Ν. Χριστοδουλίδης: Πέραν του 98% των παράτυπων αφίξεων μεταναστών από τα κατεχόμενα

Είναι σαφές ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα, ώστε να αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κρίση και αυτά πρέπει να γίνουν σε συνεργασία και συντονισμό, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στην παρέμβασή του στις εργασίες της διεθνούς Διάσκεψης για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιείται στη Ρώμη, κατόπιν πρόσκλησης της Πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.

Τόνισε ακόμη ότι τα τελευταία έξι χρόνια η Κύπρος αποτελεί συνεχώς το κράτος μέλος της ΕΕ με τον μεγαλύτερο αριθμό αιτητών ασύλου διεθνούς προστασίας, σε αναλογία πληθυσμού.

Στη Διάσκεψη συμμετέχουν μεσογειακά κράτη μέλη της ΕΕ, χώρες της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, ευρωπαϊκοί θεσμοί, ο ΟΗΕ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί και διεθνή χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα.

Γραπτή δήλωση του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας,  Βίκτωρα Παπαδόπουλου  αναφέρει ότι σε παρέμβαση του κατά τις εργασίες της Διάσκεψης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι χώρες μας αντιμετωπίζουν, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, την τεράστια και αυξανόμενη πρόκληση που αφορά τις μεταναστευτικές ροές, κάτι που έχει αντίκτυπο σε διάφορους τομείς στις χώρες μας, όπως η οικονομία. Είναι σαφές ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα, ώστε να αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κρίση και αυτά πρέπει να γίνουν σε συνεργασία και συντονισμό, τόνισε.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι το μεταναστευτικό θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που καλείται η χώρα να διαχειριστεί. Τα τελευταία έξι χρόνια, ανέφερε, η Κύπρος αποτελεί συνεχώς το κράτος μέλος της ΕΕ με τον μεγαλύτερο αριθμό αιτητών ασύλου διεθνούς προστασίας, σε αναλογία πληθυσμού. Το ποσοστό των αιτητών και των δικαιούχων διεθνούς προστασίας στην Κύπρο ξεπερνά τις 55 χιλιάδες άτομα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 6% του πληθυσμού της χώρας, είπε.

Πρόσθεσε ότι τα τελευταία τρία χρόνια οι αυξανόμενες παράτυπες αφίξεις από θαλάσσης, αλλά και από ξηράς μέσω της πράσινης γραμμής είναι ανησυχητικές, σημειώνοντας ότι πέραν του 98% των παράτυπων αφίξεων γίνονται μέσω των κατεχόμενων περιοχών της Δημοκρατίας, όπου η Κυβέρνηση δεν μπορεί να ασκήσει έλεγχο.

Κατά συνέπεια, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το μεταναστευτικό και όλα τα θέματα που πηγάζουν από αυτές τις έντονες μεταναστευτικές πιέσεις αποτελούν ένα πολύ σοβαρό θέμα για την Κύπρο και η Κυβέρνηση διαθέτει σημαντικούς πόρους, και με τη στήριξη της ΕΕ, στην προσπάθεια της να διαχειριστεί την κατάσταση.

Επεσήμανε ακόμη ότι οι χώρες μας καλούνται να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές, ενώ ταυτόχρονα να διασφαλίσουν πρόσβαση στη διεθνή προστασία σε αυτούς που πραγματικά την χρειάζονται. Χωρίς αμφιβολία, οι ενέργειες μας πρέπει να είναι ανθρωποκεντρικές και ο στόχος μας να είναι κυρίως η αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της παράτυπης μετανάστευσης.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι επιβάλλεται να εφαρμοστεί μια συνολική, συντονισμένη και ενιαία προσέγγιση στην αντιμετώπιση του θέματος αυτού, που να περιλαμβάνει στενή και ειλικρινή συνεργασία ανάμεσα στις επηρεαζόμενες χώρες, αλλά και περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, επίσης, ότι η Κύπρος συνηγορεί υπέρ της παροχής βοήθειας σε χώρες που έχουν επιδείξει ότι είναι αξιόπιστοι εταίροι, όπως την Αίγυπτο , τον Λίβανο και την Ιορδανία που έχουν επωμιστεί τεράστιο βάρος σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό.

Θα πρέπει, πρόσθεσε, να δοθούν σε αυτές τις χώρες,  τα μέσα για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της άτυπης μετανάστευσης, σημειώνοντας ότι η Αίγυπτος έχει κάνει προσπάθειες για αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης προς χώρες της ΕΕ και φιλοξενεί τεράστιο αριθμό προσφύγων, ενώ ο Λίβανος  φιλοξένονει για τον περισσότερο καιρό από όποιο άλλο κράτος, τον μεγαλύτερο αριθμό Σύριων προσφύγων σε σύγκριση με τον πληθυσμό της χώρας, και παρά την πολιτική και οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει, όπως, επίσης, και η Ιορδανία, η οποία χρειάζεται άμεση στήριξη.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη σημασία του σεβασμού στην εθνική κυριαρχία των χωρών, και στην κοινή ευθύνη, αλληλεγγύη και συνεργασία που επιβάλλονται να υπάρχουν ανάμεσα σε εταίρους που στοχεύουν σε αμοιβαία επωφελή αποτελέσματα.

Δειτε Επισης

Ενώνουν δυνάμεις για τις κοινές προκλήσεις του Ελληνισμού Σαμαράς, Μυλωνάς και Ευσταθίου
Βέβαιη η Ραουνά για συνέχιση της αγαστής συνεργασίας με Δανία στο Τρίο Προεδρίας
Ομόφωνη έγκριση από Βουλή τροποποίησης του Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Έκκληση Ερχιουρμάν σε ηγέτες για συνδυασμό προτάσεων για τα οδοφράγματα
Πακέτο 50 κειμένων αναμένεται ενώπιον Επιτροπής Εσωτερικών για εκλογικές διαδικασίες
Προστασία συνόρων και μετανάστευση στη συνάντηση Ιωαννίδη και Γκιουλέκα
Λ Φουρλάς: Το Kυπριακό να συμπεριληφθεί στην ατζέντα συνομιλιών της Ύπατης Εκπροσώπου στην Τουρκία
Επανέλαβε την ετοιμότητα της Λευκωσίας ο Λετυμπιώτης-«Μόνο στις συνομιλίες μπορεί να δημιουργηθεί θετικό κλίμα»
Χωρίς το ΟΚ της Τουρκίας δεν πρόκειται να υπάρξει ομοσπονδία όποιος κι αν εκλεγεί «πρόεδρος»
Ενημερώθηκε για τα συμπεράσματα των Αμερικανών για την βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» ο Πάλμας