Ανησυχία από τις διακοπές ρεύματος για τους ασθενείς που λαμβάνουν κατ' οίκον μηχανική υποστήριξη

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν οι αλλεπάλληλες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, ειδικότερα για τους ασθενείς που βρίσκονται σε κατ’ οίκον νοσηλεία και χρησιμοποιούν συσκευές οξυγόνου, κάτι το οποίο έθεσε σε ετοιμότητα και το Υπουργείο Υγείας, ώστε να παρασχεθεί βοήθεια σε περίπτωση που κριθεί ανάγκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Υγείας έδωσε οδηγίες ώστε να βρίσκονται σε εγρήγορση όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, ιδιαιτέρως τα ασθενοφόρα, ώστε όταν και εφόσον κριθεί ανάγκη, να σπεύσουν άμεσα για τη μεταφορά ασθενούς στο Νοσοκομείο.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από πλευράς Υπουργείου Υγείας, διαμηνύεται πως δεν είναι κάτι που μπορεί να χειριστεί και να προειδοποιήσει προηγουμένως τους συγκεκριμένους ασθενείς που βρίσκονται σε κατ’ οίκον νοσηλεία, καθώς οι διακοπές παροχής ρεύματος, είναι απρόβλεπτες στις πλείστες των περιπτώσεων και έτσι ο κάθε ασθενής που νοσηλεύεται στο σπίτι του και χρήζει υποστήριξης από μηχάνημα που λειτουργεί με ρεύμα, σε περίπτωση διακοπής, πρέπει να έχει άμεση υποστήριξη με άλλο τρόπο.

Όπως αναφέρει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμου Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 60 ασθενείς που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, ωστόσο, λόγω των διακοπών του ρεύματος, έγιναν περαιτέρω ενέργειες για αποφυγή προβλημάτων. «Συνήθως, αυτοί οι ασθενείς διαθέτουν έξτρα μπαταρίες για τους αναπνευστήρες τους και υπάρχουν και ασθενείς οι οποίοι έχουν προχωρήσει στην αγορά μικρών γεννητριών, για να μπορούν όταν υπάρχει διακοπή ρεύματος μεγάλης διάρκειας όπως στην παρούσα φάση, να έχουν υποστήριξη για λίγες ώρες από τους αναπνευστήρες».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, «οι αναπνευστήρες που έχουν στη διάθεσή τους αυτοί οι ασθενείς, είναι ηλεκτρονικά μηχανήματα, τα οποία η διακοπή του ρεύματος, μπορεί να τα επηρεάσει. Στις περιπτώσεις όπου ο αναπνευστήρας πάθει βλάβη λόγω της διακοπής, τότε μπαίνει σε διάφορες περιπέτειες ο ασθενής, που δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα καταλήξει. Πρέπει να ειδοποιηθεί άμεσα ασθενοφόρο σε τέτοιες περιπτώσεις και να γνωρίζει κάποιο άτομο που βρίσκεται στο σπίτι, πώς να αποσυνδέσει τον αναπνευστήρα και να του παρέχει οξυγόνο, με κάποια άλλα βοηθήματα».

Ενήμερη η ΑΗΚ για τα άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης

Την ίδια ώρα, η ΑΗΚ είναι ενήμερη για τις κατοικίες που χρειάζονται συνεχώς ρεύμα, όπου υπάρχει άτομο το οποίο χρησιμοποιεί συσκευές με ηλεκτρική ενέργεια για σοβαρούς λόγους υγείας και έτσι η Αρχή, προχωρεί σε ενημέρωση από πολύ νωρίς, για τις προγραμματισμένες όμως διακοπές ρεύματος.

