Καρογιάν: Να ξεφύγουμε από σαθρές νοοτροπίες που αποδείχθηκαν εθνικά επιζήμιες

Πρέπει να ξεφύγουμε από σαθρές νοοτροπίες και συμπεριφορές, που μυρίζουν ναφθαλίνη και που διαχρονικά αποδείχθηκαν εθνικά επιζήμιες, δήλωσε την Κυριακή ο τέως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και Πρόεδρος της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Μάριος Καρογιάν, ο οποίος είπε ότι η προσπάθεια πρέπει να είναι ακατάπαυστη, με πατριωτικό και διεκδικητικό ρεαλισμό, αλλά και με συνέπεια σε αρχές, να πολιτευτούμε με καθαρότητα σκέψης, σύνεση και μακριά από δοκιμασμένες και ατελέσφορες συνταγές, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν σε νέες περιπέτειες και σε νέα δεινά.

Σε ομιλία του, στο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα Παναγιώτη Κατσιδιάρη, στον Ιερό Ναό Οσίου Αββακούμ, στο Φτερικούδι, ο κ. Καρογιάν είπε ότι «σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα μπορούμε καν δικαιολογηθούμε σε όσους θα έρθουν μετά από εμάς σ’ αυτή τη μαρτυρική γη, αν δεν μεριμνήσουμε τώρα για την ασφάλεια τους», σημειώνοντας ότι «μπορεί τα σαράντα εννέα χρόνια που έχουν περάσει από το δίδυμο έγκλημα του Ιούλη 1974 να είναι πολλά, όμως, η σκληρή πραγματικότητα δεν επιτρέπει ούτε ψευδαισθήσεις ούτε εγκατάλειψη του αγώνα».

«Αν χάσουμε την πίστη μας», είπε, «στο δίκαιο του αγώνα μας και αν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε μειώσουν τις αντοχές και κάμψουν τις αντιστάσεις μας, η κατάληξη θα είναι οδυνηρή. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο εμμένουμε στις αρχές μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος». 

Σύμφωνα με τον Μάριο Καρογιάν «είναι γι’ αυτό που εμμένουμε στις αρχές του διεθνούς δικαίου και τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, γι’ αυτό και στηρίζουμε την πρωτοβουλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη για ενεργό συμμετοχή της ΕΕ, στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού και την επανέναρξη των συνομιλιών.

Όπως είπε ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ «το χρέος απέναντι στην πατρίδα και το λαό μας είναι ασήκωτο και η ευθύνη είναι βαριά», για να συμπληρώσει ότι «οφείλουμε να διδαχθούμε και ακολούθως να διδάξουμε τα μηνύματα που εκπέμπουν το αγωνιστικό παράδειγμα του αείμνηστου Παναγιώτη και οι διαχρονικές θυσίες του λαού μας, να στηριχθούμε στις ιερές παρακαταθήκες των ηρώων μας, να εμπνευστούμε από την ιστορία και τον πολιτισμό μας και να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του εθνικού μας προβλήματος, στηριγμένη στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και του Διεθνούς Δικαίου».

Συνέχισε λέγοντας ότι «ο λαός μας δικαιούται να ανακτήσει την ελευθερία του και δικαιούται να νιώσει ασφάλεια με μια λύση που θα δίνει τη δυνατότητα ειρηνικής συμβίωσης όλων των κυπρίων, μια λύση που θα επανενώσει την κοινωνία, το έδαφος, την οικονομία και τους θεσμούς, μια λύση, κυρίως, που θα εξασφαλίζει και την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού στη γη των πατέρων του».

Είπε ακόμα ότι «ενώ εδώ στην Κύπρο περιστρεφόμαστε γύρω από τον δικό μας μικρόκοσμο, ραγδαίες είναι οι εξελίξεις και οι αλλαγές στη διεθνή πολιτική και κοινωνικό-οικονομική σκηνή, αλλά και στη γύρω περιοχή μας, αφού γεωγραφικά ζούμε σε μια ασταθή γειτονιά, με μια Τουρκία απρόβλεπτη και αντιφατική στις πολιτικές της, ως αποτέλεσμα της συνεχούς αναζήτησης των τρόπων να καταστεί μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη».

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό, όπως παραμείνουμε πιστοί στις διακηρυγμένες μας θέσεις, επιδιώκοντας την άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο όπου διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, με στόχο να καταλήξουμε στο μόνο εφικτό και αποδεκτό πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, που δεν άλλο, από τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία», ανέφερε ο κ. Καρογιάν.

Δειτε Επισης

Πρόεδρο Αρμενίας και Αντιπρόεδρο Γκάμπια συνάντησε ο ΠτΔ, επαφές και με αξιωματούχους ΗΑΕ
Πάνω από 110 χώρες συμφωνούν να τριπλασιάσουν την παγκόσμια ικανότητα ΑΠΕ έως 2030
Ν. Χριστοδουλίδης: Θα μελετήσουμε τρόπους για μετατροπή κοινοτήτων σε πράσινες
Ελεγκτής για διακίνηση παιδιών του ΠτΔ-«Τον είχα ενημερώσει σε συνάντηση, η παρανομία αφορά μόνο τα οχήματα και τη δαπάνη»
Συγκρίνει την κατάσταση στην Κύπρο με την Ιρλανδία η ΟΥΝΦΙΚΥΠ-«Χρειάζεται βούληση των δύο πλευρών»
Το «παίζω, ξηπαίζω» με τις δημοσκοπήσεις, τα πολιτικά κριτήρια και το βάρος της ευθύνης
Η Πύλα, ο Άγιος Δομέτιος και ο επόμενος απεσταλμένος του Κυπριακού...
Παρακολουθούν στενά την κατάσταση τα ΗΕ-Εργάζεται για αποκατάσταση του στάτους κβο ο Στιούαρτ
Τίμησε τον ιστορικό του ηγέτη ο ΔΗΣΥ-«Οι βασικές πολιτικές επιλογές του Κληρίδη έχουν δικαιωθεί»
Επανεκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού