Η επόμενη μέρα των αποτελεσμάτων-Το plan b για όσους δεν εξασφάλισαν θέση

Μπορεί η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Παγκύπριων Εξετάσεων σε κάποιους να έφεραν χαρά, αφού κατάφεραν να εξασφαλίσουν μία από τις πολυπόθητες θέσεις στα δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου, ενώ αναμένουν και τις θέσεις για τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας, ωστόσο έφερε και μία απογοήτευση σε εκείνους που δεν κατάφεραν να κατακτήσουν εκείνη τη θέση που κυνηγούσαν. Παρ’ όλα αυτά, η απογοήτευση είναι εύκολο να φύγει, δεδομένου ότι μπορούν ακόμη να διεκδικήσουν αυτή τη θέση, καθώς υπάρχει δεύτερη και τρίτη κατανομή στα Πανεπιστήμια της Κύπρου, ενώ οι βάσεις για τα ελληνικά πανεπιστήμια ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί. Την ίδια ώρα, οι μέσοι όροι που έχουν ανακοινωθεί από το Υπουργείο Παιδείας προκαλούν ανησυχία.

Η σχολική χρόνια, που έλαβε επίσημα τέλος με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Παγκύπριων Εξετάσεων, ήταν αρκετά δύσκολη, ειδικά για τους τελειόφοιτους μαθητές, δεδομένου ότι το σύστημα αξιολόγησης που εφαρμόστηκε, για τελευταία φορά, κατά τη διάρκεια της εν λόγω χρονιάς, έχει προκαλέσει αρκετά προβλήματα. Παρά το προφανές, ότι οι τελειόφοιτοι είχαν παρακαθίσει σε τρεις εξεταστικές περιόδους, σε ένα διάστημα πέντε μηνών, η σύγχυση που προκλήθηκε με το γραπτό των Νέων Ελληνικών και τη διαρροή των θεμάτων, είχε αντίκτυπο στην ψυχολογία τους.

Πάντως, προβληματισμό έχουν προκαλέσει για ακόμη μία χρονιά οι μέσοι όροι που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας, αφού κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2022, παρά τις ελπίδες ότι θα ήταν σε ψηλότερα επίπεδα. Συγκεκριμένα, στο μοναδικό μάθημα που εξετάστηκαν όλοι οι υποψήφιοι, αυτό των Νέων Ελληνικών, ο μέσος όρος είναι 10,38, με την τυπική απόκλιση να είναι στο 3,88, ενώ σε σύγκριση με το 2022, ο μέσος όρος ήταν λίγο πιο πάνω, στο 10,9 με την τυπική απόκλιση να ήταν στο 4,01.

Όσον αφορά στο μάθημα των Μαθηματικών Κατεύθυνσης, που είναι εκείνο που είχαν εξεταστεί 2,682 υποψήφιοι, ο μέσος όρος ήταν 7,09 με την τυπική απόκλιση να είναι στο 5,44, σε σύγκριση με το 8,43 μέσο όρο και 5,82 τυπική απόκλιση του 2022. Αναφορικά με τα Μαθηματικά Κοινού Κορμού, στα οποία εξετάστηκαν 2014 μαθητές, ο μέσος όρος ήταν στο 8,45, χαμηλότερος από το 9,87 του 2022, ωστόσο και οι δύο κάτω από την βάση, ενώ η τυπική απόκλιση ήταν στο 6,12, σε αντίθεση με το 6,01 του 2022. Όσον αφορά στη Φυσική, που εξετάστηκαν 2,131 μαθητές, ο μέσος όρος πάλι ήταν κάτω από τη βάση και συγκεκριμένα στο 8,78, μία μονάδα πιο κάτω από τον μέσο όρο του 2022, που επίσης ήταν κάτω από τη βάση και συγκεκριμένα στο 9,77. Η τυπική απόκλιση για το 2023 βρίσκεται στο 5,32, ενώ για το 2022 βρισκόταν στο 5,47.

Η δεύτερη ευκαιρία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Στο μεταξύ, οι υποψήφιοι που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν θέση στην πρώτη κατανομή ή όσοι κατέκτησαν θέση, αλλά θέλουν να αλλάξουν σχολή, μπορούν να το κάνουν με τη δεύτερη κατανομή του Πανεπιστημίου Κύπρου, που συνήθως ολοκληρώνεται μέσα Αυγούστου, ενώ υπάρχει και η τρίτη κατανομή, εντός του Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, Η υποβολή αιτήσεων για τη Β’ Κατανομή από υποψηφίες/ους που παρακάθισαν στις Παγκύπριες Εξετάσεις του 2023 και είναι έτοιμοι να φοιτήσουν τον Σεπτέμβριο του 2023 θα γίνεται ηλεκτρονικά επιλέγοντας το σύνδεσμο Β’ Κατανομή Παγκυπρίων στις Ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα www.ucy.ac.cy/aasw από την από την Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2023 (ώρα 13:00) και την Τρίτη, 25 Ιουλίου 2023 (ώρα 13:00).

Σημειώνεται ότι η διάθεση θέσεων για τη Β’ Κατανομή θα γίνει βάσει των επιλογών που έχουν καταχωρήσει οι υποψήφιοι/ες στο μηχανογραφικό σύστημα του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας τον Μάρτιο 2023 για την Α’ Κατανομή.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για εισδοχή στα ΑΕΙ Ελλάδας, οι πιο πάνω υποψήφιοι/ες που επιθυμούν να συμμετέχουν στην Β’ και τελευταία κατανομή, θα πρέπει να ξανασυνδεθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων της Β’ κατανομής με τους ίδιους κωδικούς (username, password) που έχουν ήδη δημιουργήσει και να επιβεβαιώσουν τη δήλωση συμμετοχής τους στη Β’ κατανομή. Παράληψη επιβεβαίωσης θα θεωρηθεί ως μη ενδιαφέρον συμμετοχής στη διαδικασία της Β’ κατανομής. Τα αποτελέσματα της Β’ Κατανομής θα ανακοινωθούν αρχές Σεπτεμβρίου 2023, μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για εισδοχή στα ΑΕΙ Ελλάδας.

Οι Εθνοφρουροί οι οποίοι παρακάθησαν Παγκύπριες Εξετάσεις το 2023 και θα φοιτήσουν το 2024 δεν χρειάζεται να προβούν σε οποιεσδήποτε ενέργειες για τη Β κατανομή τώρα. Θα ενημερωθούν με ανακοίνωση για συμπληρωματική κατανομή περί τα μέσα Σεπτεμβρίου 2023.

Όσον αφορά στους εθνοφρουρούς που παρακάθισαν στις Παγκύπριες Εξετάσεις του 2022 και διεκδικούν θέση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, με τη β’ κατανομή, σημειώνεται πως γίνεται ξεχωριστή κατανομή, η οποία ανακοινώθηκε από το Σεπτέμβριο 2022.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι εθνοφρουροί οι οποίοι έχουν ίση ή υψηλότερη βαθμολογία από τον τελευταίο εισακτέο της τελευταίας κατανομής του 2022, του προγράμματος που επιθυμούν να εισαχθούν και έχουν παρακαθίσει στα απαιτούμενα μαθήματα του αντίστοιχου επιστημονικού πεδίου, σύμφωνα με τον Οδηγό Παγκυπρίων Εξετάσεων 2022. Επισημαίνεται πως, δικαίωμα διεκδίκησης θέσης έχουν και οι εθνοφρουροί οι οποίοι εξασφάλισαν θέση με την Α’ κατανομή το 2022 και επιθυμούν να τη βελτιώσουν. Όσοι πληρούν τα πιο πάνω κριτήρια θα τους προσφέρεται αυτόματα η θέση.

Η αίτηση καθώς και οι βαθμολογίες του τελευταίου εισακτέου εισδοχής του 2022, ανά πρόγραμμα σπουδών και τα απαιτούμενα μαθήματα του αντίστοιχου επιστημονικού πεδίου βρίσκονται στις ανακοινώσεις της ιστοσελίδας της ΥΣΦΜ www.ucy.ac.cy/aasw.

Η αίτηση μαζί με όλα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά (αντίγραφο πολιτικής ταυτότητας, βεβαίωση αναμενόμενης απόλυσης από την Εθνική Φρουρά και Δελτίο αποτελεσμάτων Παγκυπρίων Εξετάσεων 2022 του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας) θα πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά μέχρι την 1 Αυγούστου 2023.

Επισημαίνεται ότι αυτή είναι η μοναδική συμπληρωματική κατανομή των εθνοφρουρών και δε θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη Β’ κατανομή θέσεων των Παγκυπρίων Εξετάσεων 2023.

Διεκδίκηση θέσης με τη δεύτερη κατανομή στο ΤΕΠΑΚ

Όσον αφορά στους υποψηφίους που θέλουν να διεκδικήσουν θέση στο Τεχνολογικό Πανεπιστημίου Κύπρου, θα έχουν την ευκαιρία, καθώς και στο ΤΕΠΑΚ, όπως και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, υπάρχει η δεύτερη κατανομή εντός Ιουλίου. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η υποβολή αιτήσεων για διεκδίκηση αριθμού θέσεων που ενδέχεται για διάφορους λόγους να κενωθούν θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, από την Τρίτη, 25 Ιουλίου 2023 (9:00 π.μ.) μέχρι και την Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2023 (11:59 μ.μ.). Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις ατόμων που εξασφάλισαν θέση στο ΤΕΠΑΚ η οποία τους ενδιαφέρει αλλά επιθυμούν να διεκδικήσουν και βελτίωση θέσης μέσω της διαδικασίας των κενών θέσεων (ή/και των ειδικών κριτηρίων), θα πρέπει να προχωρήσουν κανονικά και με την κράτηση θέσης τους.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όσοι/ες:

  • Μπορούν να φοιτήσουν άμεσα το Σεπτέμβρη του 2023*
  • Έχουν παρακαθίσει στις Παγκύπριες Εξετάσεις του 2023 και πληρούν τις προϋποθέσεις πρόσβασης (απαιτούμενα μαθήματα) για τα προγράμματα σπουδών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου στα οποία επιθυμούν να εισαχθούν.
  • Να έχουν εξασφαλίσει βαθμολογία πρόσβασης ίση ή μεγαλύτερη του 90% του τελευταίου εισακτέου στα προγράμματα για τα οποία υποβάλλουν αίτηση.

Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τους/τις ίδιους/ιες τους/τις υποψήφιους/ιες. Οι υποψήφιοι/ιες μπορούν να δηλώσουν μέχρι τρία προγράμματα προτίμησης. Η διαδικασία γίνεται μέσω της ιστοσελίδας. Για πληροφορίες, τηλ 25002710/11 και kep@cut.ac.cy.

*Οι άρρενες που κατατάχθηκαν τώρα και υπηρετούν στρατιωτική θητεία και είτε δεν εξασφάλισαν θέση είτε επιθυμούν βελτίωση θέσης, θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν θέση αν η βαθμολογία που εξασφάλισαν (2023) είναι υψηλότερη από τη βαθμολογία του τελευταία εισακτέου στη διαδικασία των κενών θέσεων (του 2023). Σχετική ενημέρωση για τη διαδικασία κατοχύρωσης της θέσης θα υπάρξει το Μάρτιο του 2024.

Δειτε Επισης

Υφ: Τουρισμού: Μνημείο πολιτιστικής κληρονομίας το έργο του Μιχάλη Κακογιάννη
Πρόγραμμα εντοπισμού ελλείψεων στην ψυχική υγεία στην ΕΕ ανακοίνωσε η Κυριακίδου
Βανδάλισαν την προτομή του Γρίβα Διγενή στη Λευκωσία (pic)
Αυτές είναι οι 25 καλύτερες παραλίες στην Ευρώπη-Ανάμεσα τους τρεις Κυπριακές
Εικόνα ντροπής από στάση λεωφορείου στην Πάφο-Γιαγιά ξαπλωμένη στο έδαφος
Σε διαθεσιμότητα καθηγητής μετά από καταγγελία ότι φίλησε μαθήτρια στο στόμα
Μέχρι 14 Ιουνίου οι αιτήσεις παροχής νομικών υπηρεσιών για εκπροσώπηση παιδιών
Στις 34 οι περιπτώσεις γονικής αποξένωσης στην Κύπρο-Ενίσχυση υπηρεσιών με άλλους τέσσερις λειτουργούς
Στο 33,7% η πληρότητα των ξενοδοχείων στα κατεχόμενα το πρώτο τρίμηνο φέτος
Εκστρατεία «Safe2Eat» 2024 για την ασφάλεια των τροφίμων