Αναστάλθηκε η ποινή του και απελάθηκε ο Σύρος που επέστρεψε και συνελήφθη ξανά για ναρκωτικά

Ξανά στο προσκήνιο ήρθε η περίπτωση Σύρου, ο οποίος από εγκέφαλος, όπως παρουσιαζόταν κατά τον δεδομένο χρόνο από την ΥΚΑΝ, του εργαστηρίου παρασκευής MDMA στη Λεμεσό, τελικά καταδικάστηκε για... 15 γραμμάρια, ενώ καταδικάστηκε και για τον εμπρησμό της αίθουσας τεκμηρίων του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού. Ωστόσο, λίγο μετά την καταδίκη του, αφού υπήρχε συμφωνία σε περίπτωση παραδοχής του, πράγμα το οποίο έπραξε, αναστάλθηκε η ποινή του και απελάθηκε.

Αυτό έγινε τον Μάιο του 2022, οπότε ο Σύρος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης επτά ετών, ενώ δεν θα έπρεπε να βρισκόταν στην Κύπρο, αφού η ποινή του αναστάλθηκε και απελάθηκε, ωστόσο ένα χρόνο μετά, επέστρεψε στην Κύπρο.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, την Πέμπτη, μέλη της ΥΚΑΝ Αμμοχώστου, σε έρευνα που διενήργησαν στην οικία όπου διαμένουν 27χρονη και 33χρονος, στην επαρχία Αμμοχώστου, εντοπίστηκαν και παραλήφθηκαν ως τεκμήρια, μικροποσότητα κάνναβης και το χρηματικό ποσό των 5,095 ευρώ, 8,750 δηνάρια, καθώς και αριθμός τηλέφωνων και κάρτες sim, κουκούλες, γάντια και ομοίωμα πιστολιού.

Οι δύο ύποπτοι, εκ των οποίων ο ένας είναι ο 33χρονος Σύρος, συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση για διευκόλυνση των ανακρίσεων, ενώ το πρωί οδηγήθηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, το οποίο σε διαδικασία κεκλεισμένων των θυρών, διατάχθηκε η κράτηση του για τέσσερις ημέρες.

Εναντίον του 33χρονου εκκρεμούσε δικαστικό ένταλμα σύλληψης για υπόθεση που αφορά μεθαμφεταμίνη βάρους πέραν των δύο κιλών, στη Λεμεσό. Τον 33χρονο, ενέπλεξαν στην εν λόγω υπόθεση οι άλλοι κατηγορούμενοι.

Ενεργοποιήθηκε η ποινή του

Για να μπορεί να απελαθεί ένα πρόσωπο, το οποίο καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης, θα πρέπει να ανασταλεί η ποινή του, όπως έγινε και σε αυτή την περίπτωση.

Η συμφωνία για τον 33χρονο, ήταν να ανασταλεί η ποινή του και στη συνέχεια να απελαθεί υπό όρους, τους οποίους δεν τήρησε, αφού επέστρεψε στην Κύπρο και ως εκ τούτου ενεργοποιήθηκε η ποινή του.

Από «εγκέφαλος» 10 κιλών MDMA, καταδίκη για… 15 γρ

Σε ότι αφορά την υπόθεση του εργοστασίου παρασκευής MDMA, την οποία η ΥΚΑΝ είχε χαρακτηρίσει ως πρωτοφανή, το 2022, κατά τη διάρκεια της δίκης, η Κατηγορούσα Αρχή, προχώρησε στην τροποποίηση του κατηγορητηρίου, το οποίο αρχικά περιλάμβανε είκοσι κατηγορίες σε βάρος των τεσσάρων κατηγορουμένων, ενώ το νέο δέκα κατηγορίες, ώστε να εξασφαλίσει παραδοχή.

Σημειώνεται πως για την ίδια υπόθεση καταδικάστηκαν δύο γυναίκες, στις οποίες επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης, έξι και τριών χρόνων, ενώ στη συνέχεια μετατράπηκαν σε μάρτυρες κατηγορίας και εντάχθηκαν στο πρόγραμμα υπό προστασίας μαρτύρων.

Ωστόσο, στο νέο κατηγορητήριο, στην βάση του οποίου καταδικάστηκε ο Σύρος σε επτά χρόνια, είχαν αλλάξει βασικά δεδομένα, αφού ο ένας κατηγορούμενος πήρε πάνω του την υπόθεση και παραδέχθηκε την παραγωγή μισού κιλού μεθαμφεταμίνης, για την οποία αρχικά κατηγορείτο ο Σύρος, ο οποίος, παρουσιαζόταν από την ΥΚΑΝ ως εγκέφαλος, ο οποίος όμως αρνείτο.

