Εγκαινίασε το τερματικό της Τύμπου ο Ερντογάν-Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να άρει τους περιορισμούς των Τ/κ

Λίγο μετά το μεσημέρι, έφτασε στα κατεχόμενα ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο υποδέχθηκε στο νέο τερματικο του παράνουμου αεροδρομίου της Τύμπου, άγημα του κατοχικού στρατού και ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν μετά την άφιξη του, εγκαινίασε τον νέο τερματικό σταθμό του παράνομου αερδρομίου της Τύμβου. Μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να άρει όλους τους πολιτικούς περιορισμούς στο ψευδοκράτος που στερούνται νομικής βάσης. Αναφερόμενος στο νέο τερματικό, ο Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε πως «από σήμερα το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου είναι το αεροδρόμιο με τη μεγαλύτερη χωρητικότητα επιβατών στο νησί της Κύπρου».

Της άφιξης του προηγήθηκαν οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα έφτανε με απευθείας πτήση από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές το προεδρικό αεροσκάφος του Ερντογάν εισήλθε στο τουρκικό FIR και ακολούθως άλλαξε σχέδιο πτήσεις για να προσγειωθεί τελικά στον νέο αεροδιάδρομο που εγκαινίασε, στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.

Κατά την παρουσία του στα κατεχόμενα, ο Ερντογάν θα παραστεί στους προκλητικούς πανηγυρισμούς του Αττίλα για την τουρκική εισβολή, οι οποίοι θα κορυφωθούν με παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία, στις έξι το απόγευμα.

Ο Ερντογάν θα έχει και κατ' ιδίαν συνάντηση με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ.

Κατά την επίσκεψή του στο ψευδοκράτος, με αφορμή τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στο νησί το 1974, αναμένεται να μοιραστεί μια «χαρμόσυνη είδηση», όπως μεταδίδουν τ/κ ΜΜΕ.

Θα έχει συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη και θα συζητήσουν τις σχέσεις Τουρκίας-ψευδοκράτους «σε όλες τις πτυχές, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ θα ανταλλάξουν απόψεις για την υπόθεση της Κύπρου».

Η καθιερωμένη παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά απόγευμα, στις 18.00. Τον χαιρετισμό της θα δεχθούν ο Τ/κ ηγέτης και ο Τούρκος Προέδρος, οι οποίοι και θα μιλήσουν. O Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να μιλήσει και σε ειδική επετειακή συνεδρία της ολομέλειας της «βουλής».

Οι εορτασμοί στα κατεχόμενα άρχισαν από χθες με 21 πυροβολισμούς και το διάγγελμα του Ερσίν Τατάρ στην τηλεόραση του «Μπαϊράκ». Χθες το βράδυ έγινε «αγρυπνία» στην παραλία της απόβασης στο Πέντε Μίλι.

Το νέο "αεροδρόμιο"

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Συγκοινωνιών, το νέο «αεροδρόμιο» έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα επιβατών. Σε σύγκριση με τον υφιστάμενο διάδρομο των 2.755 μέτρων, το νέο «αεροδρόμιο» διαθέτει νέο διάδρομο 3.100 μέτρων και είναι κατάλληλο για τη χρήση από όλους τους τύπους επιβατικών αεροσκαφών.

Το «αεροδρόμιο» έχει συνολικά 30 χώρους στάθμευσης αεροσκαφών, εκ των οποίων 9 φυσούνες και 21 ανοικτούς χώρους στάθμευσης. Θα παρέχει υπηρεσίες με κλειστό χώρο στάθμευσης χωρητικότητας 1500 αυτοκινήτων και με σύγχρονο νέο εξοπλισμό.

Η κατασκευή του νέου «αεροδρομίου» δρομολογήθηκε πριν από μια δεκαετία και ολοκληρώθηκε το 2023.

Δειτε Επισης

Στο Υπουργικό ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025
Από το 2020 στο 2024... Ένας πόλεμος με πολλές μάχες και τίτλοι τέλους με προαναγγελία για νέα αρχή
Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»