Έστειλε μήνυμα στον Ερντογάν ο Μπορέλ-«Κλειδί η λύση του Κυπριακού για επαναπροσέγγιση με Τουρκία»

Μια λύση του Κυπριακού, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών θα έχει ρόλο κλειδί στην επαναπροσέγγιση της ΕΕ με την Τουρκία, ανέφερε μετά το τέλος της συνάντησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες ο Ύπατος Εκπρόσωπος για εξωτερικές Υποθέσεις, Ζοζέπ Μπορέλ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μπορέλ επεσήμανε πως οι σχέσεις με την Τουρκία είναι διπλής κατεύθυνσης, καθώς «δεν έχει να κάνει μόνο με το τι περιμένει η ΕΕ από την Τουρκία, αλλά και το τι περιμένει η Τουρκία από την ΕΕ» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε πως η Τουρκία έχει δηλώσει πως ενδιαφέρεται για την επανεξέταση της συμφωνίας της τελωνειακής ένωσης, ή της απελευθέρωσης των θεωρήσεων για Τούρκους πολίτες, προσθέτοντας πως «πρόκειται για τα δύο πιο σημαντικά ζητήματα για την Τουρκία, τα οποία θα ήθελε να εγείρει στο κοντινό μέλλον, αλλά ελπίζουμε ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι θα υπάρχουν σοβαρές προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό στη βάση των συμφωνιών που ήδη έχουν γίνει αποδεκτές και έχουν υιοθετηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη».

Η σχέση με την Κύπρο, η σχέση με την Ελλάδα, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν βασικές παραμέτρους για επαναδημιουργία εποικοδομητικής σχέσης με την Τουρκία, τόνισε.

Στην αρχική του παρέμβαση για το θέμα της Τουρκίας, ο κ. Μπορέλ επεσήμανε πως η συζήτηση μεταξύ των ΥΠΕΞ θα αξιοποιηθεί και αυτή για την προετοιμασία της έκθεσης την οποία ετοιμάζει από κοινού με την Κομισιόν για τους ηγέτες των κρατών μελών, όπως αποφασίστηκε στο πλαίσιο του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη μιας ισχυρότερης σχέσης μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και μια βιώσιμη αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο θα ήταν επωφελής για τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής» ανέφερε ο κ. Μπορέλ.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, «η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, θα αποτελέσει το κλειδί σε αυτή την επαναπροσέγγιση με την Τουρκία».

«Επίσης, θα ήταν ουσιαστικής σημασίας η διατήρηση των θεμελιωδών ελευθεριών και αξιών, όπως ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - της οποίας η Άγκυρα είναι συμβαλλόμενο μέρος» πρόσθεσε. 

«Συμφωνήσαμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εμπλακεί με την Τουρκία και να χτίσει πάνω στα κοινά συμφέροντα, προσπαθώντας να γεφυρώσει τις υπάρχουσες διαφορές. Έτσι, το Συμβούλιο μου ανέθεσε να προσπαθήσω να υλοποιήσω αυτόν τον στόχο: να εμπλακώ με την Τουρκία, βασιζόμενος στα κοινά συμφέροντα και προσπαθώντας να γεφυρώσω τις υπάρχουσες διαφορές» πρόσθεσε.

Η παρέμβαση Κομπου

Στο μεταξύ κατά τη διάρκεια του ΣΕΥ, ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, τόνισε ότι οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας διέπονται από συγκεκριμένη αιρεσιμότητα και η αξιολόγηση των σχέσεων θα πρέπει να γίνεται στη βάση της προόδου που σημειώνει η Άγκυρα. Ο κ. Κόμπος πρόσθεσε ότι η προσέγγισή μας έναντι της Τουρκίας θα πρέπει να είναι σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη, σημειώνοντας ότι αυτό προνοούν και τα σχετικά Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό και τόνισε ότι στα Συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου γίνεται ρητή αναφορά στην ανάγκη άμεσης επανέναρξης των συνομιλιών, διασυνδέοντας τη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό με το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων. Ο κ. Κόμπος πρόσθεσε ότι οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας περνούν μέσα από την Κύπρο και αναμένονται συγκεκριμένα βήματα από την Άγκυρα σε σχέση με την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

Στο πλαίσιο της συζήτησης ο κ. Κόμπος αναφέρθηκε επίσης στη συμπλήρωση 49 χρόνων από την τουρκική εισβολή, κάνοντας λόγο για τραγική μέρα για την Κύπρο, ενώ πρόσθεσε πως η επιλογή Ερντογάν να μεταβεί στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου καταδεικνύει τη διαχρονική πολιτική της Τουρκίας για εδραίωση των τετελεσμένων της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής, επισημαίνοντας παράλληλα την καταδίκη της κυπριακής κυβέρνησης για αυτή την προκλητική και παράνομη ενέργεια, όπως είπε.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν εν τω μεταξύ ότι κατά τη συζήτηση η στάση αρκετών κρατών μελών ήταν επιφυλακτική απέναντι στην Τουρκία, καθώς αναμένουν να δουν συγκεκριμένες ενδείξεις για μια σειρά από ζητήματα που περιλαμβάνουν το Κυπριακό, αλλά και το μεταναστευτικό, το κράτος δικαίου και την εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ωστόσο, επεσήμαναν οι ίδιες πηγές, οι συζητήσεις σε σχέση με το μέλλον των ευρωτουρκικών έχουν ξεκινήσει, με ορίζοντα την έκθεση που αναμένεται να κατατεθεί στους 27 ηγέτες των κρατών μελών τον Οκτώβριο από τον Ζοζέπ Μπορέλ, και το Κυπριακό είναι μέρος αυτών των συζητήσεων.

Δειτε Επισης

Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν
Ν.Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό
Λαμβάνει μέτρα το τουρκικό ΥΠΑΜ για προστασία του ψευδοκράτους