Περνά στο επόμενο στάδιο το «κτίΖΩ»-Πάνω από πενήντα αιτήσεις για συμμετοχή

Με γοργούς ρυθμούς κινείται το Υπουργείο Εσωτερικών, όσον αφορά στο πρόγραμμα «κτίΖΩ», για τις ακατάλληλες προσφυγικές κατοικίες, με τις αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα να συνεχίζονται. Την ίδια ώρα, οι λειτουργοί του Υπουργείου βρίσκονται και πάλι επί ποδός, αφού εξακολουθούν να έχουν επαφές με τους κατοίκους των πολυκατοικιών, που εξακολουθούν να θεωρούνται επικίνδυνες, αλλά δεν χαρακτηρίστηκαν άμεσα κατεδαφιστέες.

Με το Σεπτέμβριο να θεωρείται μήνας που θα σηματοδοτήσει σημαντικές εξελίξεις, όσον αφορά στα πλάνα του Υπουργείου Εσωτερικών, για το μέλλον των επικίνδυνων πολυκατοικιών, οι λειτουργοί του Υπουργείου Εσωτερικών τις τελευταίες εβδομάδες είχαν αρχίσει τις επισκέψεις στις 23 πολυκατοικίες, που δεν συμπεριλαμβάνονταν στην λίστα με τις άμεσα κατεδαφιστέες. Κατά τις επισκέψεις τους, οι λειτουργοί είχαν επικοινωνία με τους κατοίκους των διαμερισμάτων, για να τους ενημερώσουν για το σχέδιο «κτίΖΩ», να ακούσουν τις απορίες και τις ανησυχίες τους και να δώσουν απαντήσεις.

«Έμειναν μόνο δύο από τις 23 πολυκατοικίες, για να ενημερωθούν οι κάτοικοι για το σχέδιο και μόλις επισκεφτούμε αυτές τις δύο, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της ενημέρωσης. Οι ένοικοι των πολυκατοικιών εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την το σχέδιο και θέλουν να μάθουν λεπτομέρειες», ανέφερε στον REPORTER η λειτουργός τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών, Μαργαρίτα Κυριάκου.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι οι εν λόγω πολυκατοικίες δεν χρίζουν άμεσης εκκένωσης, κάποιοι εκ των ενοίκων έχουν υποβάλει αίτηση για συμμετοχή στο «κτίΖΩ». Μάλιστα, το Υπουργείο Εσωτερικών έδωσε διορία στους κάτοικους των πολυκατοικιών τρεις μήνες, για να αποφασίσουν κατά πόσο θα συμμετάσχουν στο σχέδιο ή όχι.

«Η μόνη διαφορά τους, με τους ενοίκους των πολυκατοικιών που μένουν στις άμεσα κατεδαφιστέες πολυκατοικίες, είναι ότι οι κάτοικοι στις 23 πολυκατοικίες μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο σχέδιο, αλλά δεν χρειάζεται να μας παραδώσουν άμεσα τα κλειδιά του διαμερίσματός τους. Κάποιοι θέλουν να λάβουν το επίδομα ενοικίου και μας παραδίδουν τα κλειδιά, κάποιοι θέλουν να μείνουν στο σπίτι. Μπορούν να το κάνουν και να μετακομίσουν απευθείας στο νέο διαμέρισμα».

Συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων

Στο μεταξύ, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών συνεχίζει να δέχεται αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους για συμμετοχή στο «κτίΖΩ». Μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί πάνω από πενήντα αιτήσεις ενοίκων που ενδιαφέρονται, ενώ δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες αυτός ο αριθμός να αυξηθεί. Σημειώνεται πως όταν το Υπουργείο Εσωτερικών συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό αιτήσεων για μία περιοχή, τότε θα προχωρήσει στην ανοικοδόμηση καινούργιας πολυκατοικίας.

«Πρέπει να μαζέψουμε δεκαέξι αιτήσεις για μία περιοχή και μόλις γίνει αυτό θα ξεκινήσουμε να χτίζουμε νέες πολυκατοικίες. Το ευτύχημα είναι ότι δεν πρέπει να περιμένουμε να κατεδαφιστούν οι παλιές, για να κτίσουμε στο ίδιο σημείο, αφού υπάρχουν άλλοι χώροι για τα νέα κτίρια».

Παράλληλα και οι τέσσερις δήμοι, στους οποίους βρίσκονται οι 20 πολυκατοικίες, έχουν επικυρώσει την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ για την κοινότητα Δευτεράς την απόφαση έχει πάρει ο έπαρχος, κάτι που σημαίνει ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για το επόμενο βήμα, που είναι η κατεδάφισή τους.

«Αυτό που θα κάνουμε τώρα είναι να προκηρύξουμε προσφορές και να τρέξουμε διαγωνισμό, για να προχωρήσουμε στη διαδικασία της κατεδάφισης. Πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και θεωρούμε ότι το Σεπτέμβριο θα μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα», υπέδειξε η κα. Κυριάκου.

Δειτε Επισης

Συννεφιασμένο το σκηνικό του καιρού, αναμένονται βροχές και καταιγίδες το Πάσχα-Πέφτει η θερμοκρασία
Η αντίδραση των αγροτών μετά το χάσμα που προέκυψε από το «e-κοφίνι»-Ζητούν δημιουργία δημοπρατηρίου
Ο Σύνδεσμος Προστασίας Ψυχικής Υγείας συμφωνεί με Μανιφέστο Mental Health Europe ενόψει Ευρωεκλογών
Βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες προσφέρουν Εκκλησία, δήμοι και οργανώσεις ενόψει Πάσχα
Εγκρίθηκαν 14 αιτήσεις για υπηκοότητα σε παιδιά μεικτών γάμων
Αποπληρωμή των υποχρεώσεων Δήμων & Κοινοτήτων στο ΤΑΥ, ζητεί ο Δήμος Παραλιμνίου
Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Συνδικαλιστική ελευθερία στον στρατό ζητά η Ισότητα
Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Επιτροπής Δεοντολογίας Αθλητισμού και Γενική Γραμματεία Αθλητισμού Ελλάδας
Οδηγίες Ευαγγέλου να σταματήσει να αποκόπτεται το ΕΕΕ από γυναίκες στα καταφύγια