Χαρτογραφεί αντεπίθεση η Κυβέρνηση-Μετά τις ανάσες του καλοκαιριού, έρχεται καυτό Φθινόπωρό

Όταν με την συμπλήρωση των πρώτων 100 ημερών της θητείας της νέας Κυβέρνησης, υπήρξε κριτική, τόσο από πλευράς πολιτικών κύκλων όσο και από πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο υπήρξαν και μερικές φωνές, οι οποίες μάλιστα δεν πρόσκεινται στην Κυβέρνηση, που εκτιμούσαν ότι είναι πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί το κυβερνητικό έργο.

Μάλιστα, προχωρούσαν ένα βήμα παρακάτω, υποδεικνύοντας πως κάτι τέτοιο θα είναι πολύ πιο δίκαιο να συμβεί μετά τον Οκτώβριο, όταν το δείγμα θα είναι μεγαλύτερο. Και συνεπώς με μεγαλύτερο δείγμα, η όποια αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου, θα βασίζεται σε μια μεγαλύτερη βάση δεδομένων, που θα επιτρέπει πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Τι θα συμβεί όμως μέχρι τον Οκτώβριο και ποια είναι τα ζητήματα στα οποία η Κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει αποφάσεις και να εφαρμόσει πολιτικές, που ενδεχομένως να προκαλέσουν συζήτηση ή και αντιδράσεις;

Αφενός οι προεκλογικές δεσμεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και αφετέρου η χρονική συγκυρία στην οποία κλήθηκε να υπηρετήσει το υπέρτατο κρατικό αξίωμα, εγείρουν μια σειρά από τέτοια ζητήματα που σύντομα θα πρέπει να επιλυθούν. Ζητήματα που άπτονται όλων των τομέων και κυρίως την οικονομία, τα ενεργειακά, το Κυπριακό, θέματα διαφθοράς, της δικαιοσύνης και πολλά άλλα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών.

To Εθνικό ζήτημα

Ξεκινώντας από το Εθνικό ζήτημα, δεν είναι μόνο ευθύνη της Κυβέρνησης να βρει λύσεις. Είναι κοινώς αποδεκτό, ότι μέρος της ευθύνης για την κινητοποίηση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο Κυπριακό, έχει ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος από την πρώτη ημέρα της εκλογής του ακολούθησε ένα συγκεκριμένο πλάνο, το οποίο ως ένα βαθμό δικαιώθηκε. Μένει ωστόσο να διαφανεί, αυτό που και ο ίδιος πρόσφατα επεσήμανε, αν η Τουρκία θα περάσει από τα λόγια στις πράξεις.

Αν δηλαδή όντως ο Τούρκος Πρόεδρος είναι διατεθειμένος να κάνει ένα βήμα πίσω στις προϋποθέσεις που έθετε μέχρι τώρα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αποκομίζοντας ως αντάλλαγμα την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με δεδομένο ότι το επόμενο ορόσημο που τέθηκε είναι τον Σεπτέμβριο, αναμφίβολα μέσα στο Φθινόπωρο θα υπάρχουν όλα εκείνα τα δεδομένα και κυρίως θα υπάρχουν τα αποτελέσματα των όσων θα φέρουν για το Κυπριακό οι διαβουλεύσεις στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, έτσι ώστε να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα.

Οικονομία και Ενέργεια

Σε ότι αφορά την οικονομία, τα πράγματα είναι εξίσου ρευστά και εύθραυστα. Ήδη η αξιωματική αντιπολίτευση με κάθε ευκαιρία ασκεί κριτική στην Κυβέρνηση για το γεγονός, ότι άνοιξε τους κάνουλες και επισημαίνει τον κίνδυνο για να μεταβληθούν προς το χειρότερο τα δημόσια οικονομικά.

Ένα άλλο ζήτημα που άπτεται των οικονομικών, έχει να κάνει με τον μετασχηματισμό της κυπριακής οικονομίας. Η κατάργηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, σε συνδυασμό με τις κυρώσεις, καθιστούν αναγκαίο τον επανασχεδιασμό των προτεραιοτήτων και του προσανατολισμού της οικονομίας.

