Έκρουσε τον κώδωνα το Δικαστήριο για τη βία στα γήπεδα-«Πλέον σοβαρό ζήτημα, πρέπει να προβληματίσει κάποιους»

Την απόφαση του για τρεις οπαδούς που συνελήφθησαν σε σχέση με τα επεισόδια που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου και ιστορικού αγώνα μεταξύ της ΑΕΛ και του Απόλλωνα στο νέο γήπεδο της Λεμεσού στις 11 Ιανουαρίου του 2023, ανακοίνωσε χθες το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού.

Υπενθυμίζεται ότι στο ημίχρονο του αγώνα, ανεγκέφαλοι οπαδοί και από τις δύο κερκίδες, επιδόθηκαν σε καρεκλοπόλεμο, προκαλώντας ζημιές στο γήπεδο που είχε εγκαινιαστεί έναν μήνα προηγουμένως. Τα επεισόδια σημειώθηκαν στη βορειοανατολική γωνιά του γηπέδου, εκεί που ενώνονταν η κερκίδα που φιλοξενούσε τους οπαδούς του Απόλλωνα, με την ανατολική που φιλοξενούσε τους οπαδούς της ΑΕΛ.

Επίσης οπαδοί προκάλεσαν ζημιές σε γυαλιά του γηπέδου, ανέγραψαν συνθήματα σε διάφορα σημεία, ενώ κάηκε μέρος του ψεύτικου χλοοτάπητα του γηπέδου, με το συνολικό ύψος των ζημιών να ανέρχεται σε 20 χιλιάδες ευρώ.

Μετά τα επεισόδια, η Αστυνομία προχώρησε στη δημοσίευση φωτογραφιών, οπαδών, που εντόπισε ότι συμμετείχαν σε αυτά και τις επόμενες ημέρες, προχώρησε στη σύλληψη τριών οπαδών, οι οποίοι κατηγορήθηκαν και χθες το Δικαστήριο τους επέβαλε ποινές.

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, δύο ημέρες μετά τον αγώνα, στις 13 Ιανουαρίου ο πρώτος κατηγορούμενος μετέβη αυτοβούλως στα γραφεία του ΤΑΕ Λεμεσού, αφού πληροφορήθηκε από γνωστό του αστυνομικό ότι θα δημοσιεύοντο φωτογραφίες προσώπων που έσπασαν καρέκλες και μπήκαν στο γήπεδο. Ανακρινόμενος ο νεαρός παραδέχθηκε ότι μπήκε στο γήπεδο κι αφού του επιστήθιέ η προσοχή στον Νόμο, απάντησε, «εν έκανα κάτι κακό, απλά πανηγύρισα», ενώ όταν κατηγορήθηκε γραπτώς, απάντησε, «παραδέχομαι και απολογούμαι».

Ο δεύτερος κατηγορούμενος που κατηγορήθηκε για είσοδο στον αγωνιστικό χώρο, μετέβη στις 17 Ιανουαρίου στο ΤΑΕ Λεμεσού και ανέφερε πως είδε το πρόσωπο του στα ΜΜΕ, ως αναζητούμενο πρόσωπο σε σχέση με τα επεισόδια που έγιναν στον αγώνα. Όταν του υποδείχθηκαν φωτογραφίες, αναγνώρισε τον εαυτό του, ενώ όταν κατηγορήθηκε απάντησε πως, «παραδέχομαι και απολογούμαι».

Ο τρίτος κατηγορούμενος που τον βάραινε η κατηγορία της εξύβρισης, μετέβη στο ΤΑΕ Λεμεσού στις 14 Ιανουαρίου, αναφέροντας πως είδε φωτογραφία του στα ΜΜΕ ως αναζητούμενο πρόσωπο. Παραδέχθηκε ότι βρισκόταν στην ανατολική κερκίδα του νέου γηπέδου της Λεμεσού, ωστόσο όταν κατηγορήθηκε γραπτώς, υπέδειξε πως «παραδέχομαι ότι φώναζα και εξύβριζα αλλά δεν έριξα τίποτα».

Από τον έλεγχο που έγινε στο κλειστό κύκλωμα, διαπιστώθηκε ότι ισχυρίστηκε ψευδώς ότι βρισκόταν στην ανατολική κερκίδα και αντέδρασε βρίζοντας την κερκίδα του Απόλλωνα επειδή έριξαν κροτίδα δίπλα του, όπου βρίσκονταν μωρά και ηλικιωμένοι και διαπιστώθηκε ότι είναι κάτοχος κάρτας φιλάθλου και κανονικά έπρεπε να βρισκόταν στην νότια κερκίδα.

