Απηύδησαν οι πρατηριούχοι-«Ακόμη και τη μέρα της εισβολής ήταν ατελείωτες οι ουρές στο οδόφραγμα»

Στο απροχώρητο φαίνεται να έχει φθάσει η χαώδης κατάσταση που επικρατεί στα οδοφράγματα, αφού ενώ λήφθηκαν μέτρα προς συγκεκριμένη κατεύθυνση για μείωση των ροών προς τα κατεχόμενα, τουναντίον, συνεχίζουν να πραγματοποιούνται κανονικά οι διελεύσεις πολιτών προς τα κατεχόμενα, με τα οχήματα καθημερινώς να δημιουργούν ουρές χιλιομέτρων.

Μάλιστα, οι πλείστοι πολίτες, μεταβαίνουν στα κατεχόμενα με απώτερο σκοπό να εφοδιαστούν με καύσιμα, κάτι που τελικά δεν αποτελεί παρανομία, αφού ο κανονισμός της Πράσινης Γραμμής, επιτρέπει στους πολίτες να μεταβαίνουν για καύσιμα, εφόσον είναι για προσωπική χρήση και μάλιστα η αξία τους δεν υπερβαίνει μάλιστα τα 260 ευρώ. Επιπρόσθετα, ο κάθε πολίτης που μεταβαίνει στα κατεχόμενα, έχει το δικαίωμα να μεταφέρει σε δοχείο καύσιμα, τα οποία δεν θα υπερβαίνουν τα δέκα λίτρα. Μια πρακτική που φαίνεται πως ακολουθούν αρκετοί συμπολίτες μας, το τελευταίο διάστημα.

Μετά και τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήσαν στο πρόσφατο παρελθόν οι πρατηριούχοι, σήμερα αντικρύζουν με περισσή ανησυχία την επικρατούσα κατάσταση, αφού δεν μειώθηκαν οι ροές προς τα κατεχόμενα και οι πολίτες, συνεχίζουν ακάθεκτοι να προμηθεύονται καύσιμα, χωρίς κάποιο περιορισμό. Εξάλλου, η Νομοθεσία που ακολουθείται σήμερα, είναι πως οι έλεγχοι για τα καύσιμα, πραγματοποιούνται κυρίως σε εμπορικά οχήματα και επαγγελματίες οδηγούς, χωρίς να επηρεάζονται έτσι, οι πολίτες που μεταβαίνουν με τα ιδιωτικά τους οχήματα στα κατεχόμενα.

Φανερά προβληματισμένος από τη σημερινή εικόνα στα οδοφράγματα, ο εκπρόσωπος Τύπου των πρατηριούχων, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ανέφερε ότι, «μέχρι και την Πέμπτη, 20 Ιουλίου, που ήταν η μέρα της εισβολής, οι ουρές στα οδοφράγματα ήταν ατελείωτες από κόσμο, που ήθελε να μεταβεί στα κατεχόμενα. Όχι μόνο τραγικό, είναι τραγικότατο αυτό που συμβαίνει».

Οι πρατηριούχοι, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδούλου, «έχουν κουραστεί με αυτό το ζήτημα της μετάβασης πολιτών στα κατεχόμενα για ανεφοδιασμό, αφού βλέπουμε ότι δεν αλλάζει κάτι. Ευτυχώς, έχουν ξεσηκωθεί και άλλοι και αναμένουμε ότι θα υπάρξει κινητοποίηση για την αποτροπή αυτού του φαινομένου. Περιμένουμε σύντομα ότι θα αναλάβουν και άλλοι τα ηνία για να διαμαρτύρονται».

Αναφορικά με τους ελέγχους που πραγματοποιεί το τελωνείο στα σημεία διέλευσης, ο κ. Χριστοδούλου λέει ότι, «το τελωνείο προχωρεί σε εντατικούς ελέγχους απ’ ότι γνωρίζουμε, αλλά δεν ξέρουμε αν είναι εικοσιτέσσερεις ώρες το εικοσιτετράωρο. Όσον αφορά τα καύσιμα, αυτό που γνωρίζουμε, είναι ότι ελέγχουν τα εμπορικά οχήματα και όχι τα ιδιωτικά, βλέποντας τον δείκτη της βενζίνης. Απλά βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές, καθώς συνεχίζουν να ελέγχουν τους επαγγελματίες οδηγούς και τα εμπορικά οχήματα και τους υπόλοιπους τους αφήνουν να πηγαινοέρχονται ανεξέλεγκτα».

Οι τιμές στα κατεχόμενα σε σύγκριση με τις ελεύθερες περιοχές

Αυξημένη τάση καταγράφουν την ίδια ώρα οι τιμές στα κατεχόμενα, ωστόσο, σε σύγκριση με τις ελεύθερες περιοχές, παραμένουν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα. Αναντίρρητα όμως, η αύξηση τις τιμής των καυσίμων στα κατεχόμενα, ίσως μειώσει και τις ροές Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου, «η αύξηση των τιμών στα κατεχόμενα, οφείλεται στο γεγονός ότι αυξήθηκε η τιμή των καυσίμων και στην Τουρκία. Ελπίζουμε να παραμείνουν ψηλά όπως και στην Τουρκία, καθώς η τιμή είναι 1,15 το λίτρο στην Τουρκία και στα κατεχόμενα είναι στα 0,95 σεντς».

Όσον αφορά τις τιμές των καυσίμων στις ελεύθερες περιοχές, τις τελευταίες τρεις μέρες παρατηρήθηκε αύξηση κατά 2,5 σεντ το λίτρο στη βενζίνη και 1,5 σεντ στο πετρέλαιο. «Δυστυχώς, περιμένουμε κι άλλες αυξήσεις και είναι κάτι που θα γίνει με την έλευση των νέων φορτίων καυσίμων».

Πάντως, ερωτηθείς εάν θα προχωρήσουν σε κάποιες ενέργειες για την κατάσταση στα κατεχόμενα, ο κ. Χριστοδούλου, απάντησε ότι, «μετά τις διακοπές, θα πάρουμε πιο δραστικές αποφάσεις, ενώ έχουμε κάποιες εισηγήσεις για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε από τον Σεπτέμβρη, ώστε να μειωθούν οι ροές προς τα κατεχόμενα».

Δειτε Επισης

Δεκάδες μεταγγίσεις αίματος αναβλήθηκαν-Ανάγκη ενίσχυσης του Κέντρου Αίματος
Αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιών λόγω σφοδρών ανέμων-Οι συστάσεις του Τμήματος Δασών
Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή ώρας-Πότε γυρίζουμε τους δείκτες του ρολογιού
Νέο κεφάλαιο για τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό-Άνοιξε η συζήτηση για ευρωπαϊκή νομοθεσία
Σε τροχιά υλοποίησης η Εθνική Στρατηγική για τον αυτισμό-Οι δύο δράσεις για το 2024
Ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες σε ένα κράτος που δείχνει να μην ξέρει να τους διαχειριστεί
Αυξάνονται συνεχώς οι ανάγκες για αίμα-Σύμβολο αλληλεγγύης η προσφορά
Τροχοδρομούνται διαδικασίες βελτίωσης της ζωής των εγκλωβισμένων και επανεγκατασταθέντων
ΕΙΚΟΝΕΣ: Σε σκουπιδότοπο μετατράπηκε περιοχή στην Πάφο-Νομιμότητα και αποκατάσταση διαμηνύουν οι αρμόδιοι
Κλειδί για την οικονομική ευημερία της Κύπρου, η τεχνική εκπαίδευση