Το deal 50 δισ. Ερντογάν με Εμιράτα φέρνουν «δώρο» και τον καταζητούμενο μαφιόζο Πεκέρ

Δεν ήταν μόνο τα 50 δισ. δολάρια των συμφωνιών της Τουρκίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που αποκόμισε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του εκεί.

Ανάμεσα στις 13 συμφωνίες που συσφίγγουν τις σχέσεις των δύο χωρών υπάρχει και μια που επηρεάζει έναν αντίπαλο του προέδρου της Τουρκίας, ένα «δώρο» των εμίρηδων, αυτή που αφορά τη συμφωνία έκδοσης μεταξύ της Τουρκίας και των Εμιράτατων, γεγονός που ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο Τούρκους εγκληματίες που έχουν διαφύγει εκεί.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θεωρούνται εδώ και καιρό ασφαλές καταφύγιο για βαλκάνιους εγκληματίες, όπως Αλβανούς, αλλά και των Τούρκους, αναφέρει το Balkan Insight. Μέχρι πρόσφατα ήταν πολύ δύσκολο να εκδοθούν καταζητούμενοι εγκληματίες από τα Εμιράτα, αλλά και αυτοί εξαγοράζαν την ασφαλή διαμονή τους επενδύοντας μεγάλα χρηματικά ποσά στη χώρα.

Μεταξύ τους είναι ο Σεντάτ Πεκέρ, καταδικασμένος ηγέτης εγκληματικής ομάδας που συγκλόνισε την τουρκική κυβέρνηση με μια σειρά από βίντεο στο YouTube στα οποία υποστήριζε ότι η κυβέρνηση Ερντογάν ήταν διεφθαρμένη και είχε διασυνδέσεις με τον κόσμο του εγκλήματος και το εμπόριο ναρκωτικών.

Ο Πεκέρ είχε περάσει σχεδόν δύο χρόνια στα Βαλκάνια, πριν καταφύγει στη χώρα του Κόλπου όπου ζει πλέον, εδώ και άλλα δύο χρόνια, στα Εμιράτα υπό ψηφιακή απομόνωση.

Ο δικηγόρος του Πεκέρ υποστηρίζει ότι η υπογραφή της συμφωνίας δεν σημαίνει από μόνη της ότι ο πελάτης του θα εκδοθεί στην Τουρκία, ωστόσο τα περιθώρια κινήσεων του Πεκέρ είναι πλέον περιορισμένα.

Το δεξί του χέρι, Εμρέ Ουλούρ, που είχε συλληφθεί στα Τίρανα τον περασμένο Σεπτέμβριο και εκδόθηκε στην Τουρκία, ήταν επικηρυγμένος για 25 εκατ. δολάρια. Οι εκπομπές του Πεκέρ στο Διαδίκτυο έχουν σταματήσει, έπειτα και από τις πιέσεις των Εμιράτων, τα οποία, είχαν στείλει μια σειρά από μηνύματα στον Πεκέρ ότι η έκδοση στην Τουρκία μπορεί να μην απέχει πολύ.

Καθώς η σύλληψη του Ουλούρ είχε γίνει πριν από τις τουρκικές προεδρικές εκλογές, ερμηνεύτηκε ως το κλείσιμο ενός μετώπου από τον Ερντογάν στην πορεία προς την κάλπη. Η νίκη του Ερντογάν τον Μάιο και η αναθέρμανση των σχέσεων της Τουρκίας με τα Εμιράτα δείχνουν ότι υπάρχει πλέον και το νομικό έρεισμα για μια έκδοση και ότι ο κλοιός για τον Πεκέρ έχει στενέψει επικίνδυνα.

Δειτε Επισης

Λύθηκε υπόθεση βιασμού και φόνου 57 χρόνια μετά στη Βρετανία-Ένοχος ένας 92χρονος
ΒΙΝΤΕΟ: Σύγκρουση αεροσκαφών σε διάδρομο-Το φτερό Boeing διέλυσε το πηδάλιο ενός Airbus
Να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα ζητά η αντιπολίτευση στο Ισραήλ-Στους 58 οι νεκροί από νέες επιθέσεις
Ο Ζελένσκι εμφανίστηκε με κάτι σαν… κοστούμι και αναστάτωσε τις αγορές στοιχημάτων
ΒΙΝΤΕΟ: Επίθεση από τους «Στρατιώτες του Θεού» στον ελληνορθόδοξο ναό του Ευαγγελισμού στη Ναζαρέτ
Απομακρύνθηκαν τουλάχιστον 50.000 πολίτες στην Τουρκία-Μάχη με τις φλόγες, καταστράφηκαν σπίτια
ΒΙΝΤΕΟ: Εικόνες αποκάλυψης από την καταστροφική πυρκαγιά στην Τουρκία-Στάχτη έγιναν ολόκληρες περιοχές
Πάνω από 900 νεκροί στο Ιράν στον πόλεμο των 12 ημερών με το Ισραήλ
CIA: Η αμερικανική επίθεση στο Ισφαχάν «καθυστέρησε για χρόνια» το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
Το Ισραήλ εντείνει βομβαρδισμούς στη Γάζα εν μέσω νέας προσπάθειας για εκεχειρία