Στο εσωτερικό βέβαια, η ακρίβεια, ο πληθωρισμός και τα ψηλά επιτόκια, αποτελούν βραχνά για τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις , με την Κυβέρνηση να βρίσκεται ακόμα σε αναζήτηση των τρόπων που θα απαλύνει την κατάσταση. Υπενθυμίζεται πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχει μιλήσει για την ανάγκη Μεταρρύθμισης του φορολογικού μοντέλου της χώρας.

Βέβαια ανοικτό παραμένει και το θέμα των εκποιήσεων, το οποίο πριν κλείσει η Βουλή για τις καλοκαιρινές διακοπές, λίγο έλειψε να δημιουργήσει σοβαρή ρήξη ανάμεσα στη συμπολίτευση. Η απειλή βέβαια παραμένει, ενόψει της συνέχειας, αφού Κυβέρνηση και Βουλή καλούνται να βρουν τη χρυσή τομή, που δεν θα θέτει σε κίνδυνο το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά την ίδια ώρα θα δίνει λύσεις για τους δανειολήπτες, που θέλουν αλλά δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Πέραν του Κυπριακού και της οικονομίας, ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται και τα θέματα ενέργειας που χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες. Αυτά που έχουν να κάνουν με την εσωτερική αγορά ηλεκτρισμού, τους ψηλούς λογαριασμούς που πονοκεφαλιάζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και με τους λανθασμένους χειρισμούς των προηγούμενων χρόνων, που περιορίζουν τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως για τα συγκεκριμένα ζητήματα, έχουν προαναγγελθεί μια σειρά από πιθανές λύσεις, οι οποίες ωστόσο είναι μακροπρόθεσμες και δεν μπορούν να αποτελέσουν άμεση επιλογή για να ανασάνει η κοινωνία. Ο αρμόδιος υπουργός, πάντως, είναι αμετακίνητος στη θέση του, ότι οι έκτακτες μειώσεις που διακόπηκαν τον περασμένο Μάιο δεν θα επανέλθουν, αν και αυτό είναι αίτημα, όχι μόνο της αντιπολίτευσης, αλλά και κάποιων εντός των συγκυβερνώντων κομμάτων.

Ο δεύτερος πυλώνας των ενεργειακών σχετίζεται με την άρση της απομόνωσης της Κύπρου, αλλά και τους σχεδιασμούς για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Και τα δύο, είναι θέματα που θα απασχολήσουν στις 26 του μήνα την Τριμερή Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, η οποία αναμένεται να βγάλει ειδήσεις, κυρίως για τους σχεδιασμούς μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, τόσο για την ηλεκτρική διασύνδεση και το ενδεχόμενο κατασκευής νέων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων στην Κύπρο που θα καίνε φυσικό αέριο, όσο και με το ενδεχόμενο κατασκευής αγωγού από τα ισραηλινά κοιτάσματα προς την Κύπρο.

Μεταναστευτικό και Υγεία

Ενώπιον της Κυβέρνησης, βρίσκονται και άλλες εξίσου σοβαρές προκλήσεις. Μια εξ αυτών είναι το μεταναστευτικό, που αυτή τη στιγμή χειρίζεται ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου. Μετά το καλοκαίρι αναμένεται να γίνουν και σχετικές ανακοινώσεις, σε σχέση με τη δημιουργία του υφυπουργείου Μετανάστευσης. Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση καλείται να διαχειρστεί ένα θέμα, που τα δεδομένα του συνεχώς αλλάζουν, αφού ενώ διαπιστώνεται πως τα μέτρα στην Πράσινη Γραμμή και οι διαδικασίες για τους αιτητές ασύλου που άλλαξαν, μείωσαν τις ροές από τα κατεχόμενα, παρατηρείται ραγδαία αύξηση των αφίξεων με βάρκες.

Συνεπώς, είτε με, είτε χωρίς Υφυπουργείο Μετανάστευσης, η Κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει κι αυτό το ζήτημα και πάλι τηρώντας μια σειρά από δεσμεύσεις, που έχουν να κάνουν με τις συμβατικές της υποχρεώσεις, εντός της ΕΕ.

