Έσβησε τα «θετικά μηνύματα» ο Ερντογάν-Άλλα στους Ευρωπαίους, άλλα στα κατεχόμενα

Έντονη προσπάθεια για να διαψεύσει και την παραμικρή προσδοκία και ταυτόχρονα να διαλύσει κάθε σκιά στο εσωτερικό της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, που τον ήθελε να έχει αναπροσαρμόσει τους στόχους του για το Κυπριακό, κατέβαλε κατά τη χθεσινή παράνομη παραμονή του στα κατεχόμενα, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν.

Μια απλή ανάγνωση των όσων είπε από το βήμα μετά το πέρας της προκλητικής παρέλασης χθες το απόγευμα, είναι αρκετή να πειστεί και ο πιο αισιόδοξος, ότι ο Ταγίπ Ερντογάν παραμένει παγερά αδιάφορος μπροστά στην όποια κινητικότητα η δική μας πλευρά διαγιγνώσκει στις επαφές της με ξένους ηγέτες που συνομίλησαν με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν το ίδιο και ακόμα περισσότερο απόλυτος, όπως τον συνηθίσαμε από το 2021, περίπου και εντεύθεν, θέτοντας τους δικούς του όρους και επιχειρηματολογώντας με κινδυνολογία, επιθέσεις και απειλητικές διαθέσεις κατά των Ελληνοκυπρίων. Επανέλαβε μάλιστα τους γνωστούς απαράδεκτους όρους που μαζί με τον Ερσίν Τατάρ συναποφάσισαν για αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων.

Η αναφορά του μάλιστα πως «το μόνο που κάνουν οι Ελληνοκύπριοι είναι να παραπονιούνται για εμάς σε τρίτους και ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ενδεχομένως να αποτελεί και απάντηση, στην κινητοποίηση που προκάλεσε η πρόταση Χριστοδουλίδη και οι νύξεις που ο ίδιος δέχθηκε, όπως έγινε γνωστό από τον Γερμανό Καγκελάριο, τον Γάλλο Πρόεδρο, τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρόσφατα στο Βίλνιους, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Μια απάντηση που ουσιαστικά, καταδεικνύει την άρνηση του να βάλει νερό στο κρασί του και να επαναφέρει το Κυπριακό σε τροχιά επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Επιπλέον αφού επανέλαβε δύο φορές πως «η ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή», υπενθύμισε τις απαράδεκτες θέσεις που κατέθεσε στη Γενεύη το 2021 ο Ερσίν Τατάρ αλλά και την δική του έκκληση στον ΟΗΕ, για να αναγνωριστούν οι νέες πραγματικότητες στην Κύπρο και να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ίδιος και απαράλλακτος ο Ερντογάν-Απέκλεισε έναρξη συνομιλιών, επιτέθηκε στον Χριστοδουλίδη

Το μήνυμα των Βρυξελλών

Την ώρα που στην κατεχόμενη Λευκωσία ο Ερντογάν εξαπόλυε μύδρους για τους Ελληνοκύπριους και τους Ευρωπαίους, στις Βρυξέλλες συνεδρίαζε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας στην ατζέντα το θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο θέμα άνοιξε, με πρωτοβουλία του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος το έθεσε ως προϋπόθεση, για να δώσει το «οκ» για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Το μήνυμα, ωστόσο, που έστειλε ο πλέον αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ, ο επίτροπος Μπορέλ, ήταν πως για να υπάρξει αναθέρμανση της διαδικασίας για την ενταξιακή πορεία της Άγκυρας, το Κυπριακό είναι κλειδί στην όλη προσπάθεια.

Αναμφίβολα οι δηλώσεις Ερντογάν στο σύνολο τους ήταν προσβλητικές και για το οικοδόμημα της ΕΕ και πλέον μένει να ξεκαθαρίσει αν ο Ταγίπ Ερντογάν, όντως, όπως παρουσιάζεται από τα διεθνή μέσα και τις διάφορες διπλωματικές πηγές, είναι έτοιμος να αναδιπλωθεί στο Κυπριακό, κυνηγώντας την ενταξιακή πορεία της χώρας του και απλά οι χθεσινές του δηλώσεις, ήταν στο ευρύτερο πλαίσιο της λαϊκίστικής τακτικής που χρησιμοποιεί όλα τα χρόνια που πολιτεύεται ή αν όλες αυτές οι πληροφορίες, που τον φέρουν να είναι πιο διαλλακτικός, είναι περισσότερο αβάσιμες εκτιμήσεις των Ευρωπαίων ηγετών και όχι συγκεκριμένες αναφορές του Τούρκου Προέδρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έστειλε μήνυμα στον Ερντογάν ο Μπορέλ-«Κλειδί η λύση του Κυπριακού για επαναπροσέγγιση με Τουρκία»