Με το νέο κατηγορητήριο και τα γεγονότα, η Κατηγορούσα Αρχή ανέφερε ενώπιον Δικαστηρίου, πως τα ναρκωτικά που παρήγαγε το δεύτερο πρόσωπο που παραδέχθηκε, ήταν εν αγνοία του Σύρου, στον οποίο καταλογίστηκαν τελικά δεκαπέντε γραμμάρια μεθαμφεταμίνης, τα οποία και παραδέχθηκε. Αναφορικά με την κατηγορία της απόπειρας παραγωγής 10 κιλών μεθαμφεταμίνης αποσύρθηκε.

Η υπόθεση εμπρησμού

Deal υπήρξε και στην υπόθεση του εμπρησμού της αίθουσας τεκμηρίων του Δικαστηρίου Λεμεσού, όπου οι δύο κατηγορούμενοι, εκ των οποίων ο ένας ήταν ο Σύρος που συνελήφθη σήμερα και κατηγορείτο στην πιο πάνω υπόθεση, προέβησαν σε παραδοχή.

Βασικός μάρτυρας κατηγορίας της υπόθεσης ήταν πρόσωπο που αντιμετώπιζε σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα και δεν ήταν βέβαιη η παρουσία του στο Δικαστήριο, κάτι που θα τίναζε την υπόθεση στον αέρα, και ως εκ τούτου προχώρησε σε τροποποίηση του κατηγορητηρίου, μετά από ένα «οργιώδες» παρασκήνιο.

Συγκεκριμένα, η Αστυνομία ήθελε την παραδοχή του Σύρου πάση θυσία, ο οποίος αρνείτο πως οργάνωσε τον εμπρησμό μέσω βιντεοκλήσης από τις Κεντρικές, πράγμα το οποίο του καταλόγιζε η Αστυνομία, χωρίς ωστόσο να υπάρχει η εν λόγω μαρτυρία, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε και επίσημα ο δικηγόρος του, στον οποίο δόθηκε το μαρτυρικό υλικό. Ο Σύρος, αρνείτο να προβεί σε τέτοια παραδοχή και εν τέλει παραδέχθηκε επικοινωνία, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες, ενώ όταν η Κατηγορούσα Αρχή ρωτήθηκε από το Δικαστήριο για τον τρόπο της επικοινωνίας, δήλωσε άγνοια.

Μετά την παραδοχή, αποσύρθηκαν σε βάρος του άλλες τέσσερις κατηγορίες, που αφορούσαν την συνωμοσία προς διάπραξη εμπρησμού, την συνωμοσία για διάρρηξη και κλοπή, διάρρηξη και κλοπή, και παρέμβαση σε δικαστική διαδικασία.

Σημειώνεται, πως η υπόθεση του εμπρησμού λήφθηκε υπόψη στα πλαίσια της ποινής που επιβλήθηκε για τα ναρκωτικά, ενώ μετά τις παραδοχές, επιβλήθηκε ποινή στο Σύρο. Ωστόσο η συμφωνία ήταν μετά την καταδίκη του, και για τις δύο υποθέσεις, να του ανασταλεί η ποινή του και να απελαθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαδοχικές δικαστικές αποφάσεις με προεκτάσεις-Στο «εδώλιο» χειρισμοί της ΥΚΑΝ, deal και Πρόγραμμα Μαρτύρων

Δειτε Επισης

Πέντε πρόσωπα αποκλείστηκαν σε θαλάσσια περιοχή της Επαρχίας Αμμοχώστου-Διασώθηκαν από τη Λιμενική
Νέα επίθεση εναντίον ντελιβερά στη Λεμεσό-Τον ακολούθησαν και του επιτέθηκαν με ρόπαλο
Αρκετός δρόμος απομένει μέχρι τον εκσυγχρονισμό της Νομικής και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας
Από παράταση στα... πέναλτι το χρονοδιάγραμμα για την νέα κάρτα φιλάθλου-Ορίζοντας ο Νοέμβριος
Χτύπησε καμπανάκι η υπόθεση με τη διασπορά μονταρισμένων φωτογραφιών-Ψάχνουν τα αίτια οι Αρχές
Χειροπέδες σε 14χρονο για τις μονταρισμένες γυμνές φωτογραφίες-Παραδέχθηκε ενοχή
Ανακατεύει την τράπουλα ο Αρναούτης-Αλλάζουν Αστυνομικούς Διευθυντές η Πάφος και η Λάρνακα
Στις 7 Νοεμβρίου θα απαντήσουν σε κατηγορίες οι τρεις για τα επεισόδια στις Φοινικούδες
Αναγκαστική επιστροφή εννέα προσώπων-Διέμεναν παράνομα στην Κυπριακή Δημοκρατία
Όχι Ανωτάτου στην έφεση Γιαννάκη για το αίτημά του να ανασταλούν οι σε βάρος του κατηγορίες