Ιδιαίτερα ψηλά στην ατζέντα της Κυβέρνησης, βρίσκονται και τα θέματα της υγείας. Αν και οι συναντήσεις που ήταν προγραμματισμένες την περασμένη Τετάρτη ακυρώθηκαν, ο Νίκος Χριστοδουλίδης και η Πόπη Κανάρη, καλούνται να βρουν λύσεις, εκεί που οι αρμόδιοι οργανισμοί, ο ΟΑΥ, δηλαδή και ο ΟΚΥΠΥ, αδυνατούν να το πράξουν.

Με δεδομένο, ωστόσο, ότι το ΓΕΣΥ πλέον έχει μπει σε ορθές ράγες και προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες σε όσους τις χρειαστούν, Κυβέρνηση και εμπλεκόμενοι καλούνται να εστιάσουν στα σοβαρά προβλήματα και τα κενά που εντοπίστηκαν και να δώσουν λύσεις, χωρίς να εκτρέπουν τη φιλοσοφία του συστήματος.

Θεσμοί και διαφθορά

Επιπλέον σημαντικό έργο αναμένουν οι πολίτες από την Κυβέρνηση και σε σχέση με τη λειτουργία των θεσμών, την πρόληψη της διαφθοράς και την αξιοκρατία. Προς αυτή την κατεύθυνση ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης, έχει διαβεβαιώσει τους εκπροσώπους των ανεξάρτητων αρχών, πως θα σταθεί αρωγός στο έργο τους, ενώ σε σχέση με τις προσλήψεις, ήδη έχει ανακοινωθεί η σύνθεση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, για τα Συμβούλια των Ημικρατικών οργανισμών. Εκεί θα δοκιμαστούν για πρώτη φορά, τόσο οι αντοχές, όσο και οι προθέσεις της Κυβέρνησης σε ένα ζήτημα που είχε ταλαιπωρήσει τις προηγούμενες Κυβέρνησεις.

Τέλος αλλά όχι έσχατο, είναι οι συγκρούσεις θεσμών που παρατηρούνται εντός του κρατικού οικοσυστήματος. Η Κυβέρνηση καλείται να βρει τρόπο να αντιμετωπίσει, μέσω ξεκάθαρου διαχωρισμού εξουσιών και αρμοδιοτήτων. Ταυτόχρονα θα πρέπει να διασφαλίσει την αγαστή συνεργασία μεταξύ των ανεξάρτητων θεσμών. Στο πλαίσιο αυτό γίνονται σκέψεις για μετεξέλιξη ή και κατάργηση κάποιων από των Επιτρόπων που δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή.

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε κάθοδο Αμερικανών για αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» ο Πρόεδρος
Όλα δείχνουν ομόφωνη απόφαση για ανανέωση εντολής στην UNFICYP-Στηρίζει τις άτυπες συνομιλίες το Σ.Α.
Θέματα που αφορούν την Κύπρο στις προτεραιότητες του ΕΛΚ με πρωτοβουλία ΠτΔ
Επιμένει με το ίδιο τροπάριο ο Τατάρ για άνοιγμα του οδοφράγματος στη Μια Μηλιά
Κυρίως πολιτική η αξία της προεδρικής απόφασης των ΗΠΑ για πρόσβαση της Κύπρου στα αμυντικά προγράμματα
Ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας της Κύπρου με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ-«Αβάσιμες οι ανησυχίες της Τουρκίας»
Στο Βερολίνο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για συνέδριο του ΕΛΚ
Η ικανοποίηση στην Κυβέρνηση, ο εκνευρισμός των Τούρκων και ο πολλαπλασιασμός δυνατοτήτων
Συνάντηση υπό τον Ερσίν Τατάρ στα κατεχόμενα για θέματα ασφάλειας
Ενημέρωσε τα μέλη του ΣΑ ο Στιούαρτ ενόψει υιοθέτησης ψηφίσματος ΟΥΝΦΙΚΥΠ