Στο Συμβούλιο ΤΚΑ την επόμενη εβδομάδα η μελέτη για αναλογιστική προσαρμογή 12%

Παρουσιάζεται την επόμενη εβδομάδα στη συνεδρία του Συμβουλίου του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ) η αναλογιστική μελέτη σε σχέση με την διαφοροποίηση, για ανακουφιστική παρέμβαση, της αναλογιστικής προσαρμογής του 12% της συνταξιοδότησης στο 63ο έτος ηλικίας, όπως δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Παναγιώτου.

«Από πλευράς του Υπουργείου θα διαμορφωθούν οι τελικές μας εισηγήσεις οι οποίες θα παρουσιαστούν στο Συμβούλιο του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπου θα γίνει ενδελεχής συζήτηση με τα μέλη του Συμβουλίου», είπε ο Υπουργός Εργασίας, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συνεδρίας του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος (ΕΣΣ), η οποία έγινε υπό την προεδρία του.

Αναφορικά με την πρωινή συνεδρία του ΕΣΣ, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι συζήτησαν τρία πολύ σημαντικά ζητήματα και θα συνεχίσουν το απόγευμα τη συζήτηση τους με το εξίσου σημαντικό ζήτημα της τεχνικής νοημοσύνης.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι κατά τη συνεδρία του ΕΣΣ συζήτησαν για την καλύτερη ρύθμιση της εργασίας μέσα από διεύρυνση της κάλυψης από τις συλλογικές συμβάσεις, για μια ανακουφιστική παρέμβαση στο συνταξιοδοτικό σύστημα σε σχέση με την αναλογιστική προσαρμογή για την αφυπηρέτηση πριν από το 65ο έτος ηλικίας και για την συμφιλίωση της προσωπικής και της επαγγελματικής ζωής μέσα από την εισαγωγή ενός μέτρου για την ελάφρυνση των ωραρίων εργασίας των πολύτεκνων εργαζόμενων γονιών.

«Προς αυτές τις κατευθύνσεις και για τα τρία ζητήματα η Κυβέρνηση έχει προβεί σε εκτενή προεργασία» και «έχουμε παρουσιάσει το πλαίσιο αυτών των πολιτικών που προωθούμε», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην αναγκαιότητα του διαλόγου στο ΕΣΣ, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι «ο κοινωνικός διάλογος είναι απαραίτητος για τις εργασιακές σχέσεις και για αυτό τον λόγο το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα θα συνεδριάζει τακτικά έτσι ώστε τα ζητήματα που μας απασχολούν να συζητούνται εκτενώς μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της πολιτείας για να μπορούμε να καταλήγουμε σε αποφάσεις οι οποίες να συγκεντρώνουν την ευρύτερη κοινωνική συναίνεση».

Επίσης, ο Υπουργός Εργασίας, απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι «για τα ζητήματα για τα οποία γίνεται συζήτηση, δεν είναι στη βάση της αναγκαιότητας για συμφωνία όπου ανταλλάσσουμε απόψεις αλλά έτσι ώστε ο προσανατολισμός της Κυβέρνησης να είναι γνωστός στους κοινωνικούς εταίρους για να μπορούμε να συγκεντρώσουμε όλες τις σχετικές εισηγήσεις».

Ανέφερε επίσης ότι δεν είναι σωστή η αναφορά σε «πέναλτι» αλλά σε αναλογιστική προσαρμογή καθώς το όριο συνταξιοδότησης στην χώρα μας είναι το 65ο έτος.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βελτιώθηκε το Νοέμβριο το οικονομικό κλίμα στην Κύπρο-Όσα κατέδειξε έρευνα
Διαβεβαίωσε την ετοιμότητα της ΕΦ για να ανταποκριθεί σε κάθε απαίτηση ασφάλειας ο ΥΠΑΜ (vid)
Στο τραπέζι η παροχή ΕΕΕ σε άτομα με αναπηρία ασχέτως με εισόδημα συζύγου-Τι αλλάζει με πρόταση νόμου
Υφ. Πολιτισμού: Το «ΘΥΜΕΛΗ» θα διαμορφωθεί εκ νέου εάν παραστεί ανάγκη
Παρέμβαση Επ. Ισότητας για τις εικόνες στο γυναικείο πρωτάθλημα-«Αποτελούν ντροπή για τον αθλητισμό»
Γιωργάλλας: Αναβαθμίζουμε την Ε.Φ. υλοποιώντας το εξοπλιστικό μας πρόγραμμα
Ανακοίνωσε επιδοτήσεις 60 εκ. ευρώ σε γεωργούς τον Δεκέμβριο ο Υπουργός Γεωργίας
Η δημιουργία βιομηχανικού λιμανιού ενώπιον της Επ. Εμπορίου-Βράζουν οι κοινότητες, προειδοποιούν με μέτρα
Πρόσω ολοταχώς για ψήφιση το νομοσχέδιο για την ορθοστασία εργαζομένων-Τι προνοεί
Μέχρι 8 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για το Πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΙ»