Κλείδωσε η συνάντηση Γκουτέρες με Κόμπο, μεταφέρει το πλάσιο ΠτΔ για Κυπριακό

Ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ, κατά την οποία θα του μεταφέρει κάποια μηνύματα, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το μνημόσυνο των πεσόντων της Αγλαντιζάς κατά την τουρκική εισβολή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις από πλευράς της αντιπολίτευσης ότι δεν πείθει με τις θέσεις του για τη βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς για λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αν πείθουμε ή όχι καταγράφεται στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Καταγράφεται στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ακούσατε τον ίδιο τον Καγκελάριο της Γερμανίας. Είμαστε σε επαφή με τον ΓΓ των ΗΕ, ο οποίος αναγνωρίζει ακριβώς την ετοιμότητα μας για επανέναρξη των συνομιλιών και σε πολύ λίγες μέρες, κάντε υπομονή, θα υπάρξει συνάντηση κατ΄ιδίαν με τον ΓΓ, όχι από δικής μου πλευράς, από την Κυπριακή Δημοκρατία, ακριβώς για το πώς συντονιζόμαστε σε συνέχεια και των επαφών του ίδιου του ΓΓ με την ΕΕ, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών».

Από εκεί και πέρα, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «η όποια κριτική, αντιλαμβάνεστε, είναι καλοδεχούμενη, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ξέρω ποιες σκοπιμότητες επιθυμεί να εξυπηρετήσει, αλλά τα δεδομένα είναι εκεί μπορεί να τα δει ο οποιοσδήποτε, να ακούσει ο οποιοσδήποτε και ο κυπριακός λαός να μας κρίνει όλους».

Ερωτηθείς σε τι επίπεδο θα γίνει η συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «θα γίνει σε επίπεδο του Υπουργού Εξωτερικών», προσθέτοντας ότι η συνάντηση «έχει ήδη κλείσει. Κάντε λίγη υπομονή, θα πούμε και την ημερομηνία και το αντικείμενο».

Σε ερώτηση αν θα μεταφερθούν κάποια μηνύματα σε αυτή τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «φυσικά. Έχω και γραπτώς αποταθεί στον ΓΓ, απλά δεν διαφημίζουμε τις ενέργειες που κάνουμε, δεν μας ενδιαφέρει η επικοινωνιακή διαχείριση του Κυπριακού, μας ενδιαφέρει η ουσιαστική διαχείριση του Κυπριακού και πώς σπάζουμε το αδιέξοδο και επαναρχίζουν οι συνομιλίες. Πέραν της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχα, και γραπτώς έχω αποταθεί ο ίδιος στον ΓΓ, ο Υπουργός Εξωτερικών θα είναι εκεί για να μεταφέρει συγκεκριμένο μήνυμα. Γίνονται πολλά. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι πώς σπάζουμε το αδιέξοδο, εκεί επικεντρώνεται η προσπάθεια μας, η όποια κριτική είναι καλοδεχούμενη».

Τέλος, ερωτηθείς αν είχε ενημέρωση σε σχέση με την άσκηση του ΝΑΤΟ αναφορικά με καταχώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας βάσει συντεταγμένων και όχι με την ονομασία της, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν είχα μέχρι στιγμής ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά σίγουρα αυτή την εβδομάδα θα έχω».

Δειτε Επισης

Στο χώρο της τρομοκρατικής επίθεσης στη Δαμασκό ο Αρχηγός Διπλωματικής Αποστολής-Το μήνυμα ΠτΔ
Προκαλεί ο Τατάρ-Παρομοιάζει την Κυπριακή Δημοκρατία με το Ισραήλ και κάνει λόγο για «αδίστακτη νοοτροπία»
Β. Πάλμας: Δεν είναι δεδομένη η ελευθερία που απολαμβάνουμε
Επανεκλέγηκε στη θέση του ΓΓ του ΑΚΕΛ ο Στέφανος Στεφάνου-Ήταν η μοναδική υποψηφιότητα
Στην Επιτροπή Οικονομικών η αποκρατικοποίηση του ΧΑΚ-«Ειλημμένη πολιτική απόφαση»
Σε διαρκή σύνοδο το ΣΕΑ λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή-Παρακολουθεί την κατάσταση η Κυβέρνηση
Ξεκαθαρίζει το Λονδίνο για τις Βάσεις Ακρωτηρίου-«Δεν υπήρξε αίτημα από ΗΠΑ για βοήθεια»
Με απευθείας εκλογή ΓΓ ΑΚΕΛ ολοκληρώνεται συνέδριο κόμματος-Δεν αναμένεται αμφισβήτηση Στεφάνου
Ξεκάθαρο μήνυμα Πάλμα-«Η Κύπρος δεν πρόκειται να γίνει ορμητήριο πολεμικών επιχειρήσεων»
Αυτή είναι η νέα Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