλέον, διοργανώσαμε ταυτόχρονο καθαρισμό δύο παραλιών στις 17 Ιουνίου, σε Λεμεσό και Λάρνακα, με τη συμμετοχή προσωπικού μας, ενισχύοντας παράλληλα τον εταιρικό εθελοντισμό. Οι καθαρισμοί διοργανώθηκαν σε συνεργασία με την CYMEPA και τους Δήμους Λεμεσού και Λάρνακας.»

Δειτε Επισης

Από την επόμενη κατάταξη η εθελοντική στράτευση γυναικών στην Ε.Φ-Προάγονται σε αρχιλοχίες 104 ΣΥΟΠ
Μονόλεπτη σιγή στην Ολομέλεια για τον θάνατο του Ευστάθιου Ευσταθίου
Αποδέχτηκε η Ολομέλεια την αναπομπή για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά
Έρχεται αναθεωρημένο Στεγαστικό Σχέδιο για νέους και ζευγάρια εντός Ιανουαρίου
Χωρίς νερό η Μέσα Γειτονιά λόγω βλάβης-Το μεσημέρι θα γίνει η αποκατάσταση
Ξεκινά η διαδικασία ταχείας αδειοδότησης έργων στρατηγικής ανάπτυξης
Ομόφωνα αποδεκτή από την Επιτροπή Θεσμών η αναπομπή του νόμου για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά
ΒΙΝΤΕΟ: Στον Κοτσιάτη η φωταγώγηση της κοινότητας Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας-«Ευχή μας η επιστροφή»
Έκτακτη συνεδρία Ολομέλειας της Βουλής για τις συναλλαγές μεγάλων ποσών
Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στο μενού του καιρού-Πότε τίθεται σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση