Προκοπίου: Προτεραιότητα η επανέναρξη νέας προσπάθειας στο Κυπριακό

Η επανέναρξη μιας νέας προσπάθειας στο Κυπριακό έχει τεθεί ως προτεραιότητα από την Κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη, ανέφερε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, Άννα Κουκκίδη Προκοπίου. 

Η κ. Προκοπίου μιλούσε το πρωί της Κυριακής στο ετήσιο μνημόσυνο των ηρώων του Καλοπαναγιώτη, Νίκου Παπαϊωάννου, Νίκου Κωνσταντίνου, Σάββα Συμεού Χατζησυμεού και Γεώργιου Μαυρομάτη, οι περισσότεροι εκ των οποίων έπεσαν μαχόμενοι κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974. 

Αρχικά, η Υπουργός σημείωσε ότι «για σχεδόν πενήντα χρόνια δεν κατέστη δυνατή η λύση του Κυπριακού με τρόπο που να δικαιώνει τους ήρωες της πατρίδας μας, τους πρόσφυγές μας και να οδηγήσει στην απαλλαγή της κατοχής και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων».

Εν συνεχεία, τόνισε ότι «η επανέναρξη μιας νέας προσπάθειας στο Κυπριακό έχει τεθεί ως προτεραιότητα από την Κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες έχει ζητήσει τον διορισμό απεσταλμένων τόσο από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει εκφράσει κατ’ επανάληψη την πρόθεσή της να παρακαθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παρά τις συνεχείς προκλητικές δηλώσεις από την τουρκική και την τουρκοκυπριακή πλευρά για λύση δύο κρατών, η οποία ποτέ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την πλευρά μας», υπογράμμισε η κ. Προκοπίου.

«Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που πηγάζουν από τη στάση της τουρκικής πλευράς, εντούτοις έχουμε την υποχρέωση να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, το ευρωπαϊκό κεκτημένο καθώς και τον τερματισμό του απαράδεκτου και αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων», επεσήμανε η Υπουργός Δικαιοσύνης. 

«Η συνέχιση του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση αποτελεί δέσμευση και υποχρέωση προς όλους όσοι θυσιάστηκαν για την πατρίδα μας», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Σε λειτουργεία 18 νέες κάμερες τροχαίας και στη Λάρνακα-Αναλυτικά όλα τα σημεία
Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες και χαλάζι
Πρώτη φορά Ελλάδα-Τουρκία δεσμεύονται για ήρεμα νερά υποστηρίζει η Αθήνα για τη Διακήρυξη
Πράσινο Υπουργικού για τρία ορόσημα πληρωμής του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Νοσηλευτής άφησε ασθενή για επτά ώρες σε αποθήκη νοσοκομείου-Έρευνα από ΟΚΥπΥ
Το Υπουργικό ενέκρινε τη Στρατηγική Έρευνας & Καινοτομίας και Σχέδιο Δράσης για την περίοδο 2024-26
Ενέκρινε τη σύσταση Ερευνητικής Επιτροπής για την εκτροπή του νερού από τον Κούρρη το Υπουργικό
Πλήγμα από ισραηλινό άρμα μάχης προκάλεσε τον θάνατο ενός δημοσιογράφου στο Λίβανο
ΒΙΝΤΕΟ: Αεροδιακομιδή άνδρα από πλοίο με σημαία της Μάλτας-Ενεργοποιήθηκε το «Νέαρχος»
Με αναφορές στο Κυπριακό οι δηλώσεις Μητσοτάκη και Ερντογάν-«Επωφελής μια βιώσιμη και μόνιμη λύση»