Στην απόφαση της η Δικαστής, προέβη σε εκτεταμένες αναφορές σχετικά με τις διαστάσεις που λαμβάνει το φαινόμενο της βίας στα γήπεδα, υποδεικνύοντας πως υπάρχει διάχυτη ανησυχία, η οποία αποτυπώθηκε και στις σοβαρές ποινές που επιβλήθηκαν πρόσφατα. «Τον τελευταίο καιρό αδικήματα βίας στην οικογένεια, στα σχολεία και στα γήπεδα, έχουν προσλάβει διαστάσεις κάτι που έχει επισημανθεί και στο περιελθόν», είπε μεταξύ άλλων σημειώνοντας πως ειδικά για τη βία στα γήπεδα, τίθεται πλέον σοβαρό ζήτημα το οποίο θα πρέπει να προβληματίσει κάποιους και να μπει ένα τέλος.

Μάλιστα εξέφρασε την ανάγκη να σταλούν μηνύματα μηδενικής ανοχής, ενώ παρέπεμψε και σε σχετικές αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σύμφωνα με το οποίο, «η βία υπονομεύει το επίπεδο του αθλητισμού, αλλοιώνει τη φιλοσοφία του αθλήματος κα ευθύνεται για τη μειωμένη προσέλευση κοινού που παρατηρείται». Πρόσθεσε επίσης ότι το Ανώτατο τόνισε την ανάγκη αυστηρών ποινών, ενώ υπογράμμισε πως πλέον η στέρηση της ελευθερίας αποτελεί σε κάποιες περιπτώσεις τη μοναδική επιλογή».

Ωστόσο η Δικαστής διαχώρισε τη συγκεκριμένη υπόθεση από τις πιο σοβαρές που απασχόλησαν το προηγούμενο διάστημα τη Δικαιοσύνη, επισημαίνοντας πως δεν την καθιστούν και τη σοβαρότερη υπόθεση βίας στα γήπεδα, αφού πρόκειται για δύο νεαρούς που εισήλθαν στο γήπεδο χωρίς να προκαλέσουν ζημιά σε κανένα, ενώ ο τρίτος κατηγορούμενος, αν και θα έπρεπε να ήταν στη Νότια κερκίδα του γηπέδου βρέθηκε στην ανατολική, όπου όπως παραδέχθηκε εξύβρισε τους οπαδούς του Απόλλωνα.

Συνεπώς είπε η Δικαστής, δεδομένων και των προσωπικών τους συνθηκών, το λευκό ποινικό μητρώο και το γεγονός ότι συνεργάστηκαν πλήρως με τις Αρχές, στους δύο οπαδούς που εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο επέβαλε ποινή προστίμου 300 ευρώ και διάταγμα απαγόρευσης από τα γήπεδα για έξι μήνες, ενώ στον τρίτο επέβαλε μόνο ποινή προστίμου 350 ευρώ.

Δειτε Επισης

Aνέκοψαν για έλεγχο 22χρονο στον Άγιο Δομέτιο και βρήκαν στην κατοχή του κοκαΐνη-Χειροπέδες και σε 62χρονο
Τους τσάκωσαν με κάνναβη και χιλιάδες ευρώ στην κατοχή τους-Χειροπέδες σε τέσσερις για εμπορία ναρκωτικών
Έλαβαν κλήση οι μοναχοί και παρουσιάζονται ενώπιον της Εκκλησιαστικής Ανακριτικής Επιτροπής
Στάθηκε στη σύναξη για φαγητό μετά την ενέδρα στο «Δημητρούι» το Εφετείο-Το σκεπτικό της απόφασης
Αποκαλάμες, μπάλες σανού και ξηρά χόρτα κάηκαν από πυρκαγιά στην Τερσεφάνου
Στο Κακουργιοδικείο οδηγούνται τρία πρόσωπα για εμπρησμό δύο οχημάτων στην Τσάδα
Νεκρός 79χρονος Ελληνοκύπριος στο τροχαίο που σημειώθηκε στα κατεχόμενα
Σοβαρό τροχαίο στα κατεχόμενα-Ελληνοκύπριοι συγκρούστηκαν με τουριστικό λεωφορείο
Καταγγέλθηκε 11 φορές για λαθροθηρία και αναζητείται ξανά-Άρπαξε το όπλο και έτρεχε στα κατεχόμενα
Υπ. Οικονομικών: Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατά παράνομης χρηματοδότησης