Χαμηλούς τόνους η Λευκωσία

Πάντως, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, ο Νίκος Χριστοδουλίδης διατήρησε τους χαμηλούς τόνους, που εξ αρχής εξήγησε πως θα χρησιμοποιεί και δεν μπήκε στη διαδικασία να απαντήσει στον Τούρκο Πρόεδρο, παρά το γεγονός, πως υπήρξαν πολύ επιθετικές αναφορές και για τον ίδιο. Υπενθυμίζεται πως μεταξύ άλλων ο Ερντογάν, ανέφερε σε κάποιο σημείο, από τα πολλά που κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά, ότι ο νέος πρόεδρος φωτογραφίζεται κάτω από σημαίες της ΕΟΚΑ και της Ένωσης.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για το πραξικόπημα και την εισβολή στο Προεδρικό Μέγαρο, συνειδητά, όπως είπε, δεν απάντησε σημειώνοντας πως, «επέλεξα να μην εμπλακώ σε ένα δημόσιο διάλογο επίρριψης ευθυνών, αλληλοκατηγοριών και δημιουργίας εντυπώσεων. Δεν με ενδιαφέρει η επικοινωνιακή διαχείριση του κυπριακού προβλήματος».

Το σημαντικότερο μήνυμα που θέλησε να στείλει ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ήταν προς τον κυπριακό λαό στο σύνολο του, στοχεύοντας και στη θέληση των Τουρκοκυπρίων για επίλυση του Κυπριακού. « Δεν αγωνιζόμαστε για να «νικήσουμε» αλλά για να επανενώσουμε και να δικαιώσουμε όλους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, Ευρωπαίους πολίτες που δεν χρειάζονται εγγυητές, ξένους στρατούς και δικαιώματα επεμβατικά στο μέλλον και στη ζωή τους. Δεν δίνουμε κάποια μάχη για να έχουμε στην Κύπρο νικητές και ηττημένους, αλλά για να αναγνωρισθεί η ιστορική αλήθεια και να αποκατασταθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες όλων και να μπορούμε να ζούμε ελεύθερα, να εργαζόμαστε, να ελπίζουμε στην Κύπρο που θα είναι απαλλαγμένη από διαχωριστικές γραμμές και συρματοπλέγματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταδικάζει τη ρητορική Ερντογάν το ΥΠΕΞ-«Απαράδεκτες και προκλητικές δηλώσεις»

Και τώρα τι;

Αναμφίβολα, το ξέσπασμα Ερντογάν, προκάλεσε προβληματισμό σε όσους εκτιμούσαν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, μετά από την τραγωδία των σεισμών, αλλά και λόγω των τουρκικών εκλογών, θα αναθεωρήσει τη στάση του και θα παρουσιαστεί έτοιμος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Το ερώτημα που τέθηκε και νωρίτερα, είναι αν όντως τα όσα είπε χθες αποτελούν και τις θέσεις που εξέφρασε στους συνομιλητές τους, που μίλησαν για θετικά μηνύματα, μετά από τις συναντήσεις, τα οποία μετέφεραν και στον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Αυτό ενδεχομένως να ξεκαθαρίσει, όταν το επόμενο διάστημα, όπως προαναγγέλθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Οργανισμού, ταξιδέψει εκ νέου στο τρίγωνο Λευκωσία-Αθήνα-Άγκυρα, για να ανιχνεύσει τις προθέσεις της κάθε πλευράς.

Το επόμενο βήμα αναμένεται να γίνει στο τρίτο ορόσημο που είχε θέσει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, όπου θεωρητικά, ο Αντόνιο Γκουτέρες, θα επιδιώξει να κάνει πράξει την εκπεφρασθείσα πρόθεση του για διορισμό Απεσταλμένου.

Δειτε Επισης

Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη
Δικαίωμα ψήφου στα 17 και αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επί τάπητος στο Υπουργικό
Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες
Κατηγορίες Τατάρ σε Χριστοδουλίδη-«Υπερέβη τα συμφωνηθέντα» της Νέας Υόρκης στη χθεσινή συνάντηση
Πιθανή επίσκεψη Μέτσολα στην Κύπρο την άνοιξη-Ορίζοντας ο Απρίλιος
Την ανάγκη για επαρκή προετοιμασία ενόψει Ντι Κάρλο και πενταμερούς επισήμανε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ
Κόντρα ΑΚΕΛ και Κυβέρνησης με φόντο το πακέτο του ΠτΔ για οδοφράγματα-«Η σοβαρότητα των στιγμών απαιτεί υπευθυνότητα»
Για τα οδοφράγματα το «take it or leave it» του Προέδρου-«Πρέπει να περιέχουν την πτυχή της αμοιβαιότητας»