«Μνημείο ελικοπτέρου» στο Πέντε Μίλι στα κατεχόμενα

«Μνημείο ελικοπτέρου» εγκαινιάστηκε σήμερα στα κατεχόμενα, στην παραλία Πέντε Μίλι όπου έγινε η απόβαση των τουρκικών στρατευμάτων στις 20 Ιουλίου 1974, στην πρώτη φάση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. 

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, πρόκειται για το ελικόπτερο τύπου ΑΒ-205, με αριθμό 11047 των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που χρησιμοποιήθηκε στην εισβολή. 

Ο διοικητής της μονάδας αεροπορίας, αντισυνταγματάρχης Ρίζα Ολγκούν δήλωσε στην τελετή ότι στην επιχείρηση συμμετείχαν 72 ελικόπτερα και δεν υπήρξε ούτε ένα θύμα. "Το μνημείο θα μεταφέρει τον ηρωικό αγώνα στους Τ/κ νέους και σε όλους τους επισκέπτες", πρόσθεσε, εννοώντας την εισβολή.  

Παρών στην τελετή και ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ ο οποίος είπε ότι στην 49η επέτειο της τουρκικής εισβολής που "έφερε ελευθερία, ειρήνη και ηρεμία στην Κύπρο" – όπως υποστήριξε - έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι το ελικόπτερο που συμμετείχε σε αυτή έγινε μνημείο και ο κόσμος μπορεί να το επισκεφθεί. Υπενθύμισε ότι δίπλα σε αυτό υπάρχει και το πλοίο μνημείο που επίσης συμμετείχε στην εισβολή αλλά και το μνημείο του αεροπλάνου που πιλόταρε ο Τζενγκίζ Τοπέλ. 

"Για τη συνέχιση της ειρήνης στην Κύπρο θα πρέπει να εξευρεθεί μια συμφωνία με βάση τις πραγματικότητες στο νησί", δήλωσε ο κ. Τατάρ επαναλαμβάνοντας τη θέση του για λύση δύο κρατών που στηρίζει "και η μητέραπατρίδα Τουρκία".   

Δειτε Επισης

Έπεσε «μαύρο» στο ΡΙΚ λόγω απεργίας των υπαλλήλων για μη καταβολή συντάξεων
Τη λήψη αποφάσεων για το ΧΥΤΥ Κόσιης, ζητούν από το κράτος φορείς της Λάρνακας
Έτοιμη η Εθνική Στρατηγική Μητρικού Θηλασμού-Στο 83% ο μεικτός θηλασμός το 2022
Η Κυβέρνηση να ισοζυγίσει επιπτώσεις από μη μηδενικού ΦΠΑ ζητεί ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ
Επιφυλάξεις στη Βουλή για τις καθολικές αυξήσεις 1,5% στο δημόσιο
Αποκαταστάθηκε η παροχή ρεύματος σε Λάρνακα και Αμμόχωστο-Βλάβη σε εξοπλισμό του Συστήματος Μεταφοράς
Κάτω από 10 λεπτά οι έλεγχοι ασφαλείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας Ιούλιο και Αύγουστο
Ισχύος 3,8 βαθμών ο σεισμός τα χαράματα Κυριακής
Δύο πτήσεις ακυρώθηκαν από το αεροδρόμιο Λάρνακας προς το Τελ Αβίβ
Στην Πτολεμαΐδα το χρυσό δελτίο των 18,6 εκ. ευρώ-Στην Κύπρο το ένα πεντάρι του Τζόκερ