Ηλία: Χρέος όλων η διαφύλαξη της ευημερία των Κυπρίων

Χρέος όλων είναι η διαφύλαξη του μέλλοντος και της ευημερία των Κυπρίων και η παράδοση μιας πατρίδας ολόκληρης, όπου να μπορούν να ζήσουν ειρηνικά, δήλωσε την Κυριακή ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Δρ. Ελίκκος Ηλία.

Κατά τον επιμνημόσυνο λόγο του, στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων και των αγνοουμένων της Kοινότητας Μενοίκου, ο Δρ. Ηλία ανέφερε ότι «σαράντα εννέα χρόνια μετά, δεν λησμονούμε τους νεκρούς μας, τις οικογένειες όσων ακόμη να διακριβωθεί η τύχη τους, όσους βίωσαν την αιχμαλωσία, τον ξεριζωμό, τις φρικαλεότητες και τα βασανιστήρια», προσθέτοντας ότι «σαράντα εννέα χρόνια μετά συνεχίζουμε να διατηρούμε άσβεστη τη μνήμη των ηρώων μας, με μόνη μας έγνοια την απελευθέρωση του πολύπαθου νησιού μας».

«Αυτό», σημείωσε, «θα ήταν το καλύτερο μνημόσυνο και η μεγαλύτερη δικαίωση γι’ αυτούς».

Σύμφωνα με τον Ελίκκο Ηλία «διδασκόμενοι από τις πράξεις και τη θυσία των ηρώων ας προσμετρήσουμε τις ιστορικές μας ευθύνες και ας μείνουμε πιστοί στον σκοπό, για τον οποίο έδωσαν τις ζωές τους και αυτός δεν είναι άλλος από την απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας».

Συνέστησε συνέχιση του αγώνα για δικαίωση, μέχρι να βρεθεί λύση στο εθνικό  πρόβλημα, κάνοντας λόγο για «μια λύση που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων, στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών».

Όπως είπε ο Δρ. Ηλία «το οφείλουμε στους νεκρούς μας, τους αγνοουμένους μας, αλλά και στις γενιές που θα μας διαδεχθούν».

«Είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε το μέλλον και την ευημερία των Κυπρίων και να τους παραδώσουμε μια πατρίδα ολόκληρη, μια πατρίδα όπου να μπορούν να ζήσουν ειρηνικά», συνέχισε.

Αναφερόμενος στους ήρωες της κοινότητας Μενοίκου, είπε πως «θυσίασαν τη ζωή τους, προασπιζόμενοι τα πάτρια εδάφη από τις επιβουλές των Τούρκων εισβολέων», ενώ απέδωσε τον προσήκοντα φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ήρωες Νικόλαο Παλαζή, Ελευθέριο Ζαντή, Θεόδωρο Παπαπαναγιώτου, Κώστα Αθανασίου, Χρηστάκης Λουκά, καθώς και τον αγνοούμενο Ανδρέα Πέτρου.

Δειτε Επισης

Προκλητικός ο Τούρκος ΥΠΑΜ-«Θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες στην Κύπρο»
Ξεκαθαρίζει πως προχωρά ο εκσυγχρονισμός της Ελεγκτικής ο Χαρτσιώτης-Συναντά Β. Γενικό Ελεγκτή
Στο Υπουργικό ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025
Από το 2020 στο 2024... Ένας πόλεμος με πολλές μάχες και τίτλοι τέλους με προαναγγελία για νέα αρχή
Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας