Κραυγή αγωνίας απόφοιτου ΤΕΙ Ελλάδος-«Δεν μας αφήνουν να κάνουμε τίποτα με τις αποφάσεις»
06:00 - 21 Ιουλίου 2023
Κραυγή αγωνίας από απόφοιτο ΤΕΙ Ελλάδος, ο οποίος εδώ και μία δεκαετία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα εύρεσης εργασίας, όπως και χιλιάδες άλλοι απόφοιτοι των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, λόγω μίας απόφασης του ΚΥΣΑΤΣ, που σύμφωνα με τον ίδιο τους αφήνει εκτός αγοράς εργασίας, αλλά και εκτός επαγγελματικής ανέλιξης.
Το θέμα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απόφοιτοι των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Ελλάδας, όσον αφορά στην αναγνώριση του πτυχίου τους, είχε απασχολήσει πρόσφατα τη Βουλή, καθώς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για πάνω από 100,000 απόφοιτους, που μένουν εκτός αγοράς εργασίας, της σχολής που έχουν σπουδάσει. Ένας από αυτούς τους απόφοιτους και ο Θεόδωρος Θεοδώρου, ο οποίος ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 2011, σε ΤΕΙ της Ελλάδας και σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός. Όμως, μέχρι σήμερα, δεν μπορεί να εφαρμόσει το επάγγελμά του, αφού όπως ο ίδιος λέει, μία απόφαση του ΚΥΣΑΤΣ του θέτει εμπόδια.
«Το 2008 το ΚΥΣΑΤΣ έβγαλε απόφαση, βάσει της οποίας έλεγε πως τα προγράμματα σπουδών των πανεπιστημίων έχουν ακαδημαϊκό προσανατολισμό, ενώ εκείνα των ΤΕΙ έχουν επαγγελματικό. Κάτι που δεν ισχύει, αφού είναι επιπρόσθετο προσόν αυτό και δεν το λέω εγώ, το λέει ο νόμος της Ελλάδας.
Εγώ πήρα πτυχίο το 2011, αλλά δεν είχα καταθέσει αμέσως το πτυχίο μου. Το έκανα το 2013. Τότε, το ΚΥΣΑΤΣ έλεγξε το πρόγραμμα σπουδών που παρακολούθησα κατά τη διάρκεια των σπουδών μου, που ήταν του 2003 και δεν είχε αλλάξει μέχρι το 2011, όταν και είχα αποφοιτήσει. Οι δύο από τους πέντε ανεξάρτητους, είπαν ότι ήμουν μηχανολόγος μηχανικός, ενώ εγώ σπούδασα ηλεκτρολόγος μηχανικός, ενώ οι υπόλοιποι έκαναν το λάθος να μετρήσουν το πρόγραμμα σπουδών, βάσει το χρόνο σπουδών του Πανεπιστημίου και όχι βάσει του αναλυτικού προγράμματος, όπως λέει ο νόμος και βρήκαν πως υπολείπομαι δύο με τρία μαθήματα, από το αντίστοιχο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Αυτή η απόφαση του ΚΥΣΑΤΣ μας απέκλεισε από την αγορά εργασίας, ενώ επίσης δεν μπορώ να κάνω μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, αφού μου είπαν ότι μου υπολείπονται μαθήματα. Ήθελαν βεβαίωση από το ΚΥΣΑΤΣ για την ισοτιμία με τα αντίστοιχα μαθήματα. Εκτός αυτού, δεν μπορώ να γίνω καθηγητής στα σχολεία, λόγω του ότι δεν μπορώ να ακολουθήσω τα παιδαγωγικά μαθήματα, με την απόφαση αυτή. Το 2011 είχα κάνει αίτηση στην εκπαιδευτική υπηρεσία και η απάντηση ήταν αρνητική. Εγώ τους είχα αναφέρει πως το πτυχίο μου ήταν πανεπιστημιακό, αλλά υπήρχε η απόφαση.
Μπήκαμε με εξετάσεις στα ΤΕΙ, δεν πήγαμε από μόνοι μας και απαιτούμε να μας το αναγνωρίσουν. Από τη στιγμή που η Κυπριακή Δημοκρατία μας έδινε την επιλογή αυτή, θα έπρεπε να αναγνωρίζει το πτυχίο, όπως γίνεται και στην Ελλάδα.
Και το ΕΤΕΚ και η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία και η Εκπαιδευτική Υπηρεσία έχουν σύμφωνη γνώμη για το συγκεκριμένο θέμα. Δεν ξέρουμε από πήραν τις πληροφορίες για το θέμα, μπορεί να είναι από αναρμόδιους για το συγκεκριμένο θέμα ή να τους είπαν την αλήθεια, χωρίς να τους πουν την αλήθεια. Εννοώ ότι μπορεί να τους είπαν ότι είναι ΤΕΙ αλλά να μην τους είπαν τι είναι το ΤΕΙ. Είναι Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, όμως βάσει του Συντάγματος της Ελλάδας, απαγορεύεται να μην είναι πανεπιστημιακές οι σπουδές πέραν των τριών ετών. Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας, ανεξαρτήτου του ονόματος, είναι όλα ΑΕΙ. Όταν η εκπαίδευση είναι πάνω από τρία έτη, απαγορεύεται από το Σύνταγμα να μην είναι πανεπιστημιακά. Αυτό αποδεικνύεται και από τα προγράμματα των σπουδών. Έχουμε την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, αλλά έχουμε και την τεχνολογική εκπαίδευση, που είναι επιπρόσθετο προσό στον επαγγελματικό μας τίτλο, όχι στον ακαδημαϊκό».
«Παραπλανήθηκαν οι υπηρεσίες στην Κύπρο»
Ο κ. Θεοδώρου θεωρεί ότι πίσω από τη συγκεκριμένη στάση των υπηρεσιών της Κύπρου, κρύβονται ελληνικές σκοπιμότητες, καθώς εκφράζει την άποψη ότι παραπλανήθηκαν από εκείνους που κλήθηκαν να τους ενημερώσουν για τους νόμους, όσον αφορά στην αναγνώριση των πτυχίων των ΤΕΙ.
«Οι υπηρεσίες στην Κύπρο μπορεί να παραπλανήθηκαν για το θέμα και να μην το έψαξαν εις βάθος. Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι εμείς αδικούμαστε εδώ και αρκετά χρόνια. Από το 1992, η Ελλάδα στη Σύνοδο της Λισσαβόνας είχε δηλώσει ότι τα ΤΕΙ είναι πλήρως ισότιμα με τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Το 2000 ονομάστηκαν πανεπιστήμια τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και τα ΤΕΙ θεωρούνταν ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με βάση τη δήλωση στη Λισσαβόνα. Μόνο το όνομα είχε στην ουσία διαφορά, δεν έχει διαφορά στην εκπαίδευση.
Το 2003 το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας, με έγγραφα είχε δηλώσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η μη Πανεπιστημιακή τριτοβάθμια εκπαίδευση παρέχεται από ορισμένες σχολές που ονομάζονται ανώτερες και παρέχουν τριτοβάθμια επαγγελματική ή ειδική εκπαίδευση, ορισμένων κατηγοριών. Είναι τριετούς κατά ανώτατο όριο, φοίτησης και δεν υπάγονται σε κανένα από τους δύο τομείς της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Ελλάδας (Πανεπιστημιακό ή Τεχνολογικό). Αυτό σημαίνει ότι στις Ανώτατες Σχολές παρέχεται Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση.
Η διαφορά από τα Πανεπιστήμια είναι ότι στα ΤΕΙ ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε και πρακτικά τα μαθήματα. Εξεταστήκαμε και στα θεωρητικά, είχαμε εξετάσεις και στο εργαστήριο, που ήταν μεν θεωρητικό, όμως σε εφαρμοσμένη βάση. Ήταν επιστημονικά εργαστήρια. Έβγαινε έτσι μία συνολική βαθμολογία και για να περάσει κάποιος έπρεπε να περάσει το θεωρητικό κομμάτι, που ήταν πάνω από 60% της συνολικής βαθμολογίας. Αν δεν περνούσαμε το ένα από τα δύο μέρη της εξέτασης, δεν υπήρχε περίπτωση, να λάβουμε βαθμό.
Επίσης, δεν είχε σημασία ο χρόνος που διδασκόταν η ύλη, σημασία είχε η ύλη που διδασκόμασταν. Το κάθε Πανεπιστήμιο έχει τους όρους του, όμως η ύλη είναι η ίδια. Η εξέταση είναι η ίδια. Εμείς κάναμε μία που τα περιείχε όλα. Ποια η διαφορά σε σχέση με εκείνους που εξετάστηκαν στα ίδια αλλά σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις;».
Οι απόφοιτοι των ΤΕΙ, λόγω της κατάστασης που επικρατεί σε Ελλάδα και Κύπρο, έχουν συσπειρωθεί και κινούνται νομικά κατά του ΤΕΕ στην Ελλάδα.
«Στην Ελλάδα υπάρχει ιστορικό για το λόγο που δεν θέλουν να αναγνωριστεί το πτυχίο μας. Είναι το ΤΕΕ, που λειτουργεί ξεκάθαρα ως συντεχνία των Πολυτεχνείων και για να μην μπούμε στο επάγγελμα είναι λογικό να θέλουν να μας αφήσουν εκτός. Τώρα τους παίρνουμε δικαστήριο στην Ελλάδα. Το ΕΤΕΚ δεν μας εγγράφει επειδή δεν μας εγγράφει το ΤΕΕ, όμως το ΤΕΕ μας θεωρεί ανώτερες σχολές και όχι ανώτατες. Υπάρχουν χιλιάδες έγγραφα που δείχνουν την κατάσταση που επικρατεί και αποδεικνύουν ότι τα ΤΕΙ είναι Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Είναι επίσημα έγγραφα, από το Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας».
«Πρέπει να αλλάξει η απόφαση του Συμβουλίου του ΚΥΣΑΤΣ»
Παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχει το πρόβλημα με το ΤΕΕ, ο κ. Θεοδώρου υποδεικνύει πως το ΚΥΣΑΤΣ, πρέπει να αλλάξει την απόφασή του, ώστε να βρεθεί μία λύση και να σταματήσει αυτή η αδικία που βιώνουν.
«Πρέπει να αλλάξει η απόφαση του Συμβουλίου του ΚΥΣΑΤΣ, που μας αποκλείει. Αν δεν το κάνουν σκόπιμα, μπορούν να το αλλάξουν όποτε θέλουν. Είναι ξεκάθαροι οι νόμοι της Ελλάδας και μας αναγνωρίζουν. Εφόσον υπάρχει αναγνώριση τότε πρέπει να μας αναγνωρίσουν και να μας εγγράψουν. Είμαστε περίπου 150,000 απόφοιτοι των ΤΕΙ που επηρεάστηκαν από αυτή την απόφαση. Να μην σε αφήνουν να κάνεις το επάγγελμα που θέλεις, πρέπει να κάνεις κάτι άλλο. Δεν μας αφήνουν να κάνουμε τίποτα. Με την απόφαση αυτή μας αποκλείουν.
Αν δικαιωθούμε εμείς, βάσει του νόμου, που πρέπει να δικαιωθούμε, θα δικαιωθούν και οι απόφοιτοι του ΑΤΙ, επειδή ο νόμος λέει ότι είμαστε ισότιμοι με εκείνους τους απόφοιτους. Στο ΑΤΙ Κύπρου έπρεπε κάποιος να είναι άριστος, οι βαθμολογίες του ήταν πιο ψηλές από του Πανεπιστημίου Κύπρου και ήταν και στην αγγλική οι σπουδές και έπρεπε κάποιος να γνωρίζει καλά αγγλικά. Αυτό λέει ο νόμος του ΚΥΣΑΤΣ».