Δεν βλέπει φως στο τούνελ του Κυπριακού ο Τζιάρρας-«Πολλά κράτη δεν θα το αφήσουν να εμποδίσει τη σχέση Τουρκίας-ΕΕ»

Δεν πρόκειται να αλλάξουν τόσο εύκολα οι αναθεωρητικοί και ανατρεπτικοί στρατηγικοί στόχοι της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Λέκτορας στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Ζήνωνας Τζιάρρας.

Ερωτηθείς σε σχέση με τις δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα ο κ. Τζιάρρας χαρακτήρισε ως "άστοχες" τις όποιες προσδοκίες που θα μπορούσαν να υπάρχουν για μια πιο μετριοπαθή στάση από πλευράς του κ. Ερντογάν κατά την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα.

"Αυτές θα ήταν δε προϊόν μιας επίπλαστης – ή καλύτερα κατασκευασμένης – 'επανεκκίνησης' στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση (του ΝΑΤΟ και της ΕΕ περιλαμβανομένων) μετά και τις εξελίξεις στην πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου η Τουρκία ήρε (επί της αρχής) το βέτο της για την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία", ανέφερε.

Πρόσθεσε πως "το αφήγημα που αναπτύχθηκε γύρω από αυτή και άλλες κινήσεις της Τουρκίας, καθώς και στη βάση όλων των θετικών μηνυμάτων που προέρχονταν από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Ελλάδα, έδωσε την εντύπωση ότι η Τουρκία 'επέστρεψε' στο δυτικό στρατόπεδο και ότι δημιουργήθηκε ένα νέο πλαίσιο που θα ευνοούσε και κάποιες θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό".

"Για ακόμα μια φορά, το μεγαλύτερο κομμάτι της διεθνούς κάλυψης των εν λόγω γεγονότων παρασύρθηκε από το κλίμα και τους ευσεβείς πόθους της στιγμής, αγνοώντας την τακτικιστική φύση των δηλώσεων και κινήσεων της Άγκυρας. Ξεχνώντας πως οι αναθεωρητικοί και ανατρεπτικοί στρατηγικοί στόχοι της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής δεν πρόκειται να αλλάξουν τόσο εύκολα", είπε ο κ. Τζιάρρας.

Πρόσθεσε πως "μάλλον, αυτό που συμβαίνει είναι ότι η Τουρκία προσπαθεί σε διάφορα επίπεδα να πείσει περί μιας 'στροφής', ώστε να διαχειριστεί τα εσωτερικά – κυρίως οικονομικά – προβλήματα αλλά και τις διπλωματικές σχέσεις της με απώτερο σκοπό να αποκομίσει σημαντικά οφέλη – κάτι που εν μέρει επιτυγχάνει".

"Σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται ότι ο Ερντογάν έκανε κάποιες νύξεις για κάποια κινητικότητα στο Κυπριακό. Ωστόσο οι δηλώσεις που έκανε κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα δείχνουν ακριβώς το αντίθετο – μια εμμονή στη λογική των δύο κρατών και αναβάθμιση του ψευδοκράτους σε όλα τα επίπεδα", σημείωσε.

Ο κ. Τζιάρρας ανέφερε πως "είναι ξεκάθαρο πως η Άγκυρα δεν θεωρεί το Κυπριακό ως καταλυτικό στοιχείο για τη διαχείριση των σχέσεών της με την ΕΕ και όχι μόνο. Ήδη τα ελληνοτουρκικά έχουν σε μεγάλο βαθμό αποσυνδεθεί από το Κυπριακό και θα πρέπει να αναμένεται ότι και πολλά κράτη της ΕΕ δεν θα θελήσουν να αφήσουν το Κυπριακό να εμποδίσει τη βελτίωση των σχέσεων της Ένωσης με την Τουρκία", εκτίμησε. 

Πρόσθεσε πως "υπάρχουν άλλοι τομείς που θα μπορούσε ο Ερντογάν να ανταλλάξει σε ένα νέο παζάρι με τη Δύση, όπως ο τουρκικός ρόλος στο Ουκρανικό και στο προσφυγικό, μεταξύ άλλων. Πάντως, η Τουρκία και πολλοί άλλοι δυτικοί δρώντες, θα ήταν ανοιχτοί στο ενδεχόμενο μιας διευθέτησης επί των ενεργειακών ή και των θαλασσίων ζωνών, εκτός συνολικού πλαισίου λύσης. Αυτή ίσως να είναι και η λογική που θα προωθηθεί στο μέλλον, κατά τα πρότυπα και της αντίστοιχης συμφωνίας Λιβάνου-Ισραήλ", κατέληξε.

Δειτε Επισης

Γέρνει η πλάστιγγα υπέρ της μη συμπερίληψης των επικεφαλής της Ν. Εισαγγελίας στο πόθεν έσχες
Ε/κ και τ/κ κόμματα ζητούν ενημέρωση από τον ΟΗΕ για την Πύλα
Φάρμακα και αναλώσιμα στέλνει η Κυπριακή Δημοκρατία στη Γάζα
Παρέλαβε την ετήσια Έκθεση της ΡΑΕΚ ο ΠτΔ-«Στο 17,2% της κατανάλωσης ηλεκτρισμού η συνεισφορά των ΑΠΕ»
Έκκληση Δημοσιονομικού Συμβουλίου οι προϋπολογισμοί από 2025 να διατηρούν πορεία ελλειμμάτων και χρέους
Τσίβικος: Η νεκρή ζώνη είναι έδαφος της ΚΔ, κάθε παράβαση μια νέα εισβολή
Ανησυχία για εντεινόμενες προκλήσεις εντός νεκρής ζώνης εξέφρασε η Πρ. Βουλής
Αναμένει την απάντηση της Chevron, αποτιμά θετικά τις τοποθετήσεις της εταιρείας ο Παπαναστασίου
Mπορέλ για Κυπριακό-«Δεν είναι δώρο στην Τουρκία όσα προτείνονται για σχέσεις με ΕΕ»
Υποστήριξε πως άλλα του είπε ο Πρόεδρος και άλλα έκανε για τους συμβούλους ο Ελεγκτής