Όπως εξηγεί η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, «όταν υπάρχουν προγραμματισμένες διακοπές, τα σπίτια τα οποία έχουν άτομα τα οποία εξαρτάται η ζωή τους από μηχανήματα τα οποία χρειάζονται ηλεκτρισμό, ενημερώνονται εκ των προτέρων. Βέβαια, δεν μπορεί η ΑΗΚ από την πλευρά της να παρέχει γεννήτρια σε κάθε σπίτι από αυτά, αλλά δυστυχώς, πρέπει να φροντίζουν τα ίδια τα σπίτια, να έχουν μια μικρή γεννήτρια και να λαμβάνουν τα μέτρα τους όταν υπάρχει διακοπή».

Ιδιαίτερο προβληματισμό όμως, προκαλούν οι απρόβλεπτες βλάβες που υπάρχουν στην ηλεκτροδότηση, με την ΑΗΚ, να μην γνωρίζει φυσικά πού και πότε θα παρουσιαστεί πρόβλημα και πόσο χρόνο θα χρειαστεί η επιδιόρθωση. «Αντιλαμβάνεστε, ότι δεν μπορούμε να προλάβουμε να ενημερώσουμε σε αυτές τις περιπτώσεις. Είναι ένα έκτακτο πρόβλημα, που δεν γνωρίζουμε ούτε εμείς οι ίδιοι, πότε θα παρουσιαστεί και ποιους επηρεάζει, αφού υπάρχουν ακόμη και σπίτια που είναι απέναντι, αλλά το ένα ηλεκτροδοτείται από ένα υποσταθμό και το απέναντι σπίτι, από άλλο υποσταθμό».

Δυστυχώς, όταν υπάρχουν τέτοιες βλάβες, εξήγησε η κ. Παπαδοπούλου, «δεν μπορούμε να ενημερώνουμε αυτά τα άτομα, αλλά για τις προγραμματισμένες διακοπές, μπορούμε να ενημερώσουμε και είναι κάτι που πράττουμε. Όταν μας ενημερώσει ο πελάτης ότι στο σπίτι του υπάρχει άτομο που η ζωή του εξαρτάται από ρεύμα, δίνουμε ειδοποίηση σαρανταοκτώ ώρες προηγουμένως και τους παρέχουμε επίσης ένα τηλέφωνο επικοινωνίας, ούτως ώστε εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, να διαφοροποιήσουμε την ώρα των εργασιών που θα υπάρχει διακοπή ρεύματος. Βρίσκονται καταχωρημένοι στο σύστημα της ΑΗΚ αυτοί οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, ούτως ώστε να έχουμε γνώση τόσο και εμείς, αλλά τόσο και οι ίδιοι, πότε θα υπάρξει διακοπή ρεύματος».

Δειτε Επισης

Υποβλήθηκαν 7.734 αιτήσεις στην «επιτροπή ακινήτων»-Αποφασίστηκε αποζημίωση 467.060.546 στερλινών
Εργαστήρια με θέμα τον αυτισμό πραγματοποίησε το ΥΠΑΝ
Για «αδιαφορία» στην τήρηση νομοθεσίας για θεσμό Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ κάνει λόγο η Ισότητα
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Αντιδρούν για το χαλλουμι και ετοιμάζουν συνάντηση οι αγελαδοτρόφοι-«Ευνοείται η παραγωγή στα κατεχόμενα»
Υπάλληλοι καθυστερούν να μεταβούν στη δουλειά-Τι καταγράφει έκθεση της Ελεγκτικής για τον ΟΚΥΠΥ
Συζήτησαν αλλαγές για την Τ.Α. Σιζόπουλος και Γιωρκάτζιης
Ζήτησε άμεσα τα στοιχεία στελέχωσης των Συμπλεγμάτων ο ΥΠΕΣ
Οκτώ τυχεροί κέρδισαν αλλά δεν εξαργύρωσαν τα λαχεία τους-Επιστρέφουν στο κράτος τα χρήματα εντός Νοεμβρίου
Στη Γενεύη η Επ. Νομοθεσίας για αξιολόγηση Κύπρου για Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα