Πρόεδρος: Δεν θα εμπλακώ σε δημόσιο διάλογο κατηγοριών και κριτικής για να ικανοποιούνται τα αυτιά κάποιων
08:15 - 20 Ιουλίου 2023
Σαράντα εννέα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την επέτειο της Τουρκικής Εισβολής, την ίδια ώρα που σε όλες τις επαρχίες της χώρας διοργανώνονται εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους πεσόντες, ενώ πραγματοποιούνται και δεήσεις για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, παρέστη το πρωί στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε για τους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες κατά την τουρκική εισβολή, στον Τύμβο Μακεδονίτισσας.
Στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έκανε λόγο για ημέρα μνήμης, τιμής και περισυλλογής, κατά την οποία, όπως είπε, «πρέπει να υποσχεθούμε σε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν για την Κυπριακή Δημοκρατία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας ότι θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατό έτσι ώστε να ανατρέψουμε την ανώμαλη παρούσα κατάσταση πραγμάτων, να δώσουμε δηλαδή νόημα στη θυσία τους μέσα από την επανένωση της πατρίδας μας».
Είπε επίσης πως παρά τις δυσκολίες, τις προκλήσεις και τα προβλήματα «είμαστε εδώ και πράττουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σπάσουμε το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες από εκεί που διακόπηκαν το καλοκαίρι του 2017».
«Θεωρώ ότι η ανάληψη πρωτοβουλίας από μέρους της δικής μας πλευράς αναγνωρίζεται από πλευράς της διεθνούς κοινότητας. Έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ειδικότερα από συγκεκριμένα κράτη της ΕΕ, και ελπίζουμε σύντομα να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα», συμπλήρωσε σχετικά.
Ερωτηθείς αν δεδομένης της ρητορικής της τουρκικής πλευράς, η οποία περιλαμβάνει επανάληψη πάγιων θέσεων, μπορούν να υπάρξουν οι συνθήκες για επιστροφή στον διάλογο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι άκουσε και χθες το βράδυ τις δηλώσεις Τουρκοκύπριου ηγέτη και αναμένει τι άλλο θα ακουστεί σήμερα κατά τη διάρκεια της παρουσίας του κ. Ερντογάν στα κατεχόμενα.
«Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι δεν επιθυμώ, δεν βλέπω την όποια προστιθέμενη αξία να εμπλακώ σε έναν δημόσιο διάλογο κατηγοριών, κριτικής και πολλών άλλων που μπορεί να ικανοποιούν τα αυτιά κάποιων αλλά δεν προσφέρουν τίποτα στον βασικό στόχο, ο οποίος είναι το πώς τιμούμε τη θυσία όλων αυτών των ανθρώπων, ανατρέποντας την παρούσα κατάσταση πραγμάτων», συμπλήρωσε.
Είπε επίσης πως σίγουρα η ρητορική έχει τη δική της σημασία και δεν την υποβαθμίζει, αλλά το Κυπριακό θα λυθεί μέσα από τις διαπραγματεύσεις και εκεί εστιάζεται η προσοχή της Κυβέρνησης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη το πρωί στην επιμνημόσυνη δέηση, που τελέστηκε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, για τους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες, κατά την τουρκική εισβολή του 1974, όπου και κατέθεσε στεφάνι.
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευε ο Έλληνας υφυπουργός Εθνικής Αμύνης, Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς και ο υπουργός Γεωργίας, Πέτρος Ξενοφώντος. Παρούσα στην επιμνημόσυνη δέηση, η οποία κατέθεσε στεφάνι μετά την τελετή, ήταν η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, ενώ στο χώρο βρίσκονταν και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, όπως ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστόφιας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης και ο εκπρόσωπος τύπου του ΕΛΑΜ, Γεάδης Γεάδη.
Κατά τη διάρκεια της τελετής, έγινε αναφορά στον αριθμό των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την εισβολή και ρίφθηκαν ριπές.
Μετά το πέρας της τελετής, πρόσκοποι που συμμετείχαν, οι οποίοι έστεψαν τους πεσόντες, αφήνοντας ένα λουλούδι στα μνήματά τους.